no comments

Sebab Perlu Tahu Tentang Epistemologi dan Ontologi Dalam Research?

Kenapa Epistemology dan Ontology Penting untuk Kita Tahu Sebelum Memulakan Research?

Epistemology ialah teori pengetahuan yang terdapat dalam ‘theoretical perspective’. Ia merupakan kajian tentang sifat pengetahuan, bagaimana ia ditakrifkan, apa yang boleh diketahui, dan apa hadnya. Ia juga mengenai bagaimana kita tahu apa yang kita tahu.

Ontogology pula adalah lebih kepada andaian yang dibuat sifat realiti sosial, tuntutan tentang apa wujud, apa yang kelihatannya, unit yang membuatnya dan bagaimana unit-unit ini berinteraksi antara satu sama lain. Apa diluar sana untuk kita ketahui.

Terdapat dua ideology ontology dan epistemologi iaitu  Positivisme dan Interpretivisme

Mengapa penting sangat untuk tahu tentang Epistemologi dan Ontologi ini ?

  • Supaya kita memahai hubungkait dan juga kompenan utama dalam research kita sendiri (termasuklah method dan methodology).
  • Tidaklah kita keliru nanti apa bila sudah masuk dalam perbincangan theoretical dan pendekatan yang kita gunakan untuk melihat fenomena sosial.

Untuk pengetahuan semua topik penting ini akan dikupaskan di dalam Seminar Jom Hebat Pascasiswazah siri ke 14.0 yang akan diadakan pada 30 September 2017 (Sabtu) nanti bertempat di MPWS Training Centre, Seksyen 7 Bandar Baru Bangi.

 

Seminar Jom Hebat yang penganjurannya kali ke 14 ini akan membawakan 5 topik iaitu termasuklah topik From Epistomology to Research Design : The Research Paradigm. Topik ini adalah pengenalan yang amat penting untuk semua researcher dan pelajar PhD tahu.

Topik lain yang akan disentuh adalah Aplikasi MS Word Template.dotx untuk Menformat Tesis, Penulisan Jurnal Berkesan dan Penerbitan, A Guide to Writing A Research Proposal, Komunikasi Mesra Supervisor yang mungkin membantu perjalanan research anda.

Kepada yang belum mendaftar, kerana tidak rugi jika anda mengetahui tentang perkara asas ini sebelum memulakan alam pascasiswazah.

Sila layari www.postgraduateworkshop.com/jomhebatphd sekarang dan jangan ketinggalan!

Seminar Jom Hebat Pascasiswazah 14.0

Tarikh: 30 September 2017

Masa : 8.30 pagi – 5.30 petang

Tempat: MPWS Training Centre, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi Selangor

Yuran Pendaftaran: RM53.00 (termasuk makan tengah hari dan sijil)

Promosi : Daftar 3 orang (RM125.00) sahaja.

  

Jika anda berminat untuk mengetahu dengan lebih lanjut tentang seminar ini, sila layari www.postgraduateworkshop.com/jomhebatphd atau

telefon 03-89127212 untuk sebarang pertanyaan.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL