no comments

Menulis Cadangan Penyelidikan Berkesan

1. Walaupun pengenalan adalah bahagian utama yang pertama, tidak wajib terlebih dahulu ditulis terlebih dahulu. Penulis mungkin lebih mudah untuk memulakan menulis kaedah metodologi kerana kaedah biasanya telah diseragamkan. Apabila ini di atas kertas, ia akan membantu penulis merasa berjaya dan tidak lagi terancam oleh halaman kosong.
.

2. Tajuk penyelidikan yang berkesan harus difahami dengan mudah oleh seseorang yang bukan pakar dalam bidang ini. Ia harus dilihat sebagai alat pemasaran daripada demonstrasi pengetahuan saintifik. Penulis harus membaca tajuknya dengan kuat. Penulis harus mempertimbangkan jika tajuk mudah difahami dan jika kepentingan apa yang mereka cuba untuk mencapai jelas. Tujuan tajuk ini adalah untuk menarik perhatian pembaca; itulah sebabnya ia harus ringkas dan mudah difahami semasa berkomunikasi mengapa kajian ini perlu dilakukan.
.

3. Penulis harus memastikan bahawa tujuan penyelidikan adalah jelas dari awal dokumen bagaimana kajian dapat memperbaiki atau mengubah kehidupan. Sekiranya penyelidikan tidak digunakan, ini akan menjadi lebih sukar untuk membenarkan tetapi penulis boleh memetik contoh-contoh penyelidikan langit biru yang membawa kepada teknologi yang digunakan sekarang. Ia diterima dengan baik oleh komuniti penyelidikan bahawa kedua-dua projek penyelidikan asas dan terpakai adalah perlu. Adalah penting bahawa sesiapa sahaja yang membaca dokumen bersetuju bahawa soalan penyelidikan perlu dijawab.
.

4. Menunjukkan kecekapan. Walaupun kita semua bersetuju bahawa cadangan penyelidikan PhD mesti dilaksanakan, cadangan itu tidak akan berjaya tanpa beberapa elemen penting. Salah satu elemen ini menunjukkan bahawa infrastruktur telah disediakan untuk menyokong eksperimen. Pasukan yang akan menjalankan kerja itu juga merupakan komponen kritikal kejayaan ini. Penulis harus memasukkan bukti rekod jejak mereka di mana mungkin untuk memberi inspirasi kepada keyakinan bahawa mereka adalah orang untuk pekerjaan itu. Di mana pengarang tidak mempunyai kecekapan, mereka mungkin termasuk kolaborator dengan kemahiran yang diperlukan untuk membantu menjawab soalan penyelidikan.

.

5. Penulis tidak boleh meremehkan bagaimana orang lain untuk meninjau cadangan mereka boleh memperbaikinya. Selalunya cadangan itu akan membantu menjelaskan dokumen itu atau mereka mungkin mencadangkan sudut baru yang telah terlepas. Sebaik sahaja penulis telah memasukkan apa-apa cadangan yang didapati berguna, ia adalah idea yang baik untuk meminta orang baru untuk mengkaji semula sebelum penyerahan. Melakukan pembetulan yang dicadangkan pada peringkat ini secara amnya, bermakna terdapat sedikit masalah dengan kajian yang dikenal pasti oleh pengulas.
.

6. Penulis harus ingat bahawa cadangan itu bukan tesis akhir. Pengulas menjangkakan cadangan berubah apabila kajian itu bermula. Keputusan yang diperoleh mungkin memerlukan pengarang mengubah arah atau menambah bahagian baru dan yang dapat diterima. Perkara yang paling penting adalah bahawa penulis terus menggunakan kaedah saintifik untuk mencari jawapan kepada soalan penyelidikan mereka.

.

Sumber: enago academy

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL