no comments

TINJAUAN LITERATUR

Apa itu tinjauan literatur?

Tinjauan literatur membincangkan maklumat yang diterbitkan di bidang subjek tertentu ataupun maklumat di kawasan subjek tertentu dalam jangka waktu tertentu.

Tinjauan literatur boleh menjadi ringkasan ringkas sumbernya, tetapi biasanya mempunyai corak organisasi dan menggabungkan ringkasan dan sintesis. Ringkasan adalah dengan mengeluarkan semula maklumat penting dari sumber tersebut manakala sintesis adalah penyusunan semula, atau perombakan semula maklumat tersebut. Ini mungkin memberikan tafsiran baru mengenai bahan lama atau menggabungkan yang baru dengan tafsiran lama. Ianya mungkin menelusuri perkembangan intelektual di lapangan, termasuk perdebatan besar. Bergantung kepada keadaan, tinjauan literatur juga dapat menilai sumber dan memberi nasihat kepada pembaca mengenai perkara yang paling berkaitan atau relevan.

 

Bagaimana tinjauan literatur berbeza dengan makalah penyelidikan akademik?

Fokus utama makalah penyelidikan akademik adalah untuk mengembangkan hujah baru, dan makalah penyelidikan cenderung berisi tinjauan literatur sebagai salah satu bahagiannya. Dalam makalah penyelidikan, anda menggunakan literatur sebagai landasan dan sebagai sokongan untuk pandangan baru yang anda sumbangkan. Fokus tinjauan literatur, bagaimanapun, adalah untuk meringkaskan dan mensintesis hujah dan idea orang lain tanpa menambahkan sumbangan baru.

 

Mengapa menulis tinjauan literatur?

Tinjauan literatur memberi anda panduan berguna untuk topik tertentu. Sekiranya anda mempunyai masa yang terhad untuk melakukan penyelidikan, tinjauan literatur dapat memberikan gambaran keseluruhan atau bertindak sebagai batu loncatan. Bagi bidang profesional, tinjauan literatur adalah laporan berguna yang menunjukkan bahawa penyelidik sentiasa mengikuti perkembangan terkini dalam bidang mereka. Bagi para sarjana, kedalaman dan luasnya tinjauan literatur menekankan kredibiliti penulis dalam bidangnya. Tinjauan literatur juga memberikan latar belakang yang kukuh untuk penyelidikan kertas penyelidikan. Pengetahuan komprehensif mengenai sastera bidang sangat penting bagi kebanyakan makalah penyelidikan.

 

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menulis tinjauan literatur?

  • Jelaskan

Sekiranya tugas anda tidak begitu spesifik, dapatkan penjelasan daripada pengajar anda:

– Berapa banyak sumber yang harus anda sertakan?

– Apakah jenis sumber (buku, artikel jurnal, laman web)?

– Adakah anda perlu meringkaskan, mensintesis, atau mengkritik sumber anda dengan membincangkan tema atau isu umum?

– Perlukan anda menilai sumber anda?

– Perlukah anda memberikan tajuk utama dan maklumat latar belakang lain, seperti definisi dan / atau sejarah?

 

  • Cari model

Cari ulasan literatur lain dalam bidang yang anda minati atau dalam bidang disiplin anda dan bacalah untuk mengetahui jenis tema yang mungkin anda ingin cari dalam penyelidikan anda sendiri atau cara mengatur tinjauan anda. Anda hanya boleh memasukkan perkataan “review” melalui pencarian anda bersama dengan istilah topik anda yang lain untuk mencari artikel jenis ini di Internet atau dalam pangkalan data elektronik. Bahagian bibliografi atau rujukan sumber yang telah anda baca juga merupakan salah satu kata kunci yang sangat baik untuk penyelidikan anda sendiri.

 

  • Mengecilkan topik anda

Terdapat beratus-ratus bahkan ribuan artikel dan buku di kebanyakan bidang kajian. Semakin sempit topik anda, semakin mudah untuk menghadkan bilangan sumber yang perlu anda baca untuk mendapatkan tinjauan sumber-sumber bahan yang baik. Penyelia anda mungkin tidak mengharapkan anda membaca semua yang ada di luar topik, tetapi anda akan mempermudahkan kerja anda sekiranya anda terlebih dahulu menghadkan skop anda.

Jangan lupa memanfaatkan pengetahuan penyelia anda atau penyelidik lain di lapangan bidang anda. Ajukan soalan kepada profesor anda seperti: “Sekiranya anda hanya perlu membaca satu buku dari tahun 90an mengenai topik X, apakah itu?” Soalan seperti ini dapat membantu anda mencari dan menentukan dengan cepat bahagian mana yang boleh didapati paling banyak dalam bidang anda.

 

  • Pertimbangkan sama ada sumber anda adalah terkini

Beberapa disiplin meminta anda menggunakan maklumat yang terkini. Sebagai contoh, dalam bidang sains, rawatan untuk masalah perubatan sentiasa berubah mengikut kajian terkini. Maklumat yang ada walaupun berusia dua tahun boleh juga dikategorikan sebagai usang. Namun, jika anda menulis tinjauan dalam bidang kemanusiaan, sejarah, atau sains sosial, tinjauan mengenai sejarah sastera mungkin diperlukan, kerana yang penting adalah bagaimana perspektif telah berubah selama bertahun-tahun atau dalam jangka waktu tertentu . Cuba pilih beberapa tinjauan bibliografi atau literatur semasa yang lain di lapangan untuk mengetahui apa yang diharapkan oleh disiplin anda. Anda juga boleh menggunakan kaedah ini untuk mempertimbangkan apa yang menarik minat para sarjana dalam bidang ini.

 

Sumber: writingcentre.unc.edu

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL