no comments

SESI SUAI MESRA KENALI DEFINIS “SOAL SELIDIK”

SESI SUAI MESRA KENALI DEFINIS “SOAL SELIDIK”

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semuaa..

 

ANDA MASIH BINGUNG DALAM MEMBUAT SOAL SELIDIK ??
TERDAPAT BANYAK REKA BENTUK SOAL SELIDIK YANG PELRU DIBUAT ??
PENING DALAM MEMBUAT REKA BENTUK SOAL SELIDIK YANG BETUL???

 

APAKAH ITU  SOAL SELIDIK ?

  • Soal selidik merupakan satu set soalan atau item dalam bentuk tulisan. Ia merupakan satu alat yang dibentuk secara khusus untuk mengumpul maklumat bagi tujuan analisis yang dapat menjawab persoalan kajian.

Individu yang membina borang atau kajian soal selidik ini perlulah berpengetahuan luas agar soalan yang dibina adalah wajar, boleh dipercayai dan tidak mempengaruhi emosi

 

Responden kajian sama ada mereka ingin memberikan maklumat yang baik atau tidak. kadang-kadang, mereka yang benar-benar mahu tetapi tidak dapat melakukannya. Data lemah  boleh timbul dari jumlah mana-mana sumber; termasuk pembohongan, kebosanan ,tidak sengaja dan tidak disengajakan. Mereka juga boleh digagalkan oleh reka bentuk soal selidik yang lemah. Matlamat reka bentuk soal selidik adalah mudah. Kami mahu menggalakkan responden menjawab jujur ​​dan tepat, sambil menghapuskan berat sebelah. Sekiranya mungkin, responden harus menjawab secara semulajadi.

Bagaimanakah anda dapat mengenal pasti reka bentuk soal selidik yang lemah dan apakah  isu yang paling biasa penyelidik harus cari?

 

CARA-CARA UNTUK MENGELAKKAN REKA BENTUK SOAL SELIDIK YANG LEMAH

 

Multicode vs. Ya / Tidak: Sering kali, soalan boleh ditulis dalam dua cara yang berbeza. Sebagai contoh, anda mungkin bertanya, “Dalam 12 bulan yang lalu, adakah anda telah mengambil cuti ?” Dan jawapannya adalah “Ya” atau “Tidak.” Anda juga boleh menyebut soalan sebagai “Mana yang berikut yang anda lakukan dalam 12 bulan yang lalu? “dan termasuk mengambil percutian sebagai salah satu jawapannya. Satu perkara yang benar-benar pasti: ungkapan soalan sebagai ya / tidak atau sebagai multicode akan menghasilkan hasil yang berbeza. Gaya ya / tidak akan menghasilkan bilangan orang yang lebih tinggi yang menuntut tingkah laku itu. Ya / tidak ada soalan tertakluk kepada kecenderungan persetujuan, yang merupakan kecenderungan manusia normal kita untuk saling bersetuju. Soalan multicoded boleh mengalami tingkah laku yang memuaskan, di mana peserta (biasanya melalui keletihan mental) memberikan jawapan yang cukup untuk memenuhi tugas tersebut. Kebenaran itu terletak di mana-mana.

 

Satu perkara yang kita pasti tahu, sikap berat sebelah pada pertanyaan skrining bukanlah bukti peserta berbohong untuk memenuhi syarat untuk tinjauan!

 

Jawapan yang hilang: Masalah jawapan yang hilang berlaku apabila anda meninggalkan jawapan daripada set yang sepatutnya berada di sana. Sebagai contoh, jika anda meminta individu yang selama lima tahun terakhir membayar cukai dan kemudian hanya menyenaraikan empat tahun tersebut, ia mencabar untuk menjawab responden dengan jujur ​​dan tepat. Peserta tidak akan diberhentikan jika jawapannya tidak hadir. Mereka akan memberi anda jawapan yang mereka harap tidak akan menyebabkan terlalu banyak kerosakan pada data anda, atau akan menggunakan pilihan “tidak tahu” jika disediakan. Sentiasa periksa semula set jawapan anda untuk jawapan yang hilang dan selalunya menguji soal selidik dengan orang lain, seperti rakan penyelidik jika anda tidak boleh memprotes tinjauan dengan peserta sebenar.

 

Kesan pesanan: Apabila anda mempunyai jawapan yang merupakan subkategori, adalah penting bahawa ia terletak di sebelah satu sama lain, dengan subkategori yang akan datang terlebih dahulu dan kategori yang lebih luas selepas itu. Sebagai contoh, syarikat penerbangan kos rendah adalah subkategori syarikat penerbangan. Oleh itu, syarikat penerbangan kos rendah harus ditunjukkan terlebih dahulu dan syarikat penerbangan terakhir. Sekiranya anda gagal melakukan ini, maka anda menjalankan risiko peserta menggunakan kategori yang lebih luas (yang juga berlaku untuk mereka tentu saja) dan bukan subkategori yang lebih spesifik. Sebagai nota teknikal, jangan lupa untuk mengarahkan pengatur program tinjauan anda untuk memegang pesanan ini walaupun anda menyusun senarai jawapan, meminimumkan  keseluruhan kesan pesanan.

 

Andaian soalan: Adakah terdapat jawapan yang tidak anda ambil ketika merancang soalan anda? Adakah anda mengandaikan bahawa anda tahu semua cara yang berbeza orang mungkin berkelakuan? Adakah anda mengandaikan bahawa semua orang berkelakuan seperti anda? Sebagai contoh, pertimbangkan satu persoalan yang anda ingin tahu jika perjalanan penumpang paling baru diliputi oleh insurans perjalanan. Jika soalan anda bertanya: “Adakah anda membeli insurans untuk perjalanan ini?” Maka anda akan meninggalkan pilihan lain. Bolehkah orang lain membeli insurans itu? Bolehkah pengembara mengekalkan insurans tetap? Adalah penting bahawa penyelidik tidak membuat andaian apabila membingkai soalan. Lakukan kajian latar belakang dan soalan pra-ujian dengan penonton anda sebanyak mungkin sebelum melancarkan tinjauan untuk membantu anda mengenal pasti jurang dan maklumat yang hilang.

 

Arahan berikut: Arahan tinjauan hendaklah jelas dan khusus dan menjadi apa yang anda mahu berlaku. Responden biasanya cuba menyelesaikan kajian mengikut arahan, selepas semua orang mengikut peraturan am ! Sebagai contoh, jika anda bertanya kepada responden untuk memilih tiga negara yang ingin mereka lawati untuk percutian pantai, anda akan mendapat tiga, sama ada mereka ingin pergi ke sana atau mengambil percutian pantai sama sekali. Fikirkan dengan teliti tentang arahan sebelum memasukkannya, kerana mereka akan mempunyai kesan mendalam terhadap data yang anda kumpulkan.     

 

Meneka permainan: Anda mungkin berfikir bahawa peserta anda akan selalu menggunakan pilihan “tidak tahu” jika mereka tidak pasti pada titik “fakta.” Malah, ini tidak selalu berlaku. Dalam sesetengah keadaan peserta akan meneka pada jawapannya. Apabila anda bertanya soalan jenis ini, pastikan anda menjelaskan sama ada responden “mengetahui” jawapannya atau “meneka.” Penyelidikan kami menunjukkan mereka yang meneka tidak lebih baik daripada melemparkan duit syiling untuk mendapatkan jawapan yang betul!

 

Menyusun soalan dengan betul boleh mengubah hasil penyelidikan dan melakukan kemudaratan kepada data. Menjadi neutral dan inklusif dalam penulisan tinjauan akan membantu meningkatkan kualiti data dan mengurangkan bias. Membelanjakan masa tambahan untuk mengkaji dan menguji soal selidik, dan sentiasa mengkaji tinjauan dari perspektif responden akan menangkap sebahagian besar kesilapan ini. Melabur masa ini di depan akan membayar dividen dalam hasil penyelidikan yang lebih baik dan lebih dipercayai.

 

SEMOGA PERKONGSIAN INI MAMPU MEMBANTU PARA PENYELIDIK KENALI DENGAN TERPERINCI DEFINISI SOAL SELIDIK.

 

SUMBER : : PETE CAPE

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL