no comments

Tips Persediaan Menghadapi Viva

Pelajar di peringkat sarjana dan doktor falsafah memahami benar erti viva kerana di penghujung pengajian, mereka akan menempoh peringkat akhir halangan sebelum dianugerahkan ijazah. Berbeza dengan doktor falsafah, peringkat sarjana memberi dua pilihan bentuk pengajian iaitu sama ada bergraduat dengan tesis atau tanpa tesis. Kelebihan pengajian sarjana dengan tesis ialah pengetahuan dan pengalaman membuat penyelidikan.

Dalam proses itu, pelajar didedahkan dengan dua subjek yang sangat penting iaitu statistik dan kaedah penyelidikan (research methodology). Kedua-dua subjek ini menjadi asas kepada penganalisisan data dan pemilihan bentuk penyelidikan yang akan dilakukan. Pada masa yang sama, pelajar juga mendapat pengalaman saintifik membuat pernyataan masalah bagi kajian mereka.

Kita ambil contoh pernyataan masalah dalam kajian di bidang sosial. Biasanya ia muncul kerana ada rungutan dan rasa tidak puas hati yang disuarakan oleh subjek atau responden yang diambil dari keratan akhbar, rungutan klien, laporan-laporan awam dan juga pandangan pakar. Selain itu, pelajar didedahkan dengan kaedah membuat kerangka konseptual kajian yang tepat dan selari dengan objektif kajian.

Bagi pelajar yang melengkapkan pengajian sarjana tanpa tesis, mereka didedahkan dengan teori dan latihan ilmiah yang komprehensif. Cara ini menjadikan perbincangan dalam kumpulan sebagai aktiviti utama. Tanpa perbincangan, seseorang pelajar tidak dapat menjana idea-idea baru untuk tugasan yang diberikan.

 

Sumber nadinemounzerkaram.com

Dari Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL