no comments

Sebab Untuk Melakukan Kajian Kualitatif

Penerokaan: Apabila sesuatu tidak ditakrifkan dengan baik, kaedah kualitatif sangat membantu. Sebagai contoh, anda boleh meneroka dalam kajian kualitatif yang dihadapi oleh pelanggan, keperluan pengguna dan tidak boleh menyatakan atau salah faham pelanggan untuk mencari maklumat atau menggunakan produk.

Kompleksiti: Walaupun masalah rumit boleh dikira, apabila anda perlu menerangkan kerumitan dan kehalusan bagaimana pengguna berinteraksi dengan produk atau mencapai matlamat, penyelidikan kualitatif dapat menyaring kerumitan menjadi bahagian-bahagian yang lebih mudah diurus.

Konteks: Memahami konteks dan persekitaran pengguna dalam menyediakan arah produk yang lebih baik. Apakah produk, tempat, orang dan cabaran yang dihadapi pelanggan apabila mencapai matlamat mereka? Beberapa data kualitatif terkaya tidak dikumpulkan dalam makmal yang dibuat; ia datang dari memerhati dan mengumpul data secara peribadi.

Penjelasan: Apabila anda perlu menerangkan hubungan atau mekanisme yang menyebabkan sesuatu, kaedah kualitatif boleh menjadi berbuah. Sebagai contoh, apabila anda ingin tahu mengapa orang tidak membayar bil mereka melalui aplikasi mudah alih atau memanggil sokongan pelanggan kerana kesilapan, mendengar kata-kata pelanggan sendiri membantu membentuk teori dan mewujudkan hipotesis yang boleh diuji.

Cara digunakan tidak sesuai dengan permasalahan: Walaupun ada cara yang baik untuk mengukur kebolehgunaan, banyak interaksi boleh sukar untuk kuantifikasi. Mematuhi pengguna kerana mereka berjuang untuk mencapai matlamat dan meneliti sumber masalah tersebut dapat menentukan apa yang akhirnya perlu diukur. Ia tidak begitu berguna untuk mengukur dengan tepat perkara yang salah. Data kualitatif membantu mengungkap perkara yang sesuai untuk diukur.

Penyelidikan kualitatif bukan alasan untuk menjadi ceroboh, elakkan menggunakan nombor, atau semak pendapat anda. Ia harus ketat seperti penyelidikan kuantitatif. Penyelidikan kualitatif sebenarnya bersamaan dengan konsep kuantitatif kebolehpercayaan dan kesahan (contohnya, mempunyai pemerhatian kod penilai yang berbeza secara bebas). Untuk maklumat lanjut mengenai pengumpulan data kualitatif, lihat Creswell 2012, dari mana maklumat ini diperolehi.

SUMBER – MeasuringU

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL