no comments

Petua SPSS Pantas: Menekan output

Apabila menjalankan arahan dalam SPSS, ia merangkum ringkasan dan output fungsi tertentu ke dokumen Output yang aktif. Ini sangat bagus untuk laporan statistik pelbagai jadual, seperti crosstabs atau frekuensi atau model regresi bersarang. Ini bagaimanapun tidak begitu bagus dalam beberapa keadaan di mana jadual-jadualnya sangat besar. Memberi keluaran meja besar mengambil sedikit memori. Juga hampir mustahil untuk mengemudi jadual apabila mereka menjadi sangat besar. (Saya harus perhatikan SPSS mempunyai beberapa fungsi jadual pivot yang baik untuk jadual bersarang, contohnya CTABLES, tetapi contoh yang mengikuti dengan tidak berlaku untuk itu.)

Beberapa contoh yang saya jumpai di meja yang sering menjengkelkan ialah:

  • Matriks korelasi yang besar atau matriks jarak (yang saya sering eksport terus ke fail SPSS – nota PROXIMITIES mempunyai pilihan untuk menekan jadual pada perintah, CORRELATIONS tidak).
  • Perintah makro yang mempunyai pelbagai transformasi data dan boleh menghasilkan beberapa jadual (mis. VARSTOCASES atau CREATE). Prosedur regresi cenderung menjadi pesalah terburuk, jadi jika anda mengatakan mahu nilai yang diramalkan dari REGRESI atau kovarians dari FACTOR, anda akan mendapat setengah dozen jadual lain bersama dengannya.
  • Menggunakan SPLIT FILE dengan banyak kumpulan.

Terdapat dua cara yang saya tahu untuk dengan mudah menekan output:

  • Gunakan Sistem Pengurusan Output (OMS)
  • Guna KETERANGAN KETERANGAN SET OFF. – Melalui David Marso

Ia cukup mudah untuk digunakan sama ada untuk menindas output. Untuk OMS, perintah OMS hanya meraih semua output kecuali untuk amaran dan memberitahu SPSS supaya tidak menghantarnya kepada penampil output. Sepertimana beberapa komen saya mengemas kini contoh untuk mengambil subkandur TAG pada arahan OMS, kerana ini membolehkan anda mempunyai beberapa pernyataan OMS dan hanya mematikan yang spesifik pada satu masa. Di sini sukar untuk melihat utiliti, tetapi ia harus lebih jelas apabila kita meletakkan ini di dalam makro.

Untuk menggantikan contoh OMS dengan KALARAN SET OFF OFF OFF. helah oleh David Marso, pada dasarnya anda hanya akan menggantikan perintah OMS yang asal dan kemudian balikannya dalam PRESERVE dan RESTORE statements.

Kerana ini mengubah tetapan keluaran sistem, ia sentiasa merupakan idea yang baik untuk menggunakan PRESERVE dan kemudian setkan tetapan pengguna kembali kepada yang mereka pada mulanya berada dengan RESTORE. OMS mempunyai kelebihan sedikit di sini bahawa anda boleh menetapkannya untuk terus mencetak mesej amaran. (Saya tidak tahu mana-mana versi SPSS arahan OMS diperkenalkan.)

Saya akan memberikan contoh yang mudah untuk menggunakan OMS dengan CORRELATIONS untuk menekan output sampah tersebut. Satu soalan pada hari yang lain ditanya tentang menghasilkan semua korelasi pasangan yang lebih baik di atas ambang, dan saya memberi jawapan dan contoh makro untuk mencapai ini (FYI perkara-perkara semacam itu berguna untuk menghasilkan corrgram atau gambarajah rangkaian korelasi). Keluaran dalam contoh itu walaupun masih menghasilkan jadual korelasi (yang dalam situasi poster asal akan menghasilkan 200 * 200 meja dalam output) dan akan menghasilkan pelbagai sampah ketika menjalankan perintah VARSTOCASES.

Sekiranya anda ingin melihat semua output yang asalnya dihasilkan, hantarkan kedua-dua baris dengan penyata OMS dan OMSEND dalam makro. Versi SPSS yang lebih baru mengehadkan bilangan baris yang dipaparkan dalam jadual output, jadi sistem anda tidak seharusnya terhempas dengan versi SPSS yang lebih baru walaupun anda mempunyai jadual besar. Tetapi nasihat di sini masih berlaku, kerana anda juga boleh mengarahkan output untuk jadual besar di tempat lain supaya mereka lebih mudah untuk meneroka (sama ada menggunakan OMS untuk menyimpan jadual atau fungsi pembantu pada perintah tertentu untuk mengeksport jadual).

 

Sumber : Andrew Wheeler

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL