no comments

Penulisan Yang Baik Menjana Kajian Literatur Berkesan

Tinjauan Sastera Melaksanakan Fungsi Khusus

Anda mungkin tergoda untuk menjimatkan masa dengan menyekat kajian anda pada dekad yang lalu, tetapi ini boleh menjadi titik kegagalan kritikal. Tujuan menulis kajian literatur adalah untuk menubuhkan kuasa anda dalam penyelidikan anda. Tanpa kredibiliti yang ditubuhkan itu, penemuan penyelidikan anda ditolak kerana tiada pendapat anda berdasarkan beberapa metodologi asas.

Kajian literatur saintifik yang kurang dilaksanakan dapat mencacatkan tesis penyelidikan, berikut adalah empat langkah mudah :

  1. Jika anda tidak dapat menunjukkan bahawa anda telah melakukan kerja latar belakang, anda tidak mempunyai kredibiliti sebagai penyelidik untuk mengesyorkan penyelidikan masa depan
  2. Sekiranya anda tidak memetakan kedalaman dan keluasan bahan yang ada sekarang, anda tidak dapat membina struktur yang sesuai untuk bahan yang anda ingin sediakan sebagai asas untuk kerja anda.
  3. Sekiranya tidak ada ringkasan bahan yang komprehensif, anda tidak dapat menjustifikasikan kedudukan penyelidikan yang dicadangkan – adakah anda mengisi jurang yang dikenalpasti, menangani kelemahan yang dikenal pasti dalam kerja orang lain, atau mungkin melanjutkan pengajian yang sedia ada kepada yang lebih luas atau baru sampel penduduk?
  4. Sekiranya semakan sastera anda tidak komprehensif, anda kehilangan konteks apabila cuba mengkritik mana-mana bahan yang diterbitkan sebelum ini.

Menunjukkan Panduan  Bahan Yang Baik 

Ia bukan tentang memaksimumkan kuantiti bahan yang dikaji semula, dan juga tujuannya adalah untuk membaca “segala-galanya” mengenai topik yang dicadangkan anda – untuk beberapa topik yang akan menjadi kemustahilan fizikal.

Tumpukan pada relevan bahan ke topik yang anda usulkan, dan gambarkan kerangka logik untuk menganalisis bahan tersebut. Membangunkan hubungan yang masuk akal di dalam kerangka itu dan sediakan tinjauan anda di sekitar idea-idea yang tidak mempunyai hubungan dengan penyelidik atau subjek atau kronologi.

Jangan Pernah Memalsukan Bahan

Hanya masukkan bahan yang sebenarnya anda baca. Jangan selalu mengamalkan ‘term’ copypaste kerana ia menggangap anda sudah ketandusan idea, tidak salah jika nak menggunakan atau menyalin idea pihak lain tetapi menambahkan lagi input supaya tesis anda nampak teguh. Selain itu, jangan menokok tambah kan bahan  atau hiperbola yakni menambahkan cerita yang tidak mempunyai logic dan tak mampu difikir dek akal. Ini akan terjadi terutamanya jika anda perlu melakukan pertahanan lisan dan seseorang meminta pemikiran anda mengenai artikel atau kajian tertentu. Perlulah diingat bahawa kajian penulisan dan tesis anda hendaklah mempunyai penyelidikan yang kukuh dan ia berdasarkan fakta bukannya auta.

Ingatlah bahawa yang membaca tulisan anda adalah orang tidak tahu apa apa. Anda perlu berfikir dan meramal apa yang akan dikritiknya – apa yang bekerja, apa yang tidak, apa yang akan anda lakukan secara berbeza?

Membuat Bahan & Idea Yang Masuk Akal

Pembaca anda harus mencapai penghujung kajian literatur anda dengan semangat pemahaman lengkap tentang bagaimana kajian yang diajukan anda sesuai dengan badan kerja yang diterbitkan saat ini:

Anda cuba mengisi jurang yang dikenal pasti

Anda bercadang untuk menangani kelemahan yang dikenalpasti

Anda menyemak semula ringkasan penyelidikan yang tidak dapat disangkal

Anda mencabar teori yang mantap

Anda sedang membangunkan kajian terhad secara terperinci.

Sekiranya pembaca anda tidak mengetahui apa yang anda lakukan berhubung dengan apa yang telah berlaku sebelum ini, semakan literatur anda telah gagal sebagai karya akademik yang berdiri sendiri dan sebagai blok bangunan untuk kajian keseluruhan anda.

Kesimpulannya , perlu menggunakan sumber ilmiah yang bagus serta mencari pengalaman supaya mendapat ilham. Ilmu sangat luas, pelajari dan mengamali supaya berjaya di masa depan kelak.

Salam.


SUMBER :
www.enago.com/academy/how-to-write-good-literature-review

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL