no comments

Tips Memilih Khidmat ‘Proofreading’ Tesis Master dan PHD

Proofreading tesis atau pembacaan pruf kian berkembang sebagai perkhidmatan penambahbaikan tulisan yang amat diperlukan, terutamanya dalam dunia pengajian tinggi. Tidak hairanlah semakin ramai pembaca pruf lahir bagi menampung keperluan tersebut.

 

Kenapa perlu ‘proofread’ hasil kerja anda? Cuba bayangkan, jika sesuatu produk tidak dikaji sama ada ia selamat digunakan oleh pengguna atau tidak, sudah tentunya memberi kesan kepada pengguna tersebut. Setiap pengusaha akan memastikan produk yang dihasilkan selamat digunakan dan dapat menjamin kepuasan pelanggan dengan menjalankan pelbagai kajian dan testimoni terlebih dahulu.

Apa itu Proofreading?

Proofreading adalah satu proses yang melibatkan memeriksa manuskrip atau dokumen atau teks anda untuk mengenal pasti dan kesilapan betul dalam ejaan, tatabahasa dan gaya. Proofreading biasanya berlaku pada draf akhir manuskrip akademik, tepat sebelum ia dicetak atau diterbitkan. Penulis biasanya pada versi akhir dalam situasi ini. Pembaca, terutama pengulas jurnal, akan segera berhenti membaca manuskrip jika mereka mengesan pelbagai kesalahan dalam tempoh yang singkat. Satu atau dua kesilapan adalah baik – kita semua melakukan kesilapan sebagai manusia, dan tiada siapa yang sempurna. Tetapi untuk meninggalkan kesalahan umum yang jelas ianya akan menyebabkan anda kehilangan nilai anda, kredibiliti dan reputasi. Ini adalah benar terutamanya jika menghantar tesis PHD atau Master anda kepada Professor atau pensyarah anda.

Proofread’ adalah salah satu proses utama yang diperlukan oleh setiap penulis untuk mendapat kredibiliti di mata pihak penerbitan dan sudah pastinya memudahkan pihak pengkaji pada masa hadapan untuk menjadikan hasil penulisan anda sebagai sumber rujukan, setuju?

Berikut adalah senarai strategi dan teknik untuk membantu anda dengan proses proofreading efektif.

  • Gunakan Softcopy Bercetak Dan Tidak Bercetak

Menggunakan hardcopy juga akan membolehkan anda dengan mudah mengesan kesalahan.

  • Baca Dengan Kuat

Terbukti berkesan. Tidak percaya? Cuba anda baca dengan kuat , nescaya anda dapat mengesan kesalahan yang anda lakukan dengan cepat dan mudah.

  • Gunakan Penyemak Ejaan

Menyemak setiap jenis kesilapan secara bebas.

  • Baca Dari Belakang

Ini adalah pendekatan yang baik untuk digunakan apabila cuba untuk mengesan kesilapan ejaan. Apabila anda membaca secara normal, anda cenderung untuk membaca dengan cepat dan lancar kerana anda sudah tahu apa isi kandungan tentangnya. Tetapi jika anda membaca dari belakang ke hadapan anda terpaksa untuk membaca setiap patah perkataan dengan teliti iaitu perkataan demi perkataan. Ini menjadikan ia mudah untuk memastikan tiada kesilapan ejaan dalam teks.

  • Menggunakan Buku Rujukan Tatabahasa

Tatabahasa aspek penting untuk dititikberatkan dalam pembacaan pruf, dan Tatabahasa Dewan boleh dikatakan salah satu buku rujukan teras tentang tatabahasa Bahasa Melayu yang perlu dimiliki pembaca pruf.

  • Tukar Font

Kebiasaan anda mengabaikan perkara ini. Hal ini disebabkan mereka percaya ianya tidak akan membantu membaikpulih penulisan. Tetapi andaian yang dibuat tidak benar kerana fon yang senang dibaca sedikit sebanyak dapat membantu mempertingkatan penulisan anda.

  • Mengupah Proofreader Profesional

Perkara yang sangat digeruni mereka yang menjalankan kajian adalah jika artikel mereka ditolak oleh penyelia atau penyunting. Bayangkanlah, bertahun lamanya membuat penyelidikkan yang memakan masa dan wang, tetapi apabila sudah siap, ditolak pula oleh pensyarah atau reviewer jurnal. Antara alasan diberikan adalah banyak kesalahan tatabahasa. Oleh itu, anda mestilah mengupah proofreader yang profesional bagi membantu menyelesaikan pemasalahan anda.

_______________________________________________________________________________

MPWS Rich Proofreading Menyediakan Khidmat Proofreading Tesis Master dan PHD.

Servis Proofread Malaysia – MPWS Proofreading

Sejak Oktober 2013 MPWS Proofreading beroperasi menyediakan servis proofread Malaysia kepada syarikat, organisasi, persatuan, para graduan post-graduates dan usahawan di Malaysia dan luar Malaysia.

Dengan tagline ‘ Your No#1 Trusted Proofreading Service in Malaysia’, MPWS Proofreading terus melangkah bangga menyediakan servis proofread Malaysia untuk semua individu yang memerlukan.

MPWS Rich Proofreading was established in December 2013.

The company specializes in proofreading, editing and translation services and cater mainly for organizations, institutions, companies, business owners, entrepreneurs, and private or government agencies who need assistant to improve or translate their manuscripts.

We also cater the needs of postgraduate students, academicians and other members of the higher learning institutes (local and abroad).

Servis Proofreading Malaysia

Antara servis yang disediakan oleh MPWS Proofreading bagi tujuan penyuntingan samada servis ‘editing’, ‘proofreading’ atau ‘translation’  bagi tujuan penyediaan artikel, jurnal, tesis, conference paper, proposal, book chapter dan lain-lain lagi.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang servis proofreading Malaysia klik disini.


Dapatkan sebutharga daripada kami melalui laman web www.proofandread.com atau terus hubungi 03-8912 7212 hari ini juga ya.

Anggaran harga Servis Editing dan juga Servis Proofreading adalah seperti berikut:

Harga untuk Servis Editing bermula dari:-

Super Urgent Rate : RM 28/muka surat
Urgent Rate : RM 22/muka surat
Normal Rate : RM 14/muka surat

Harga untuk Servis Proofreading bermula dari:-

Super Urgent Rate : RM 14/muka surat
Urgent Rate : RM 11/muka surat
Normal Rate : RM 6.50/muka surat

Jika ada soalan yang hendak ditanyakan boleh hubungi kami di talian  03-8912 7212.

Untuk mendapatkan sebut harga dari kami sila layari sahaja www.proofandread.com

https://wa.me/60127273420
https://wa.me/60127273420
https://wa.me/60127273420

Testimoni – Testimoni MPWS Rich Proofreading

Terdapat pelbagai testimoni yang pasti akan menambat hati anda untuk mendapatkan Khidmat ‘Proofreading’ di MPWS Rich Proofreading. Ia adalah Khidmat Proofreading yang dipercayai ramai dan menawarkan pakej – pakej yang menarik dengan harga yang berpatutan.

Anda boleh melihat testimoni ini di bawah;

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL