no comments

PERBEZAAN ANTARA TULISAN ILMIAH DAN KREATIF

Dalam penulisan peribadi, reflektif, atau kreatif, terdapat peraturan yang jauh lebih rendah kerana ia adalah .. baik .. peribadi dan kreatif! Dalam tulisan semacam ini, seseorang dapat menceritakan kisah, meringkaskan pengalaman mereka, atau menyatakan pendapat, idea, atau emosi mereka. Penulisan mereka boleh sepenuhnya fiksyen, memerlukan bukti atau sokongan fakta yang minimum. Walau bagaimanapun, penulis masih boleh memasukkan sokongan untuk pernyataan mereka, terutamanya jika tulisan peribadi mereka sepatutnya persuasif atau memberikan pendapat. Penulis boleh menyokong tuntutan mereka dengan pengalaman dan maklumat peribadi yang mereka dengar, walaupun mereka tidak sepenuhnya pasti dari mana. Bukti mereka tidak perlu memasukkan nombor halaman teks khusus yang ditemui seperti penulisan akademik. Ini semata-mata kerana ia menulis untuk tujuan hanya niat penulis. Ia tidak perlu memenuhi keperluan atau sepadan dengan penggredan rubrik.

Penulisan akademik atau ilmiah di sisi lain sedikit lebih standard. Penulisan buku mestilah lebih teratur dan diformat, dan bukti yang digunakan sebagai sokongan untuk pernyataan mereka mesti datang dari sumber konkrit. Sumber-sumbernya harus ditulis dengan baik dalam teks dan dalam halaman yang dipetik karya. Dalam penulisan akademik, penulis perlu membuktikan kepada pembaca bahawa apa yang dikatakan adalah faktual dan betul. Idea perlu diterangkan, dan apa-apa kesimpulan atau pemotongan berdasarkan bukti atau data teks mesti termasuk sokongan. Bertentangan dengan penulisan kreatif, seseorang tidak boleh semata-mata merenungkan idea dan bertanya. Dalam penulisan akademik, soalan mesti dijawab.

Satu lagi perbezaan di antara tulisan akademik dan penulisan kreatif atau peribadi ialah kehadiran tekanan akibat kekangan masa. Dalam esei yang telah ditetapkan, keadaan penulisan yang banyak mungkin berubah. Tidak ada masa untuk berfikir atau menangguhkan, jadi dapat mengurus idea dengan cepat adalah penting. Juga, penyediaan jauh lebih jauh sebelum memulakan kertas diperlukan. Penulis tidak mempunyai kemahuan tanpa tujuan mencari sumber melalui bukti. Subjek esei berjangka mesti difahami dengan teliti, sebelum permulaan penulisan masa.

Keseluruhannya, penulisan kreatif membolehkan lebih banyak pernyataan peribadi manakala tulisan akademik / ilmiah bertujuan untuk meneroka idea, hujah, atau konsep. Penulisan akademik memerlukan lebih banyak bukti fakta untuk sokongan, dan memberikan cabaran seperti tekanan masa. Mereka masing-masing mempunyai tujuan masing-masing, dan sebagai penulis yang membangun, saya berharap dapat memperbaiki penulisan kedua-dua jenis ini.

 

Credit: https://rampages.us/wisech/

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL