no comments

TIPS Bagaimana Susah Membuat SPSS Syntax dan Secara Automatik Tambahnya ke Output anda

Jadi semoga saya telah memuji faedah menggunakan SPSS Syntax cukup bahawa anda yakin ia adalah sesuatu yang anda harus kerap digunakan.

Walaupun anda tidak memulakan pengaturcaraan, terdapat dua perkara yang anda boleh lakukan untuk memulakan pembelajaran Syntax dan memberi anda komunikasi dan menjejaki manfaat.

1. Mulai sekarang, apabila anda menggunakan menu untuk analisis, bukannya mengklik butang “OK”, klik “Tempel.” 

Apabila anda menggunakan menu dan klik OK, SPSS menerjemahkan pilihan menu anda ke dalam sintaks. Anda tidak melihatnya.

Apabila anda klik Tampal, walaupun, SPSS membuka tetingkap sintaks dan menulis satu salinan sintaks ini. Untuk menjalankannya, hanya pergi ke tetingkap Syntax, sorot prosedur yang anda hendak jalankan, dan klik butang Run, yang kelihatan seperti segitiga menghadap ke kanan.

Ini akan membuatkan anda terbiasa menggunakan jenis SPSS Syntax bahasa. Anda boleh, jika anda mahu, mula mengeditnya.

Tetapi walaupun anda tidak, dari masa ke masa anda akan mula melihat betapa logiknya dan bagaimana pilihan menu sepadan dengan frasa dalam sintaks. Dan anda sekurang-kurangnya mempunyai rekod mengenai apa yang anda lakukan.

* Malangnya, versi pelajar SPSS tidak mempunyai keupayaan sintaks. Ini sedih, kerana saya fikir ia bermanfaat untuk mula menggunakan sintaks dengan segera.

2. Sediakan pilihan untuk memasukkan sintaks dalam output anda juga.

Saya telah menggunakan SPSS Syntax, dihidupkan dan dimatikan, sejak tahun 1991. (Dan ya, itu membuatkan saya merasa tua). Tetapi hanya beberapa tahun yang lalu, saya menyedari terdapat pilihan untuk menyisipkan salinan sintaks anda untuk setiap prosedur ke Output. Ia masuk ke Log, yang merupakan entri teks di atas setiap prosedur.

Untuk tujuan mengingati diri anda dan berkomunikasi dengan rakan sekerja dengan tepat bagaimana anda membuat analisis anda (mari kita lihat … adakah saya memilih promax atau putaran oblimin?), Ini adalah BOMB. Ini lebih penting lagi untuk menjalankan fail sintaks yang berasingan. Sekiranya anda menjalankan banyak analisis dan tidak teratur dengan baik tentang keluaran mana yang digunakan dengan fail program sintaks, fail sintaks ini tidak akan membantu anda mengingati apa yang anda lakukan. Ia akan membantu anda mempercepatkan segala-galanya dengan cepat untuk mengetahui program mana yang memberikan anda output itu, tetapi apa yang lebih baik daripada mempunyai program itu, dengan semua pilihan yang anda pilih, betul pada output?

Hanya pada hari yang lalu, selepas saya menulis jawatan berkenaan pentingnya menggunakan SPSS Syntax untuk mengesan apa yang anda lakukan, pelanggan menghantar e-mel kepada saya dengan soalan mengenai hasil analisis yang akan kami jalankan pada bulan April. Kami telah menjalankan beberapa model untuk memikirkan yang paling sesuai, dan 6 bulan kemudian, saya tidak dapat mengingat yang terakhir, jadi saya memintanya menghantar saya output akhir.

Nah, walaupun kita telah menjalankan semua analisis dalam sintaks, dia tidak mempunyai opsyen ini dihidupkan, jadi sintaks tidak berada pada output. Ia adalah sejenis momen yang menawan. (Sudah tentu saya sendiri). Jadi saya menggalakkan anda untuk menghidupkannya dan memastikannya.

Nampaknya orang-orang di SPSS juga mengetahui betapa bergunanyanya, sehingga versi 15 atau 16, nampaknya lalai untuk ini. Sekurang-kurangnya ia lakukan apabila saya memasang 16. Tetapi pilihan yang mudah untuk diubah dalam versi sebelumnya juga.

Pergi ke Edit-> Pilihan, kemudian klik pada tab Viewer. Di suatu tempat di sana-ia kelihatan sedikit berbeza dalam setiap versi-adalah kotak kecil berlabel “Perintah Paparan dalam Log.” Klik, dan selesai!

Ingin mengetahui lebih lanjut? Jika anda baru bermula dengan analisis data di SPSS, atau ingin penyegaran yang menyeluruh, sila sertai kami di bengkel dalam talian kami Pengenalan kepada Analisis Data dalam SPSS.

Sumber: KAREN GRACE – MARTI

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL