no comments

Tujuan & Format Peperiksaan Viva Voce

Secara umumnya , “viva voce” bermaksud VIVA” yang berasal dari bahasa Latin iaitu “with the living voice” ataupun “word by mouth” yang mana satu ujian atau peperiksaan yang dilakukan secara perbincangan atau lisan. Secara ringkasnya, anda harus memikirkannya sebagai rakan lisan kepada tesis bertulis anda. Tesis anda menunjukkan kemahiran anda dalam menyampaikan penyelidikan anda secara bertulis. Dalam peperiksaan viva, anda akan menunjukkan keupayaan anda untuk mengambil bahagian dalam perbincangan akademik dengan rakan penyelidikan.

Tujuan Peperiksaan

Tujuan pemeriksaan viva ialah:

 • tunjukkan bahawa tesis adalah karya anda sendiri
 • pastikan bahawa anda memahami apa yang telah anda tulis dan boleh mempertahankannya secara lisan
 • menyiasat kesedaran anda tentang tempat kerja asal anda berkaitan dengan bidang penyelidikan yang lebih luas
 • menubuhkan sama ada tesis itu adalah standard yang cukup tinggi untuk meraih penganugerahan ijazah yang dikemukakan
 • membolehkan anda menjelaskan dan membangunkan tesis bertulis sebagai tindak balas kepada soalan-soalan pemeriksa


Penguji dan Pengerusi Ujian

Anda biasanya akan mempunyai dua pemeriksa:

 • seorang pemeriksa dalaman yang akan menjadi ahli staf akademik Universiti, biasanya dari Sekolah / Jabatan anda tetapi bukan salah seorang penyelia anda
 • seorang pemeriksa luar yang biasanya akan menjadi anggota staf akademik institusi lain atau kadang-kadang seorang profesional dalam bidang lain dengan kepakaran dalam bidang penyelidikan anda (calon yang juga ahli staf Universiti biasanya akan mempunyai dua pemeriksa luar menggantikan dalaman dan pemeriksa luar)

Penyelia anda harus memberitahu anda siapa pemeriksa anda akan menjadi penting kerana anda memastikan anda mengetahui kerja mereka dan pendekatan tertentu yang mungkin mereka ambil ketika memeriksa tesis anda.

Dalam sesetengah kes, mungkin juga orang yang Pengerusi untuk peperiksaan. Seorang Pengerusi dilantik jika Dekan Siswazah atau mana-mana pemeriksa merasa ini sesuai, contohnya di mana pasukan pemeriksa mempunyai pengalaman yang agak sedikit untuk mengkaji tahap penyelidikan UK. Pengerusi di sana untuk memastikan pemeriksaan dijalankan selaras dengan peraturan Universiti dan tidak ada untuk memeriksa tesis anda. Jika ada seorang Pengerusi, ia biasanya akan menjadi ahli kanan staf akademik Sekolah / Jabatan anda.

Biasanya tidak ada orang lain yang hadir dalam peperiksaan.

Tempat dan Peraturan Peperiksaan

Pemeriksa dalaman anda bertanggungjawab untuk mengatur peperiksaan viva anda dan mereka akan menghubungi anda dengan butiran yang berkaitan – tarikh, masa, tempat dan sebagainya.

Biasanya peperiksaan viva akan berlaku di Sekolah / Jabatan anda, walaupun kadang-kadang lokasi Universiti boleh digunakan. Jika anda tidak pasti di mana anda perlu pergi, pastikan anda menyemak ini sebelum hari peperiksaan anda.

Sekiranya anda memulangkan Notis Niat Anda untuk Mengemukakan Tesis anda tiga bulan sebelum tarikh penyerahan anda, peperiksaan viva anda biasanya akan berlaku tidak lama selepas penyerahan. Hampir semua ujian viva berlaku dalam tempoh tiga bulan selepas pemeriksa menerima tesis.

Format Peperiksaan

Semua peperiksaan viva adalah berbeza, jadi tidak mungkin untuk menggambarkan dengan tepat apa yang akan berlaku – tetapi ada perkara umum yang boleh dibuat yang mungkin berguna, dan anda harus mempunyai peluang sebelum peperiksaan anda untuk membincangkan apa yang akan berlaku dengan penyelia anda atau untuk menghadiri bengkel peperiksaan pra-viva Universiti.

Tujuan viva adalah untuk menetapkan bahawa kerja anda adalah standard yang cukup tinggi untuk meraih penganugerahan ijazah yang diserahkan. Untuk dianugerahkan ijazah penyelidikan, tesis ini mestilah menunjukkan sumbangan asli kepada pengetahuan dan mengandungi karya yang dianggap layak diterbitkan.

Untuk melakukan ini, pemeriksa boleh:

 • minta anda untuk membenarkan argumen anda
 • minta anda untuk membuktikan bukan sahaja perkara yang telah anda sertakan dalam tesis anda tetapi juga perkara-perkara yang mungkin anda tinggalkan
 • tanyakan soalan mengenai konteks penyelidikan yang lebih luas di mana kerja telah dijalankan
 • berhujah perkara tertentu dengan anda
 • menjangkakan anda membincangkan sebarang perkembangan yang boleh mengalir dari kerja anda pada masa akan datang

Tidak dapat dielakkan, tesis anda akan mempunyai kekuatan dan kelemahan dan pemeriksa akan ingin membincangkannya. Ia dianggap satu perkara yang positif, sememangnya satu perkara penting, bahawa anda boleh membincangkan kedua-dua kekuatan dan kelemahan. Anda boleh memikirkan kelemahan sebagai peluang untuk menunjukkan kemahiran anda pada penilaian kritikal.

Ingatlah bahawa pemeriksa mencari dan membincangkan kelemahan dalam semua tesis – anda tidak boleh menafsirkan kritikan sebagai petunjuk bahawa peperiksaan tidak akan berjaya berjaya. Akhir kata persiapkan hari ini untuk keinginan esok, begitu juga persiapkan Viva untuk mendapatkan segulung kejayaan.

You never fail until you stop trying…..
 

SUMBER: www2.le.ac.uk/departments/doctoralcollege/training/eresources/study-guides/viva/

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL