no comments

Menulis Cadangan Penyelidikan PhD yang Baik

Apakah cadangan PhD?

Cadangan PhD adalah garis besar cadangan projek anda yang dirancang untuk:

 • Menentukan soalan yang jelas dan pendekatan untuk menjawabnya
 • Menyerlahkan keaslian dan / atau kepentingannya
 • Terangkan bagaimana ia menambah, mengembangkan (atau mencabar) kesusasteraan sedia ada di lapangan
 • Memujuk penyelia berpotensi dan / atau peniaga tentang pentingnya kerja, dan mengapa anda adalah orang yang tepat untuk melaksanakannya

Cadangan penyelidikan mungkin bervariasi panjang, jadi penting untuk memeriksa dengan jabatan yang anda gunakan untuk memeriksa batas dan garis panduan kata. Secara umumnya, cadangan hendaklah sekitar 3,000 perkataan yang anda tulis sebagai sebahagian daripada proses permohonan.

Apakah cadangan penyelidikan?

Pengawas, tutor kemasukan dan / atau pembiaya yang berpotensi menggunakan cadangan penyelidikan untuk menilai kualiti dan keaslian idea anda, kemahiran anda dalam pemikiran kritikal dan kemungkinan projek penyelidikan. Sila ambil perhatian bahawa program PhD di UK dirancang untuk disiapkan dalam masa tiga tahun (sepenuh masa) atau enam tahun (separuh masa). Pikirkan dengan teliti mengenai skop penyelidikan anda dan bersiaplah untuk menjelaskan bagaimana anda akan menyelesaikannya dalam jangka masa ini.

Cadangan penyelidikan juga digunakan untuk menilai kepakaran anda dalam bidang di mana anda ingin melakukan penyelidikan, pengetahuan mengenai kesusasteraan yang ada (dan bagaimana projek anda akan meningkatkannya). Selain itu, mereka digunakan untuk menilai dan menetapkan pasukan pengawasan yang sesuai. Jika anda berminat dengan kerja penyelia potensi tertentu – dan terutama jika anda telah membincangkan kerja anda dengan orang ini – pastikan anda menyebutkan ini dalam cadangan anda. Kami menggalakkan anda untuk mengenal pasti penyelia calon dan berhubung dengan mereka untuk membincangkan cadangan anda secara tidak rasmi SEBELUM membuat permohonan formal, untuk memastikan ia adalah kepentingan bersama dan mendapat input mengenai reka bentuk, skop dan kemungkinan projek anda. Ingat, bagaimanapun, bahawa tidak mungkin untuk menjamin bahawa anda diawasi oleh akademik tertentu.

Yang penting, ini juga merupakan peluang bagi anda untuk menyampaikan semangat anda dalam bidang subjek dan untuk membuat hujah yang persuasif tentang apa yang dapat dicapai oleh projek anda. Walaupun cadangan itu harus termasuk garis besar, ia juga harus didekati sebagai esei persuasif – iaitu, sebagai peluang untuk menubuhkan perhatian pembaca dan meyakinkan mereka tentang pentingnya projek anda.

Adakah cadangan penyelidikan ‘set in stone’ ?

Tidak. Cadangan PhD yang baik berkembang apabila kerja berlangsung. Adalah normal bagi pelajar untuk memperbaiki cadangan asalnya berdasarkan tinjauan literatur terperinci, pertimbangan lanjut mengenai pendekatan dan ulasan kajian yang diterima daripada penyelia (dan kakitangan akademik lain). Adalah berguna untuk melihat cadangan anda sebagai garis awal dan bukan ringkasan produk akhir.

Menyusun Cadangan Penyelidikan

Sila periksa dengan hati-hati dengan setiap jabatan untuk mengetahui sama ada templat tertentu disediakan atau diperlukan. Secara umumnya, elemen-elemen berikut adalah penting dalam cadangan penyelidikan yang baik:

Tajuk

Ini boleh berubah, tetapi pastikan untuk memasukkan ‘kata kunci’ penting yang akan menghubungkan cadangan anda kepada penyelia berpotensi yang relevan, skim pendanaan dan sebagainya. Pastikan tajuk anda melangkaui dengan mudah menerangkan perkara – ia harus memberi petunjuk tentang pendekatan atau pertanyaan penting anda.

Gambaran keseluruhan penyelidikan

Dalam seksyen ini, anda harus memberikan tinjauan ringkas tentang penyelidikan anda dan di mana ia sesuai dalam wacana, debat atau kesusasteraan akademik yang sedia ada. Jadilah seperti yang mungkin dalam mengenal pasti pengaruh atau perdebatan yang anda ingin terlibat, tetapi cuba untuk tidak menyesatkan dalam penekanan sumber spesifik yang panjang. Sebaliknya, intinya adalah untuk melukis konteks yang sesuai dengan pekerjaan anda.

Anda juga harus menggunakan bahagian ini untuk membuat hubungan antara penyelidikan anda dan kekuatan sedia ada jabatan yang anda gunakan. Lawati laman web yang sesuai untuk mengetahui tentang penyelidikan sedia ada di jabatan dan bagaimana projek anda dapat melengkapkan ini.

Jika memohon kepada pelbagai jabatan, pastikan untuk menyesuaikan cadangan unik untuk setiap jabatan – pembaca boleh mengetahui sama ada cadangan telah dihasilkan untuk ‘penggunaan massa’!

Pastikan anda mewujudkan rangka kerja yang kukuh dan meyakinkan untuk penyelidikan anda di bahagian ini. Ini termasuk:

 • soalan penyelidikan (biasanya, 1-3 harus cukup) dan alasan untuk meminta mereka
 • pendekatan utama yang anda akan ambil (konseptual, teoritis, empirikal dan normatif, sesuai) dan rasional
 • kepentingan penyelidikan (dalam bidang akademik dan, jika sesuai, bidang lain)

Kedudukan penyelidikan (lebih kurang 900 perkataan)

Bahagian ini harus membincangkan teks-teks yang anda percaya adalah yang paling penting untuk projek ini, menunjukkan pemahaman anda mengenai isu-isu penyelidikan, dan mengenal pasti jurang yang sedia ada (kedua-dua teori dan praktikal) yang ditujukan untuk penyelidikan. Bahagian ini bertujuan untuk ‘jawatan-catatan’ dan kontekstual soalan, bukan untuk menyediakan analisis terperinci tentang perdebatan yang ada.

Reka bentuk & metodologi penyelidikan (lebih kurang 900 perkataan)

Bahagian ini harus dibentangkan, dalam istilah yang jelas, cara anda akan menyusun penyelidikan dan kaedah khusus yang akan anda gunakan.

Reka bentuk penyelidikan hendaklah termasuk (tetapi tidak terhad kepada):

 • Parameter penyelidikan (iaitu takrif perkara)
 • Perbincangan mengenai pendekatan keseluruhan (mis. Itu hanya teori, atau ia melibatkan penyelidikan utama / empirikal) dan rasional anda untuk mengamalkan pendekatan ini
 • Matlamat dan objektif tertentu (contohnya, ’20 wawancara lengkap dengan ahli kumpulan x’)
 • Perbincangan ringkas mengenai garis masa untuk mencapai matlamat ini

Bahagian metodologi yang maju adalah sangat penting, terutamanya jika anda berniat untuk menjalankan penyelidikan empirikal yang penting. Pastikan anda memasukkan teknik khusus, bukan hanya pendekatan umum anda. Ini harus termasuk: jenis sumber yang dirujuk; kaedah untuk mengumpul dan menganalisis data; teknik khusus (iaitu analisis statistik, wawancara separuh berstruktur, pemerhatian peserta); dan rasional (ringkas) untuk mengamalkan kaedah ini.

Rujukan

Rujukan anda harus memberikan pembaca dengan pemahaman yang baik tentang kesusasteraan anda dan bagaimana anda dapat menyumbang kepadanya. Pastikan rujukan teks dan sumber yang anda fikir akan memainkan peranan yang besar dalam analisis anda. Ingatlah bahawa ini bukan sekadar bibliografi yang menyenaraikan ‘semua yang ditulis pada subjek’. Sebaliknya, ia harus menunjukkan pantulan kritikal dalam pemilihan teks yang sesuai.

Kesilapan yang mungkin

Seringkali, pelajar yang memenuhi kriteria kemasukan minimum gagal diterima sebagai calon PhD akibat kelemahansdalam cadangan penyelidikan. Untuk mengelakkan ini, terus nasihat berikut:

 • Pastikan idea risalah, soalan atau masalah anda dinyatakan dengan jelas, persuasif dan menangani jurang yang dapat dibuktikan dalam kesusasteraan yang sedia ada. Sediakan masa untuk merumuskan soalan – pada peringkat awal sesuatu projek, mereka boleh sama pentingnya dengan hasil yang diunjurkan.
 • Pastikan anda telah meneliti jabatan-jabatan yang anda gunakan untuk memastikan bahawa terdapat kakitangan yang berminat di kawasan subjek anda dan tersedia untuk mengawasi projek anda. Seperti yang disebutkan di atas, anda dinasihatkan agar anda menghubungi penyelia yang berpotensi terlebih dahulu, dan berikan mereka cadangan versi anda untuk komen.
 • Pastikan cadangan anda berstruktur dengan baik. Cadangan yang kurang dibentuk atau bertele-tele menunjukkan bahawa projek yang dicadangkan mungkin mengalami nasib yang sama.
 • Pastikan skop projek anda munasabah, dan ingat bahawa terdapat batasan ketara pada saiz dan kerumitan sesuatu projek yang boleh disiapkan dan ditulis dalam masa tiga tahun. Kami akan menilai cadangan bukan sahaja untuk cita-cita dan kepentingan intelektual mereka, tetapi juga kemungkinan bahawa calon itu dapat menyelesaikan projek ini.
 • Pastikan semangat anda untuk subjek bersinar dalam struktur dan hujah yang dibentangkan di dalam cadangan anda. Ingat bahawa kami mungkin bukan ahli dalam bidang anda – terpulang kepada anda untuk membuat projek dan perkara anda terlibat dengan pembaca anda!

 

SUMBER : findaphd.com

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL