no comments

Tips untuk menulis cadangan penyelidikan yang terbaik

  1. Berikan banyak masa untuk menulis cadangan anda dan jangan tergesa-gesa.

  2. Ingatlah bahawa individu mengkaji permohonan anda akan sering membaca banyak cadangan. Cadangan yang dibentangkan dengan baik dan jelas ditulis lebih cenderung untuk diletakkan di dalam minda pengulas.

  3. Cadangan penyelidikan tidak perlu ditetapkan dalam batu, karena penyelidikan sering berkembang ketika kerja berlangsung. Fikirkan cadangan anda sebagai garis besar awal daripada ringkasan definitif produk akhir.

  4. Pastikan anda mengakui pengarang semua penerbitan yang anda rujukan dalam cadangan anda, untuk mengelakkan sebarang risiko plagiarisme. Anda perlu menggunakan kata-kata asas atau menggunakan tanda petikan jika sesuai.

  5. Pastikan idea dan soalan penyelidikan anda dinyatakan dengan jelas. Soalan anda sama pentingnya dengan hasil anda pada peringkat kajian ini.

  6. Pastikan skop penyelidikan anda adalah munasabah dan realistik. Cadangan dinilai bukan hanya mengenai cita-cita dan kepentingan intelektual, tetapi juga kemungkinan penyempurnaan.

  7. Pastikan semangat anda untuk topik penyelidikan bersinar melalui. Cadangan anda harus didekati sebagai semacam penulisan yang persuasif – anda ingin membuat perhatian pembaca anda dan meyakinkan mereka tentang kepentingan projek anda.

  8. Pastikan tulisan anda jelas, ringkas, dan koheren.

  9. Pastikan cadangan anda tidak mengandungi sebarang kesilapan. Meneliti dan mengedit kerja anda beberapa kali sebelum anda menyerahkannya.
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL