no comments

Strategi yang Akan Membantu Anda Mengatasi Kebimbangan Pertahanan Disertasi

Terdapat campuran ketidakpastian dan keseronokan apabila pelajar kedoktoran telah dijadualkan untuk pertahanan disertasi akhirnya. Ketidakpastian kerana tidak ada gunanya kembali dan berputus asa. Keseronokan kerana kejayaan yang lama ditunggu hampir di cengkaman anda. Emosi ini adalah normal kerana ia membuktikan bahawa kita adalah manusia, mampu melakukan kesilapan dan terdedah kepada kesudahan penghakiman.

 

Segala-galanya boleh ditaklukkan selagi anda mempunyai kehendak untuk melakukan apa yang diperlukan. Artikel ini akan menghitung strategi yang akan membantu anda mengatasi kebimbangan dalam melakukan pertahanan disertasi.

 

Pastikan topik yang telah anda pilih adalah sesuatu yang anda ingin lakukan.

Anda telah melalui banyak brainstorming dalam membuat keputusan untuk tajuk akhir pengajian anda. Pada ketika ini, anda sepatutnya mengetahui bahawa sebaik sahaja ia diterima atau diluluskan, anda diwajibkan untuk menyelesaikannya tidak kira apa kosnya. Oleh kerana anda menulis sesuatu di dalam zon selesa anda, anda mempunyai keyakinan dan ketenangan pikiran. Tidak perlu risau.

 

Sentiasa lakukan yang terbaik dalam semua yang anda lakukan

Disertasi dianggap sebagai kertas akademik tertinggi yang diperlukan untuk mendapatkan ijazah kedoktoran. Gunakan pengalaman anda sebelum menulis setiap bahagian dan belajar daripada kesilapan anda yang terdahulu. Anda pastinya tidak akan membuat kesilapan yang sama sekali lagi pada ketika ini. Setiap butiran kecil atau utama mestilah dibuat dengan sempurna, untuk memberikan jaminan untuk menyampaikannya dengan sempurna.

 

Susun nota anda dan pemikiran anda sebelum pembentangan sebenar

Ini adalah strategi setiap penyokong harus mengikuti sebelum pertahanan mulut akhir. Apabila anda bersedia untuk apa yang dikatakan atau dilakukan, anda mempunyai kelebihan utama menjawab soalan panel dengan cepat dan betul. Anda tidak perlu mengimbas atau melepaskan bahan-bahan anda hanya untuk membuat jawapan yang baik kerana semuanya teratur.

 

Sediakan soalan-soalan yang paling sukar dan mencabar

Seseorang perlu menganggap sebagai salah satu ahli panel sebelum pertahanan sebenar. Biarkan dia bertanya tentang pertanyaan yang paling kritikal dan penting dalam penyelidikan anda. Dengan melakukan ini, anda akan dapat menangani kebimbangan dan keraguan panel anda mengenai kertas anda.

 

Mengharapkan sesuatu yang tidak dijangka

Sentiasa mengandaikan bahawa akan ada soalan yang dibuang kepada anda oleh panel yang berada di luar konteks kertas akademik anda. Ini bukan untuk membuat kekeliruan tetapi untuk menguji sejauh mana atau jauh anda telah menjalankan kajian anda. Kebanyakan masa, ini adalah pertanyaan praktikal atau situasional yang perlu dijelaskan untuk mengukur pemahaman anda tentang kajian yang anda lakukan.

 

Cadangan berikut akan membantu anda mencapai matlamat dan cita-cita anda dalam kehidupan. Paling penting, anda mesti dan harus meminta bimbingan dari Tuhan, yang merupakan sumber segala-galanya.

Sumber – ilsistina

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL