no comments

Tips untuk Cadangan Penyelidikan Menang

Pakar mencadangkan cara untuk mendapatkan sokongan dengan agensi pendanaan.

Bilangannya kelihatan menakutkan. Daripada 48,999 cadangan penyelidikan yang diterima dalam tahun fiskal 2013, Yayasan Sains Kebangsaan membiayai hanya 10,829, atau 22 peratus. Di Institut Kesihatan Nasional, “kadar kejayaan” adalah kurang daripada 17 peratus. Bagi ahli fakulti baru yang membuat percubaan pertama mereka sebagai penyiasat utama (PI), perkara-perkara lebih menakutkan. Di NSF, 17 peratus daripada cadangan-cadangan ini dibiayai; di NIH, kurang daripada 10 peratus. Kadar tidak mungkin akan bertambah baik dalam masa terdekat, dengan pendanaan penyelidikan kerajaan pada dasarnya rata. Namun, buatkan satu pertiga daripada cadangan yang ditolak kerana mereka tidak memenuhi syarat asas seperti tarikh akhir dan menambah kepada orang-orang yang sangat menyusun untuk menghujat pengulas, dan gambar itu mula kelihatan lebih cerah. “Sekiranya anda melakukan tugas sebelum menghantar, perkara-perkara tidak begitu suram,” kata Susan Kemnitzer, timbalan pengarah Bahagian Komunikasi dan Sistem Siber Cyber ​​NSF di Direktorat Kejuruteraan.

George Hazelrigg, timbalan pengarah Bahagian Inovasi Sivil, Mekanikal dan Pembuatan Direktorat Kejuruteraan, berpendapat bahawa “separuh cadangan yang dikemukakan” secara terang-terangan gagal mematuhi kriteria yang tidak lebih dari akal sehat. Beliau adalah pengarang buku utama empat muka, Dua belas Langkah untuk Cadangan Penyelidikan Menang. Randolph Moses, sekutu kejuruteraan untuk penyelidikan di Ohio State University dan ketua Majlis Penyelidikan Kejuruteraan ASEE, berkata cadangan-cadangan yang ditulis dengan baik, memberikan peluang yang baik untuk ditolak pada kali pertama mereka dihantar tetapi cenderung untuk menaikkan lebih baik kedua atau kali ketiga – dengan syarat penyelidik membetulkan kekurangan yang dijumpai oleh pengarah program dan pengulas.

Di sini, ada beberapa petunjuk yang diambil dari Hazelrigg; persembahan oleh Kemnitzer dan Musa pada persidangan ASEE 2014; panduan yang berkekalan 2002 untuk mendapatkan geran NSF CAREER oleh Richard Felder, profesor emeritus kejuruteraan kimia di North Carolina State University; dan maklumat lain dari agensi penyelidikan kerajaan.

1. Buat beberapa kerja persediaan untuk mencari program yang sesuai untuk projek anda. Fahami keutamaan dan matlamat penyelidikan agensi, dan tentukan apa yang dianggap sebagai cadangan yang baik. “Masuk ke dalam ketua agensi,” menasihati Kemnitzer, yang peranannya termasuk berkhidmat sebagai timbalan pengarah Bahagian Sistem Kimia, Alam Sekitar, Biologi, dan Pengangkutan. Direktorat Kejuruteraan NSF, misalnya, kini berminat dalam tema interdisipliner, melintang, seperti perhubungan makanan, air, dan bahan bakar. Nanoteknologi, Data Besar, dan kemampanan tetap menjadi topik hangat. Bahan-bahan persidangan yang diterbitkan oleh Majlis Penyelidikan Kejuruteraan menawarkan pandangan tentang keperluan penyelidikan kejuruteraan beberapa agensi sains, termasuk yang berada di dalam Jabatan Tenaga dan perkhidmatan ketenteraan.

2. Jika sebuah agensi menjangkakan cadangan penyelidikan untuk mengandungi komponen pendidikan – seperti halnya dengan cadangan NSF Fakulti Pembangunan Kerjaya (CAREER) – menjadikannya substantif. Menurut Felder, “Kesilapan yang paling biasa yang saya lihat adalah mendiskriminasi pentingnya bahagian pendidikan.” Ini tidak bermakna merancang satu projek baru; penyelidik boleh bekerjasama dengan pakar pendidikan. Selain merit intelektual, NSF memerlukan cadangan untuk menunjukkan “kesan yang lebih luas,” yang termasuk pendidikan. Sering kali, penyerahan adalah sepintas lalu – “oleh impak yang lebih luas,” kata Penolong Pengarah NSF Kejuruteraan Pramod Khargonekar.

3. Ketahui siapa pesaing anda dengan mengkaji anugerah penyelidikan terkini dalam bidang anda. Baca tentang apa yang telah dilakukan dan siapa. “Ingat bahawa penyelidikan membina asas pengetahuan yang ada,” kata Hazelrigg.

4. Jika anda ingin meneruskan penyelidikan yang tidak sesuai dengan permintaan tertentu untuk cadangan (RFP), hantar e-mel ke pengurus program untuk mengetahui apakah dia berminat. Lakukan ini juga sebelum mengemukakan cadangan CAREER. “Pegawai program NSF mengharapkannya. Anda akan mendapati mereka sangat membantu,” Felder menulis.

5. Jika anda bertindak balas kepada pengumuman program atau RFP, baca dengan teliti untuk memahami dengan tepat apa yang ia cari. “Jika penyelidikan anda tidak sesuai dengan mudah dalam skop topik topik yang digariskan, peluang kejayaan anda tidak ada,” Hazelrigg memperingatkan.

6. Mengembangkan pelan penyelidikan yang berdaya maju yang “memberikan langkah demi langkah pendekatan kepada pencapaian objektif penyelidikan,” mencadangkan Hazelrigg.

7. Cadangan yang terbaik, mencadangkan panduan oleh Pengarah Pendidikan dan Sumber Manusia NSF, “adalah orang-orang yang menjawab responden,” Sudah tentu, saya harap saya memikirkannya! “” Di sebalik satu idea, objektif penyelidikan perlu dinyatakan dengan jelas awal dalam proposal – seperti dalam ayat pertama. Perenggan pembukaan juga harus menggambarkan “keadaan padang dan arahnya, dan bagaimana kerja anda akan menggerakkannya ke tempat yang lebih baik,” kata Kemnitzer. Dia menambah: “Menggambarkan – aka berfikir – bagaimana kerja anda akan memberi kesan kepada masyarakat” dan menangani keperluan negara.

8. Ikut arahan betul-betul. Sekali lagi: Ikut arahan dengan tepat. Kira-kira 15 peratus cadangan kehilangan bahagian instruksi penting, menurut Kemnitzer. Dan semak kemas kini, kerana tarikh akhir boleh beralih.

9. Cadangan KERJA memerlukan surat daripada seorang ketua jabatan. Ia harus menggariskan visi strategik jabatan dan membuat sumber dan perhatian kepada pemohon. “Selalunya surat pengerusi jabatan membuat perbezaan dalam siapa yang dibiayai,” kata Kemnitzer.

10. Anda tidak perlu menjadi Hemingway, tetapi cadangan anda mestilah ditulis dengan jelas, tatabahasa yang betul, diperiksa semula dan dibaca terlebih dahulu sebelum diserahkan. “Tiga puluh lima peratus [cadangan] akan mendapat D dari orang-orang penulisan teknikal,” kata Kemnitzer. Jika agensi pendanaan disasarkan kepada penyelidikan asas, elakkan perkataan “berkembang.” Gunakan kata kerja aktif, dan tajuk bahagian peta untuk kriteria tertentu dalam RFP, kata Musa. Teruskan cadangannya sekejap mungkin, Hazelrigg mencadangkan, dengan fon mudah dibaca: “Sayanglah pengulas.” Elakkan singkatan, dan ejaan nama penuh pada rujukan pertama. Perlu diketahui bahawa jika cadangan anda diterima, abstrak akan muncul di laman web umum dan mungkin dibaca oleh, antara lain, anggota kongres. Untuk mengelakkan salah tafsir, perlu difahami oleh orang awam.

11. Dengan semua cara tolak kelayakan anda, penerbitan, penghargaan, dan pengalaman, tetapi di tempat yang sesuai: bio anda. Anda tidak perlu bercakap dalam cadangan itu sendiri. Apabila anda menyebut karya orang lain, berikan rujukan yang betul.

12. Bekerja mencari rakan usaha sama, sama ada di institusi anda atau di tempat lain – walaupun di luar negara. Ia juga membantu untuk menunjukkan bahawa anda mendapati rakan kongsi dalam mengumpul bahan sokongan – contohnya, cadangan tenaga mungkin termasuk data dari utiliti

 

13. Belanjawan secara realistik. Menyedari saiz geran agensi biasanya menyediakan, dan menggunakannya sebagai panduan. Pastikan anda memasukkan wang untuk membayar pelajar siswazah.

14. Dapatkan rakan sekerja yang berpengalaman untuk menyemak cadangan anda sebelum dihantar. Selepas anda menghantarnya – sebelum tarikh akhir – e-mel pengurus program untuk pengesahan bahawa ia telah diterima.

15. Akhirnya, sukarelawan untuk berkhidmat di panel ulasan. Ini tidak akan memberikan rawatan keutamaan anda sendiri, tetapi ia tidak akan menyakitkan. Dan ia akan mendedahkan anda kepada cadangan orang lain, reaksi sebaya, dan keseluruhan proses penerimaan dan penolakan.

SUMBER:STANFORD UNIVERSITY

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL