no comments

SPSS (Perisian)

SPSS adalah suite perisian yang diedarkan secara komersial untuk pengurusan data dan analisis statistik. Norman Nie, Dale Bent, dan C. Hadlai Hull mengembangkan versi pertamanya untuk pengkomputeran mainframe pada tahun 1968 untuk projek pascasiswazah Nie. Pada mulanya diedarkan secara tidak rasmi, permintaan bagi program meningkat dengan penerbitan manual SPSS pertama pada tahun 1970 dan Nie dan Hull mengasaskan SPSS Inc. pada tahun 1975. Versi PC IBM SPSS dikeluarkan pada tahun 1984, pelaksanaan Apple Macintosh dan Microsoft Windows diikuti pada tahun 1990 dan 1992 (SPSS Inc., 2009). Pada masa ini, IBM mengedarkan versi Windows, Mac dan Linux SPSS dengan up-date utama setiap satu hingga dua tahun. Pada tahun 2009, IBM memperoleh SPSS Inc. (IBM, 2009) dan SPSS menjadi “Perangkaan IBM® SPSS®”.

SPSS membantu merevolusikan amalan penyelidikan dalam sains sosial. Sebagai program statistik yang mudah digunakan dan komprehensif, para penyelidik dapat menjalankan analisis statistik yang rumit di dalam dataset besar sendiri bukan bergantung kepada ahli statistik yang mengetahui cara mengendalikan program yang tidak mesra pengguna di komputer kerangka utama (Wellman, 1998).

SPSS didokumentasikan dengan baik dengan banyak buku teks yang tersedia. Kebanyakan ciri-ciri program boleh dikawal oleh antara muka titik dan klik, walaupun ada yang boleh diakses hanya melalui sintaks arahan. Sebagai program statistik perbandingan yang mudah digunakan, yang menyediakan prosedur yang biasa digunakan, SPSS digunakan secara meluas dalam bidang akademik dan penyelidikan yang digunakan. Walau bagaimanapun, ia menghadapi persaingan yang semakin sukar terutama dari persekitaran perisian percuma komprehensif seperti R.

Perangkaan SPSS IBM minima terdiri daripada “Pangkalan Perangkaan”. modul ini menyediakan persediaan data asas, transformasi, pengurusan, dan kemampuan carta serta prosedur deskriptif dan kesimpulan seperti ujian t, ANOVA, linear dan regresi ordinal, analisis kontingensi dan korelasi, faktor, kluster dan analisis diskriminan, dan ujian nonparametrik. Pelbagai fungsi SPSS boleh diperluaskan dengan modul sambungan berharga berasingan seperti “Statistik Lanjutan” (ANCOVA, MANOVA, MANCOVA, analisis langkah berulang, pemodelan linear generik dan campuran), “Regresi” (logistik dan regresi tak linear), “Exact Ujian “, dan” Bootstrapping “. Selain itu, makro dan sambungan percuma membolehkan penyepaduan kod Python dan .NET, menjadikan R diakses dari dalam SPSS, menambah fungsi R seperti rancakan tobit, kuantit, teguh dan sifar yang meningkat, pencocokan skor kecenderungan, analisis kelas laten, model Rasch es- penandaan, analisis faktor ordinal, dan pemodelan asas Bayesian ke bar menu SPSS atau mengembangkan keupayaan SPSS dengan cara lain. Batasan SPSS berterusan dalam bidang re-stress, siri masa, dan analisis meta yang tidak standard. Selain itu, pemodelan persamaan struktur dan analisis kuasa tidak termasuk dalam SPSS tetapi boleh didapati sebagai produk mandiri “IBM SPSS Amos” dan “IBM SPSS SamplePower”, masing-masing

Sumber : Felix Frey

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL