no comments

SPSS versus MICROSOFT EXCEL

Apa itu SPSS (Statistical Product and Service Solutions)?

SPSS adalah program aplikasi yang mempunyai keupayaan analisis statistik yang cukup tinggi dan sistem pengurusan data dalam persekitaran grafik dengan menggunakan menu deskriptif dan kotak dialog mudah supaya mudah difahami bagaimana untuk beroperasi. Sesetengah aktiviti boleh dilakukan dengan mudah dengan menggunakan ‘pointing’ dan ‘clicking mouse’. Pada mulanya SPSS dicipta untuk tujuan pemprosesan data statistik untuk sains sosial, jadi lanjutan SPSS itu sendiri adalah Pakej Statistikal untuk Ahli-ahli Sosial. Sekarang keupayaan SPSS dikembangkan untuk melayani pelbagai jenis pengguna, seperti untuk proses pengeluaran kilang, penyelidikan saintifik dan banyak lagi. Oleh itu, kini merupakan SPSS Statistical Product and Service Solutions.

 

Apa itu Microsoft Excel?

Microsoft Excel adalah aplikasi untuk memproses data secara automatik yang boleh menjadi pengiraan asas, formula, penggunaan fungsi, pemprosesan data dan jadual, grafik dan pengurusan data. Penggunaan formula itu sendiri boleh menjadi tambahan, pengurangan, pendaraban dan sebagainya. Walaupun penggunaan fungsi mungkin menggunakan formula yang bertujuan untuk mengira dalam bentuk formula matematik dan bukan matematik.

Microsoft Excel juga boleh digunakan untuk melengkapkan pelbagai keperluan pentadbiran, dari segi sederhana hingga kompleks.

Mengenai penggunaan seperti keperluan mudah, katakanlah untuk membuat keperluan perancangan sebuah syarikat, dalam bentuk keperluan barang, jumlah dan harga

 

Perbandingan SPSS dan Microsoft Excel

  • Akses mudah ke statistik deskriptif dan kekerapan: Benar. sementara anda boleh melakukan deskriptif dalam Excel menggunakan beberapa fungsi terbina dalam dan analisis data tambahan, ia lebih mudah dan lebih cepat dalam SPSS.
  • Lebih banyak carta & grafik: Betul, walaupun saya cenderung untuk mencari Excel lebih senang diurus
  • Jadual penganan Sortof lebih baik, lebih fleksibel adalah betul. Betul jika anda mempunyai Jadual SPSS. Jika anda tidak, maka pada pandangan saya Pivot Table Excel lebih mudah untuk digunakan. Jadual SPSS, sebaliknya, sangat mudah digunakan dan membolehkan anda melakukan lebih banyak perkara yang tidak boleh dilakukan dengan Pivot Table Excel.
  • Sepenuhnya ujian statistik: Benar. Walaupun sudah tentu mungkin untuk menjalankan ujian statistik dalam Microsoft Excel, mereka lebih sukar untuk mencari dan bekerja daripada dengan SPSS, di mana mereka cukup “bebas” dengan setiap fungsi yang anda jalankan.
  • Mudah untuk menjalankan laporan dan graf yang serupa untuk subset: Benar. Menggunakan fungsi “Split” dalam SPSS, agak mudah untuk membuat jadual dan graf untuk subset tanpa melakukan kerja tambahan. Atau anda boleh membuat sintaks (bahasa makro SPSS) yang membolehkan anda menggunakan semula jadual dan kod anda berulang kali.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL