no comments

Pelajar PhD: Petua Tahun Pertama

Pelajar PhD: Petua Tahun Pertama

Oleh Julie Miller Vick dan Jennifer S. Furlong

Biasanya kita menulis mengenai peringkat akhir kerjaya doktor-pelajar sebagai bakal Ph.D. sebagai persediaan untuk pasaran kerja. Tetapi hari ini saya ingin mundur dan memberi nasihat kepada mereka yang baru bermula di sekolah siswazah.

 

Ketahui apa yang diharapkan oleh jabatan anda daripada anda. Sebilangan besar jabatan akan mempunyai bahagian mengenai Ph.D. proses, membawa anda dari keperluan kursus melalui penyelesaian disertasi. Beberapa jabatan mungkin mempunyai garis masa yang menunjukkan apa yang harus anda capai dalam setiap tahun program siswazah anda.

 

Menghadiri aktiviti, seminar, dan perjumpaan yang dianjurkannya untuk pelajar oleh jabatan anda. Ahli fakulti akan mengharapkan anda dan akan melihat penyertaan anda sebagai tanda tahap penglibatan anda dalam bidang ini.

 

Kembangkan sistem sokongan yang dapat membantu anda melalui tempoh yang lebih tertekan.

Sebilangan besar jabatan menyediakan pelbagai perkhidmatan, dan bergantung kepada anda untuk menggunakannya. Jabatan anda mungkin menawarkan seminar pengembangan profesional yang dapat mempersiapkan anda untuk mengajar, memberi geran, dan memasuki pasaran pekerjaan akademik. Luangkan masa untuk menghadiri seminar tersebut – termasuk beberapa pada tahun pertama anda – kerana mereka akan membantu anda memperoleh kemahiran yang dapat membuat anda berjaya dalam bidang anda di jalan.

 

Setelah anda memilih penasihat, ahli fakulti itu mungkin akan menjadi sumber utama kerjaya dan bimbingan ilmiah anda. Pada satu atau dua tahun pertama anda di jabatan ini, kenali profesor dan pekerjaan mereka, dengan mempertimbangkan dengan teliti siapa yang sesuai untuk anda. Dan pastikan untuk bercakap dengan pelajar lebih jauh dalam program mereka mengenai pengalaman mereka dengan ahli fakulti individu.

 

Selain acara jabatan, menghadiri kuliah dan program di tempat lain di kampus untuk memperluas lingkaran anda. Adalah idea yang baik untuk mula mengenali laman web persatuan ilmiah anda; baca bukan hanya biasiswa tetapi mengenai disiplin itu sendiri dan mengenai perkhidmatan yang ditawarkan persatuan.

 

Bercakap dengan pelajar kedoktoran yang lebih maju yang mengambil bahagian dalam kumpulan pelajar siswazah.

Pertimbangkan untuk menyertai kumpulan pelajar siswazah dan mungkin juga mengambil peranan kepimpinan. Kemahiran organisasi dan pentadbiran yang anda kembangkan – menjalankan kumpulan, pengucapan awam dan pembentangan, kerja jawatankuasa – dapat membantu anda menjadi pelajar yang lebih baik, mengurus masa anda dengan lebih baik, dan memberikan kemahiran yang anda perlukan kemudian dalam kerjaya, akademik atau sebaliknya.

 

Mengembangkan pelbagai kemahiran akan menjadikan anda pelajar kedoktoran yang lebih kuat. Anda tentu saja akan lebih pandai dalam beberapa kemahiran daripada yang lain. Luangkan masa untuk membina tahap keselesaan dengan hal-hal yang tidak masuk akal kepada anda, sama ada itu bermaksud pengajaran, persembahan, penulisan, atau rangkaian.

 

Membina rangkaian kenalan di bidang anda dan yang berkaitan, dari dalam dan luar institusi anda. Orang-orang itu boleh menjadi kolaborator anda — dan kadang kala menjadi pesaing anda. Menghadiri persidangan.

 

Sumber : Liyana Shuib

Daripada : Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL