no comments

Tips Viva Voce

Nota editor :  Dr. Muhamad Fazil Bin Ahmad berkongsi mengenai tips viva voce kepada anda semua dengan tujuan memberi panduan kepada semua pascasiswah. Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu anda.

*****

Setelah selesai dan diserahkan tesis, calon perlu bersedia untuk sesi viva. viva, secara asasnya adalah ujian lisan yang bertujuan untuk memastikan bahawa kandungan tesis itu sebenarnya adalah hasil daripada usaha calon sendiri. Panel pemeriksa akan dilantik oleh pihak universiti. Biasanya akan ada sekurang-kurangnya tiga orang ahli pada panel. Panel itu dipengerusikan oleh seorang staf akademik kanan universiti. Pengerusi adalah bertanggungjawab untuk memastikan bahawa sesi viva itu mematuhi syarat dan peraturan universiti. Pengerusi juga akan bersikap sederhana dalam sesi mengadili keadilan kepada calon. Dua ahli lain akan menjadi pemeriksa luar dan pemeriksa. Pemeriksa luar boleh dilantik daripada universiti lain atau daripada industri, manakala pemeriksa dilantik daripada fakulti masing-masing dalam universiti. Kedua-dua pemeriksa adalah pakar yang mempunyai kelayakan dan pengalaman yang membolehkan mereka menilai kerja PhD yang dikemukakan. viva yang boleh dijalankan sama ada sebagai sesi tertutup atau terbuka. Dalam sesi yang rapat, pemerhati tidak dibenarkan untuk berada di dalam bilik di mana viva yang dijalankan. Dalam banyak universiti, pengecualian dibuat, di mana penyelia (s) adalah dijemput untuk menghadiri sesi viva, hanya sebagai pemerhati senyap. Dalam sesi terbuka, orang ramai, terutamanya daripada industri berkaitan dan ahli akademik dari dalam atau universiti lain dijemput untuk menghadiri sesi. Mengikut budi bicara panel, pemerhati boleh atau tidak boleh mengemukakan soalan kepada calon.

Persediaan untuk Viva Voce

Apakah maknanya apabila calon yang dijemput untuk membuat pertahanan PhD, iaitu, untuk menghadiri sesi viva? Apabila menerima jemputan untuk menghadiri sesi viva, calon boleh yakin daripada dua perkara, pertama penyelia (s) telah meluluskan bahawa tesis ini adalah layak untuk tujuan penganugerahan ijazah yang sedang dicari. Kedua, pemeriksa berada dalam perjanjian dengan penyelia (s). Mengetahui dua fakta, calon perlu mempunyai keyakinan untuk membela PhD. Semua yang perlu dilakukan sekarang adalah untuk menyediakan bukti bahawa tesis ini adalah hasil usaha calon sendiri dan bahawa dia / dia memahami sepenuhnya apa yang telah dilakukan dan apa yang dilaporkan dalam tesis. Apakah yang perlu calon lakukan untuk bersedia untuk sesi viva? Perkara yang paling logik untuk dilakukan ialah menguasai kandungan tesis dan mengaplikasi beberapa sastera utama di mana kajian PhD itu berdasarkan. Apa yang lebih penting sekarang adalah untuk bertindak pemeriksa. Bagaimanakah calon dapat selesaikan? Cara yang paling mudah adalah untuk meminta penyelia mengenai bidang pemeriksa kepakaran dan minat. Walaupun universiti melantik pemeriksa, pelantikan itu berdasarkan cadangan penyelia. Oleh itu dalam kebanyakan kes, penyelia akan berada dalam kedudukan untuk memberi nasihat kepada calon di kawasan pemeriksa kepakaran. Dengan maklumat tersebut, calon harus mencari artikel yang baru diterbitkan oleh pemeriksa dan membacanya. Menghargai kerja mereka, memeriksa senarai mereka rujukan dan mewujudkan rujukan utama yang mempengaruhi kerja pemeriksa dan pemikiran. Calon tersebut kemudiannya perlu membandingkan / kerjanya terhadap pemikiran dan pendekatan yang diambil oleh pemeriksa. Dengan berbuat demikian, calon akan mempunyai perasaan selepas mengetahui pemeriksa dan perasaan itu tidak membantu dalam perbincangan semasa viva.

Pembentangan semasa Viva

Ia adalah hampir pasti bahawa calon akan dikehendaki membuat pembentangan mengenai kerja-kerja yang telah dikemukakan. Ia adalah mustahil untuk membuat persembahan menyeluruh, waktu untuk persembahan yang tidak akan melebihi 30 minit. Persembahan ini perlu disimpan pendek dan mudah. Satu penyampaian yang terdiri daripada 20-25 slide yang merangkumi tajuk yang berikut akan mencukupi:

(a) Pengenalan termasuk pernyataan masalah
(b) Objektif tesis dan skop kajian kerja
(c) Kesusasteraan dibentangkan dalam bentuk carta yang mudah menggambarkan jurang pengetahuan bahawa calon yang cuba untuk mengisi metodologi
(d) Penyelidikan sebaik-baiknya dalam bentuk carta aliran
(e) keputusan Major, dengan perbincangan minimum
(f) penemuan penting & kesimpulan.

Dalam kebanyakan kes, calon tidak akan terganggu semasa pembentangan. Pemeriksa akan mengemukakan soalan dan mendapatkan penjelasan semasa perbincangan selepas persembahan.

Baca : Pra-Penyerahan Viva Voce *Penting

Perbincangan semasa Viva

Viva Voce ini mengambil masa antara satu hingga empat jam. Dalam perbincangan itu calon mesti memberikan jawapan, menawarkan penjelasan, memberi pendapat untuk yang terbaik daripada kemampuan beliau. Calon yakin mesti menunjukkan bahawa dia / beliau bertanggungjawab dalam menjalankan kerja dan mempunyai pemahaman mengapa pelbagai prosedur telah diterima pakai semasa kajian. Setiap kali berkaitan, calon perlu membuat usaha sedar dalam berhubungan kerja PhD yang diperiksa untuk kerja-kerja pemeriksa dan penyelidik mereka membuat rujukan kepada perbuatan itu akan mewujudkan kesan positif kepada pemeriksa.

Kesukaran semasa Viva

Akan terdapat beberapa kesukaran yang perlu calon hadapi semasa viva dijalankan. Calon hendaklah tidak perlu panik atau kehilangan / sabar beliau semasa perbincangan dalam sesi ujian lisan. Sekiranya terdapat soalan yang dikemukakan oleh pemeriksa bahawa calon tidak dapat menjawab, dia / dia harus jujur ​​dan berkata demikian. Pemeriksa akan menimbulkan banyak soalan, gagal untuk menjawab satu atau dua soalan tidak akan membawa mereka kepada kegagalan. Sekiranya terdapat soalan yang berada di luar skop kajian PhD, calon harus menunjukkan ini dan menawarkan / pendapatnya beliau mengenai perkara itu menegaskan bahawa dia atau dia tidak mempunyai data untuk menyokong pendapat yang diberikan.

Baca : Tips Memilih Supervisor Dan Tajuk Reserarch Untuk PhD

Keputusan

Selepas sesi viva, calon akan diminta untuk meninggalkan bilik manakala membincangkan panel kepada keputusan. Penantian penuh dengan penyeksaan, sebagai calon akan dimaklumkan mengenai keputusan yang bertanding sama ada satu daripada yang berikut:

(a) lulus tanpa pembetulan.
(B) lulus dengan pembetulan kecil, biasanya tempoh tiga bulan diberikan kepada calon membuat pembetulan.
(C) lulus dengan pembetulan utama, biasanya tempoh lebih daripada 6 bulan diberikan kepada calon. Pembetulan yang mungkin memerlukan data tambahan untuk dikumpulkan. Calon juga dikehendaki untuk duduk semula untuk viva apabila pembetulan selesai.
(D) menolak, kerja atau calon yang tidak memenuhi keperluan minimum untuk tujuan penganugerahan ijazah PhD. Walaubagaimanapun, ia adalah sangat jarang berlaku bahawa viva akan menyebabkan panel menolak tesis dan pertahanan calon.

Penutup

Calon akan mengalami perasaan lega dan kepuasan pada ketika mereka sedang mengucapkan tahniah oleh pemeriksa dan penyelia. Apakah maksudnya? Ini bermakna bahawa kini mereka akan dianugerahkan ijazah Doktor Falsafah oleh Senat Universiti. Ia adalah bernilai mengingatkan bahawa program PhD adalah bertujuan untuk melahirkan penyelidik bebas. Oleh itu, ijazah PhD adalah tidak lebih daripada lesen, yang mengesahkan bahawa pemegang ijazah yang kini mampu melakukan penyelidikan tanpa pengawasan. Beliau / dia kini perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk mewujudkan dia / dirinya sebagai seorang pakar dalam bidang yang dipilih. Tahap PhD tidak menandakan berakhirnya satu kajian penyelidikan. Ia sebenarnya adalah titik permulaan untuk kerjaya dalam penyelidikan.

Sumber : Muhamad Fazil Bin Ahmad

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL