no comments

Tips Penyampaian Viva Untuk Lulus Semasa “Oral Defense” PhD Viva Voce.

Petua Penyampaian Viva untuk lulus viva voce. Berikut adalah nasihat untuk “Oral Defense” untuk lulus PhD.

  • Ingat ia adalah Lisan (Bercakap kuat)
  • Keterbacaan adalah rahsia kejayaan viva
  • Hadir dengan yakin dengan Viva anda
  • Jangan tergesa-gesa semasa bertahan
  • Ketahui cara membuat hubungan mata yang kuat semasa mempertahankan viva
  • Sediakan jawapan yang sudah siap sebelum membuat viva
  • Gunakan bahasa yang mudah untuk menyampaikan pemikiran anda
  • Jangan katakan anda tidak tahu tentang apa-apa soalan
  • Cuba untuk memberikan yang terbaik daripada apa-apa

PhD Viva adalah pemeriksaan lisan tesis:

Seorang sarjana PhD tidak menganggap melengkapkan kertas tesis sebagai pencapaian kerana mereka masih perlu melalui proses viva voce.

Walaupun terdapat negara-negara seperti Australia yang tidak memerlukan seseorang untuk berbuat demikian, yang lain seperti Amerika Syarikat memerlukan ilmuwan untuk melalui proses tersebut.

Viva voce adalah pemeriksaan lisan di mana penyelidik dikehendaki berdiri di hadapan panel penilai untuk mempertahankan disertasi mereka.

Itulah sebabnya penting bagi para sarjana untuk memastikan bahawa mereka telah menguasai bidang dan topik yang dipilih dengan menjalankan penyelidikan sendiri.

Semasa viva voce, para penilai bebas untuk bertanya apa-apa soalan yang mereka rasa berkaitan dengan topik itu dan calon mempunyai kewajipan untuk menjawab soalan dengan memuaskan.

Ringkasnya, viva voce adalah persembahan lisan yang bertujuan untuk membuktikan bahawa penyelidik menyuruh pengetahuan mengenai topik itu dan telah mendapat pengetahuan mengenai bidang pengajian.

Bilakah PhD Viva dijalankan semasa PhD?

PhD viva voce adalah perkara terakhir yang datang dalam proses PhD di mana penyelidik perlu mengemukakan diri mereka sebelum penilai dan menjawab apa-apa soalan yang dibuang pada mereka mengenai tesis.

Yang berkata, viva voce datang selepas calon telah menyerahkan tesis mereka kepada fakulti. Setelah menerima kertas penyelidikan, para penilai mungkin menghendaki para sarjana untuk hadir sendiri dan diwajibkan untuk memperlihatkan apa yang telah mereka pelajari semasa Ph.D. proses.

Berapa lamakah PhD Viva Voce?

Ramai Calon PhD prihatin dengan tempoh yang diperlukan oleh viva voce dan kami ingin menunjukkan bahawa semuanya bergantung pada bagaimana persiapannya adalah sama. Secara tradisional, viva voce sepatutnya mengambil sembilan puluh minit tanpa kerepotan. Walau bagaimanapun, ia beralih kepada keputusan pemeriksa dan jika mereka merasakan bahawa masa tidak mencukupi, maka mereka boleh melanjutkan proses sehingga tiga jam. Tujuan proses ini adalah untuk menilai berapa banyak pengetahuan yang diperolehi semasa PhD. dan sama ada mereka mampu menjawab soalan yang berkaitan dengan topik mereka. Oleh itu, adalah benar menyatakan bahawa panjang viva voce bergantung kepada pemeriksa. Jika calon tidak memenuhi harapan mereka, mereka terikat untuk menanyakan lebih banyak soalan sehingga proses saya mungkin mengambil lebih banyak masa.

Berapa banyak pemeriksa akan duduk di PhD Viva Voce.

Ramai sarjana berkenaan dengan viva voce kerana ia membuat hampir semua calon yang gugup seperti mana keadaan di mana seseorang terpaksa berdiri di hadapan penilai dan mempertahankan kerja mereka.

Apabila seseorang dianggap layak untuk melakukan PhD, mereka diberikan penyelia yang memastikan bahawa PhD. Proses ini tidak dicemari oleh cabaran dengan memberi nasihat kepada ulama.

Pemeriksa kebanyakannya terdiri daripada dua yang harus datang dari fakulti universiti. Untuk memastikan proses penilaian berkesan, kebanyakannya dipilih dari bidang yang sama seperti calon. Walaupun ia bukan satu kemestian, terdapat keadaan di mana badan pemeriksa juga boleh terdiri daripada ahli luar.

Ini menunjukkan bahawa bilangan pemeriksa minimum adalah dua tetapi mereka boleh lebih banyak mengikut keputusan universiti.

Bagaimana untuk mempertahankan tesis anda semasa PhD Viva Voce.

Tesis adalah tidak sekadar kertas penyelidikan yang bermaksud bahawa sarjana itu diharapkan telah mengambil waktunya untuk melakukan penelitian menyeluruh menggunakan teknik canggih.

Sebab utama mengapa viva voce dijalankan adalah untuk memberi peluang kepada penyelidik untuk mempertahankan kerja mereka sebelum mereka dinilai sama ada mereka memenuhi kelayakan atau tidak.

Perkara pertama yang perlu diketahui oleh para sarjana ialah mereka harus dapat mempertahankan tesis mereka yang bermaksud bahawa mereka harus mengetahui segala sesuatu yang ada dalam kertas penyelidikan. Sebabnya adalah kerana seseorang tidak dapat mengetahui apa yang ditanya oleh pemeriksa dan dari mana bahagian tesis mereka akan memperoleh soalan mereka.

Adalah penting bahawa sarjana mesti memastikan bahawa mereka bersedia secukupnya dengan meneruskan tesis mereka dan memastikan bahawa mereka dapat menjawab sebarang pertanyaan yang timbul dari yang sama.

Terdapat calon yang mungkin tergoda untuk mempunyai orang lain menulis tesis mereka dan walaupun ia mungkin sempurna, viva voce mendedahkan kebenaran bergantung kepada sama ada mereka boleh mempertahankan tesis atau tidak.

Jangan cuba mengesan pemeriksa anda. Menjadi apa yang anda ada.

Adalah dicadangkan agar para sarjana harus tenang, tenang dan yakin dalam tesis mereka dan berani untuk berdiri di hadapan para pemeriksa dan menyatakan diri mereka.

Calon harus mengiktiraf kepentingan tesis dan ini adalah sebahagian sebabnya mengapa mereka mempunyai tanggungjawab memilih topik mereka sendiri dan melakukan penyelidikan.

Jangan sekali-kali memberikan jawapan satu perkataan semasa Viva Voce

Viva voce tidak boleh dikelirukan dengan soal selidik pilihan berganda, oleh itu penyelidik mesti menghargai bahawa ia bertujuan untuk mengurangkan rasa ingin tahu.

Ini tidak dapat dicapai dengan memberi jawapan satu perkataan kerana sarjana perlu menjelaskan diri mereka seperti yang ditunjukkan dalam tesis. Penting untuk diperhatikan ialah kedudukan atau pandangan seseorang pada pandangan tertentu tidak dapat dijelaskan dalam satu kenyataan ringkas.

Sebabnya adalah kerana apabila seseorang ditanya soalan semasa viva voce, mereka dijangka menyatakan kedudukan mereka mengenai perkara itu. Pernyataan itu tidak mencukupi kerana ia hanya mencetuskan lebih banyak soalan.

Oleh itu, adalah perlu bahawa sarjana mesti menyokong tuntutan mereka dengan memberi penjelasan tentang mengapa mereka menyokong hujah-hujah mereka. Malah, tujuan utama viva voce adalah untuk memastikan bahawa para sarjana dapat mempertahankan apa yang mereka penganjur kerana itu mereka harus berada dalam kedudukan untuk memberikan penjelasan dan bukti apa yang mereka katakan.

Menjadi seorang yang yakin sepanjang sesi (tidak terlalu yakin)

Mengikut sifat manusia, ada orang yang merasa mudah untuk berdiri di hadapan orang lain dan menyuarakan pandangan mereka tetapi viva voce tidak mengenali itu. Adalah penting bahawa sarjana mesti berada dalam kedudukan untuk membentangkan diri dan berdiri untuk apa yang telah mereka sampaikan kepada fakulti dan dunia.

Pada tahap pembelajaran ini, diharapkan para sarjana mesti cukup yakin untuk memastikan mereka dapat bercakap di depan orang ramai yang hanya meninggalkan dua atau tiga pemeriksa. Keyakinan adalah kebajikan yang harus diperoleh oleh semua ulama untuk memastikan mereka dapat berdiri di hadapan orang lain dan mengajar mereka atau menangani masalah utama yang mempengaruhi masyarakat.

Walau bagaimanapun, calon harus berhati-hati untuk tidak terlalu yakin dan sebab utama inilah keyakinan terlalu banyak ditafsirkan sebagai keangkuhan.

Perkara yang buruk tentang ini adalah bahawa pemeriksa mungkin mendapat kesan yang salah tentang sarjana. Ini benar kerana di kalangan kebaikan yang Ph.D. mengajar calon adalah kesabaran dan rasa hormat kepada orang lain.

Jangan tunjukkan bahawa anda takut kepada Viva Voce

Fikiran manusia direka sedemikian rupa sehingga ia mengawal keseluruhan tubuh dan memerintahkan aktiviti-aktiviti yang akan disukai individu dan yang mereka tidak akan.

Salah satu sebab mengapa kebanyakan sarjana gagal proses viva voce adalah mereka cenderung untuk mengembangkan sikap negatif terhadap perkara yang sama walaupun sebelum mereka melalui proses tersebut.

Adalah penting bahawa sarjana mesti yakin dan bukan hanya secara luaran tetapi juga dalam diri. Kami mencadangkan sarjana untuk memastikan bahawa mereka mengambil semua langkah yang perlu untuk memastikan bahawa mereka tidak menunjukkan ketakutan di hadapan pemeriksa.

Adalah dimaklumkan bahawa sesiapa sahaja boleh merasa gugup ketika berada di hadapan panel pemeriksa. Bagaimanapun, kami mencadangkan agar ulama perlu memberi perhatian kepada dua perkara untuk meningkatkan keyakinan mereka. Unsur pertama adalah bahawa mereka perlu menyediakan secukupnya untuk proses tersebut.

Yang kedua adalah bahawa mereka harus mengembangkan sikap positif terhadap viva voce. Mematuhi kedua-dua nasihat ini terikat untuk meningkatkan kepercayaan para sarjana dalam diri mereka dan tesis mereka.

Berlatih dahulu dalam  masa sebulan.

Dalam kehidupan sarjana, sebelum mereka mengambil PhD. Sudah tentu ia mengatakan bahawa mereka telah melalui banyak peperiksaan dan diluluskan. Ia bukan secara automatik untuk lulus peperiksaan dan ia memerlukan banyak dedikasi dan pengorbanan.

Walaupun ada individu yang mungkin tergoda untuk mengambil jalan pintas, hanya ada satu resipi untuk lulus. Semua peperiksaan memerlukan banyak penyediaan dan viva voce tidak luar biasa.

Ini menunjukkan bahawa sarjana mesti mengambil masa untuk mempersiapkan viva voce terlebih dahulu. Adalah disyorkan bahawa calon harus mengambil masa sekurang-kurangnya satu bulan untuk mempersiapkan diri.

Ia mungkin kelihatan seperti perkara yang sukar dilakukan tetapi kami mengingatkan kepada ulama bahawa mereka mempunyai penyelia yang mempunyai pengetahuan tentang viva voce dan mereka boleh menawarkan nasihat berguna yang boleh membuat proses mudah bagi calon.

 

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL