no comments

Struktur Kajian Kritikal

Tinjauan kritis, baik pendek (satu halaman) dan panjang (empat halaman), biasanya mempunyai struktur yang sama. Semak arahan tugasan anda untuk pemformatan dan spesifikasi struktur. Tajuk biasanya pilihan untuk ulasan yang lebih lama dan boleh membantu pembaca.
.
Pengenalan
Panjang pengenalan biasanya merupakan satu perenggan untuk peninjauan artikel jurnal dan dua atau tiga perenggan untuk kajian buku yang lebih panjang. Termasuk beberapa ayat pembuka yang mengumumkan pengarang dan tajuk, dan sebutkan secara ringkas topik teks. Menyampaikan matlamat teks dan meringkaskan penemuan utama atau hujah utama. Selesaikan pengenalan dengan pernyataan ringkas mengenai penilaian anda tentang teks tersebut. Ini boleh menjadi penilaian positif atau negatif atau, seperti biasanya, tindak balas bercampur.
.
Ringkasan
Membentangkan ringkasan perkara utama bersama dengan beberapa contoh yang terhad. Anda juga boleh menerangkan secara ringkas tujuan / niat pengarang di seluruh teks dan anda boleh menerangkan secara ringkas bagaimana teks itu dianjurkan. Ringkasan ini hanya boleh membentuk kira-kira sepertiga kajian semula kritikal.
.
Kritikan
Kritikan itu harus menjadi perbincangan yang seimbang dan penilaian kekuatan, kelemahan dan ciri-ciri penting teks. Ingatlah untuk mendasarkan perbincangan anda mengenai kriteria tertentu. Ulasan baik juga termasuk sumber lain untuk menyokong penilaian anda (ingat untuk rujukan).
.
Anda boleh memilih cara menyusun kritikan anda. Berikut adalah beberapa contoh untuk memulakan anda:

– Paling penting kepada kesimpulan penting yang anda buat mengenai teks.
– Jika kritikan anda lebih positif daripada negatif, maka tunjukkan mata negatif dahulu dan positif yang terakhir.
– Jika kritikan anda lebih negatif daripada positif, maka tunjukkan mata positif dahulu dan negatif yang terakhir.
– Sekiranya terdapat kekuatan dan kelemahan untuk setiap kriteria yang anda gunakan, anda perlu membuat    keputusan secara keseluruhan tentang penghakiman anda. Contohnya, anda mungkin ingin mengulas pada idea utama dalam teks dan mempunyai komen positif dan negatif. Anda boleh mulakan dengan menyatakan apa yang baik tentang idea itu dan kemudian mengakui dan menerangkan bagaimana ia terhad dalam beberapa cara. Walaupun contoh ini menunjukkan penilaian campuran, secara keseluruhan anda mungkin lebih negatif daripada positif.
– Dalam tinjauan yang panjang, anda boleh menangani setiap kriteria yang anda pilih dalam perenggan, termasuk kedua-dua mata negatif dan positif. Untuk ulasan kritikal yang sangat singkat (satu halaman atau kurang) di mana komen anda akan lebih ringkas, termasuk perenggan aspek positif dan satu lagi negatif.
– Anda juga boleh memasukkan cadangan bagaimana teks boleh diperbaiki dari segi idea, pendekatan penyelidikan; teori atau rangka kerja yang digunakan juga boleh dimasukkan ke dalam bahagian kritikan.

Kesimpulan & Rujukan
Kesimpulannya
Ini biasanya merupakan perenggan yang sangat singkat.
.
Nyatakan semula keseluruhan pendapat anda tentang teks itu.
Cadangan secara ringkas.
Jika perlu, beberapa kelayakan atau penjelasan lanjut mengenai penilaian anda boleh dimasukkan. Ini dapat membantu kritikan anda adil dan munasabah.
.
Rujukan
Jika anda telah menggunakan sumber lain dalam kajian anda, anda juga harus memasukkan senarai rujukan pada akhir semakan.

Sumber: UNSW Sydney

Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL