no comments

TIPS PERSEDIAN PhD

TIPS PERSEDIAN PhD

 

Menyambung pelajaran ke peringat PhD adalah satu mengalaman yang tidak dapat disangka yang boleh membuka satu peluang baru untuk diri kita., tetapi ini juga merupakan keputusan yang serius yang perlu diambil.

Sekiranya anda memulakan PhD tanpa yakin sepenuhnya  tentang keputusan anda, itu bukan yang terbauk untuk kejayaan anda. Persediaan untuk menyambung pelajaran PhD sangat penting untuk memberikan kita semangat untuk teruskan membelajaran yang akan ditempoh.

 

TIP 1 –  Pengurusan Masa dan Disiplin

Menjadi pelajar PhD bermaksud menjadi bos kepada diri anda sendiri, dari segi merangcang masa kerja anda sendiri dan menguruskan projek penyelidikan anda.  Anda perlu memastikan anda sudah bersedia sebelum memulakan dengan mengetahu jenis jadual kerja yang menjadikan anda paling produktif dan dapat terus mendapat inspirasi.

TIP 2 – Buat plan B

Ketika datang ke PhD, Plan A tidak selalu berfungsi. Kadang kala penyelidikan anda tidak akan berjalan seperti yang dirancang, kadangkala anda akan merasa tidak berinspirasi, dan pelbagai masalah lain yang tidak pernah anda fikirkan mungkin timbul untuk anda atasi. Ini bermaksud adalah idea yang baik untuk membuat Pelan B! Fikirkan kemungkinan masalah yang mungkin timbul semasa PhD anda dan fikirkan bagaimana anda dapat menyelesaikannya.

TIP 3 – Jangan lupa bersenang-senang. Have Fun!

Jelas sekali bila anda sambung PhD anda akan mengalami tekanan. Namun, semasa pengajian PhD anda harus mengingatkan diri anda untuk bersenang-senang dan menikmati hidup anda. Anda juga boleh menyiapkan “Alarm” anda untuk mengulangi mesej berulang kali. Tanpa keseronokan, kerja berkualiti tinggi adalah mustahil!

TIP 4 – Ketahui cara bekerja dalam kumpulan dan cara mengambil kritikan

Sebagai pelajar PhD, anda akan menjadi sebahagian daripada kumpulan penyelidikan kecil yang biasanya terdiri daripada penyelia anda dan beberapa pelajar lain, yang bermaksud anda perlu belajar bagaimana bekerja sebagai satu pasukan. Anda juga diharapkan memberikan kritikan yang membina dan juga menerima kritikan yang membina. Sekiranya anda tidak pernah mengalami seseorang yang mengkritik karya anda sebelum ini, anda pasti akan melakukannya pada tahun PhD pertama anda. Oleh itu, anda perlu “mensensitensikan” ego anda dan anda boleh melakukannya dengan menjalankan projek jangka pendek yang akan membuat anda berfikir dari pelbagai perspektif dan meletakkan anda di garis depan untuk mendapatkan kritikan.

 

TIP 5 – Sentiasa memotivasikan diri

Sekiranya anda seorang pelajar siswazah atau anda mempunyai “pekerjaan sebenar” selama beberapa tahun sebelum memulakan PhD, kemungkinan besar anda selalu dihujani dengan projek-projek tertentu untuk diselesaikan dan maklum balas daripada profesor atau atasan anda membantu anda tetap mendapat inspirasi dan atur cabaran baru untuk diri sendiri. Walau bagaimanapun, semasa pengajian PhD anda sumber inspirasi luaran akan hilang, dan anda perlu menguasai seni memberi inspirasi kepada diri sendiri. Anda tidak perlu menjadi genius untuk belajar bagaimana memotivasi diri sendiri – sebenarnya cukup mudah. Sebelum memulakan PhD anda, cubalah untuk selalu memberi diri anda beberapa projek jangka pendek yang memerlukan ketekunan dan tekad sendiri untuk membawa anda ke dalam pelbagai perkara. Ini akan menjadikan anda bersedia untuk membidik lebih tinggi lagi apabila kursus PhD anda bermula.

 

TIP 6 – Fokus pada matlamat jangka panjang dan bukannya kesenangan jangka pendek

Sebilangan besar projek yang mungkin anda hadapi semasa ijazah sarjana atau semasa bekerja agak pendek berbanding dengan projek PhD. Oleh itu, sebelum memulakan PhD, adalah penting untuk mengalihkan fokus jangkaan anda dari “kesenangan” jangka pendek kepada tujuan jangka panjang! Bantu diri anda untuk melakukan ini dengan memikirkan bagaimana rasanya menunggu selama bertahun-tahun untuk menuai hasil kerja anda – setelah mereka mengatakan bahawa semua perkara baik datang kepada mereka yang menunggu!

Sumber: https://www.postgrad.com/advice/phd/how_to_prepare/top-tips/
Daripada : Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL