no comments

Struktur Soalan – Jenis-Jenis Soalan

Beberapa petua umum mengenai struktur soalan:

 

  1. Hadkan penggunaan soalan terbuka

Ini lebih memberi kesan kepada responden daripada soalan berstruktur dan akan membawa kepada kelesuan dalam menjawab soal selidik sekiranya terlalu banyak. Jika anda mempunyai keinginan untuk menggunakan banyak soalan terbuka, anda mungkin belum melakukan penyelidikan yang mencukupi. Anda mungkin mendapat manfaat dengan menjalankan beberapa kajian menengah, wawancara, atau kumpulan fokus sebelum anda memulakan tinjauan.

 

  1. Gunakan skala yang sesuai

Marilah simpan ini dengan mudah tanpa masuk ke jargon jenis skala “nominal” dan “nisbah”-katakanlah anda ingin tahu mengenai umur responden anda. Anda mempunyai beberapa cara untuk bertanya soalan ini, masing-masing akan menghasilkan tahap kekhususan yang berbeza. Jika anda perlu melaporkan umur purata, contohnya, anda ingin menggunakan soalan di sebelah kanan vs soalan di sebelah kiri (di bawah). Oleh sebab soalan di sebelah kanan memberikan lebih terperinci, kenapa kaji selidik selalu kelihatan bertanya dalam format “julat”? Nah, usia boleh menjadi isu sensitif bagi sesetengah orang (terutama orang tua), jadi orang sering lebih selesa memberikan julat daripada nilai mutlak. Ingatlah ini apabila membuat pertanyaan anda dan cuba baki keseimbangan yang memenuhi keperluan anda.

 

  1. Jangan tanya soalan yang tidak perlu

Soalan berlebihan benar-benar mengganggu orang, dan mereka sepatutnya! Inilah contohnya: Di pejabat doktor minggu lalu, saya telah diminta tarikh lahir saya dalam bentuk. Persoalan seterusnya yang diminta untuk umur saya. Jangan lakukan ini! Sekiranya anda mengetahui tarikh lahir seseorang, anda boleh mengira umur berdasarkan tarikh semasa. Jika anda meminta kod zip, jangan tanya tentang bandar dan negeri saya. Fikirkan tentang apa data tambahan yang anda boleh ambil dari soalan anda sebelum bertanya soalan yang tidak perlu dan menambah panjangnya.

 

  1. Beberapa soalan pilihan perlu saling eksklusif

Ia sangat mengecewakan apabila pelbagai jawapan berlaku, tetapi responden hanya dibenarkan memilih satu. Dalam contoh di bawah di sebelah kiri, bagaimana jika saya mempunyai penkek dan wafel untuk sarapan? Saya benar-benar mahu memberitahu anda bahawa, tetapi saya tidak boleh. Lebih buruk lagi, bagaimana jika saya mempunyai yogurt? Berikan saya pilihan “lain” sila! Persoalan di sebelah kanan tidak memberikan banyak detail ke dalam sarapan pagi orang itu, tetapi sekurang-kurangnya pilihannya saling eksklusif, dan ada “keluar” jika saya tidak bersuami atau jika saya tidak pasti kerana saya mempunyai ingatan yang dahsyat. Anda boleh berhujah bahawa soalan kedua di bawah mempunyai cacat dalam “vegetarian sepenuhnya” yang mungkin terbuka untuk penafsiran dari segi definisi, tetapi itu satu lagi isu.

 

  1. Pilihan Yang Harus Dikuasakan

Dalam contoh di atas, perhatikan bagaimana orang yang berumur 40 tahun tidak mempunyai pilihan. Pastikan anda mempunyai pilihan yang merangkumi semua kemungkinan yang paling mungkin, kemudian masukkan pilihan “lain” untuk menangkap yang lain.

 

  1. Jadikan Soalan Anda Mudah Dijawab

Tidak ada yang lebih mengecewakan daripada soal selidik kompleks. Soalan boleh menjadi rumit dengan terlalu lama, mempunyai terlalu banyak pilihan, dengan menggunakan bahasa yang mengelirukan, dengan memaksa responden untuk menilai terlalu banyak item, lakukan aritmetik, atau dengan cuba mengukur terlalu banyak dalam satu soalan. Sekiranya anda akan mempunyai beberapa orang menilai beberapa item, hadkan bilangan item kepada tiga atau empat. Apabila membina bahasa tinjauan anda, gunakan kata-kata yang biasa dan sederhana yang mempunyai sedikit ruang untuk penafsiran, dan menjauhkan diri daripada dua kali ganda.

 

  1. Sediakan pilihan “N / A” atau “Neutral” atau “Tidak Pasti”

Sekiranya soalan tidak berlaku kepada responden, lebih baik untuk memahami bahawa ia adalah untuk mendapatkan data palsu. Jika tidak, pengguna akan kecewa dengan dipaksa untuk jawapan yang mereka tidak selesa dan anda akan mendapat maklumat yang tidak tepat. Adalah juga idea yang baik untuk memasukkan pilihan “lain” jika sesuai. Berikut adalah moto untuk diingat: Apabila ragu, berikan responden “keluar”.

 

  1. Kekalkan konsisten

Jika anda menggunakan skala lima titik untuk satu soalan, jangan gunakan skala 7 titik untuk yang seterusnya.

Sumber – MyMarketResearchMethod

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL