no comments

Perkongsian & Juga Petua Untuk Qualitative Data Analysis Menggunakan QDA Software Iaitu ATLAS.ti.

Software yang digunakan adalah ATLAS.ti, membolehkan semua pihak dapat bekerjasama merentasi platform; bersama mengembangkan, berkongsi, dan menyusun kod; dan menganalisis data melalui teknik yang berbeza. Berikut adalah perkara yang penting untuk dipertimbangkan semasa memilih dan menggunakan mana-mana “tools” untuk Analisis Kualitatif:

  • Lihat keupayaan kerjasama di seluruh platform: Apabila memilih perisian QDA, pertimbangkan keperluan kerjasama organisasi anda. Adakah ahli pasukan menggunakan platform tunggal, atau terdapat perpecahan antara pengguna PC dan Mac? ATLAS.ti baru-baru ini diperluaskan untuk membolehkan perkongsian fail merentasi platform, yang amat berguna apabila menganalisis set data yang besar. Setiap ahli pasukan boleh mengambil dan menganalisis seksyen data pada PC atau Mac, dan analisisnya kemudiannya boleh digabungkan menjadi satu fail induk di kedua-dua platform.
  • Mempertimbangkan cara untuk membuat dan berkongsi kod anda: Sebagai sebahagian daripada proses pengekodan, kebanyakkan pihak menggunakan buku kod Excel bersama dengan kod yang telah ditetapkan yang boleh disemak semula sebagai ahli pasukan mengenal pasti kod-kod baru. Buku cod bersama membolehkan ahli pasukan dapat berkongsi, bekerjasama, dan menyusun kod tematik dengan mudah. ATLAS.ti juga mempunyai fungsi buku kod dalaman yang membolehkan pengguna menentukan kod yang telah ditetapkan dan muncul; Walau bagaimanapun, sesetengah pihak menemui cara yang berkesan untuk menjadikan buku panduan ini sentiasa dapat diakses oleh semua ahli pasukan.
  • Cari cara untuk mengatur kod anda: Salah satu faedah terkuat dari perisian QDA ialah jumlah organisasi yang ditawarkannya. Di dalam ATLAS.ti, kita boleh menggabungkan beberapa kod tematik ke dalam satu kod yang lebih besar, memecahkan kod, dan menyusun kod melalui pengekodan warna dan penciptaan kumpulan kod yang lebih besar. Ini amat berguna apabila proses analisis bermula dengan “menyebarkan” data untuk mencari tema yang menyeluruh dan kemudian bergerak ke dalam “memecah” data dalam tema tersebut untuk mencari tema yang lebih terperinci atau kategori yang lebih kecil.
  • Memahami bahawa perisian QDA tidak akan menjalankan analisis untuk anda: Walaupun QDA menyokong pelbagai analisis (contohnya, analisis kandungan, analisis tematik, induksi analitik), ia tidak akan menjalankan analisis untuk anda. Tidak seperti SPSS atau SAS, anda tidak boleh memilih kaedah analisa dan mempunyai program menjalankan analisis atau memberikan output keputusan. Analisis kualitatif masih tertakluk kepada kemahiran individu, tetapi perisian QDA menawarkan satu alat untuk kolaborasi, pengekodan, dan organisasi yang lebih baik.
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL