no comments

Menjalankan Penyelidikan Kualitatif

Istilah Penyelidikan Kualitatif merangkumi pelbagai tujuan, penonton dan metodologi. Dengan akar bersejarah yang mendekati tradisi psikoanalitik, jenis kajian ini mengkaji motivasi manusia melalui pemahaman persepsi, pendapat, kepercayaan dan / atau sikap. Penyelidikan kualitatif boleh dilakukan selaras dengan penyelidikan kuantitatif, atau ia boleh berdiri sendiri, bergantung kepada matlamat kajian.

Penyelidikan kualitatif boleh digunakan untuk meneroka atau menerangkan:

  • Penyelidikan eksplorasi mungkin melihat berapa banyak maklumat pengguna mempunyai atau bagaimana segmen tertentu penduduk melihat idea dan isu. Penyelidikan kualitatif eksplorasi juga boleh digunakan untuk menghasilkan idea dan rancangan baru untuk masa depan.
  • Penyelidikan penjelasan kelihatan memahami mengapa pengguna membuat pilihan tertentu, bagaimana pemikiran dan idea berbeza mengikut segmen berbeza atau seberapa baik idea-idea tertentu difahami. Penyelidikan kualitatif penjelasan boleh mengikuti kajian kuantitatif untuk menggali lebih mendalam ke arah trend.

Penyelidikan kualitatif adalah dinamik. Penyelidik, (sering disebut sebagai moderator atau fasilitator), dilatih untuk bertanya dan mendengar, selalunya dengan pandangan isyarat bukan lisan responden. Oleh kerana penyelidikan kualitatif adalah proses mencari tahu, format itu mesti dinamik, kerana penyelidik mesti bersedia untuk meneruskan pemikiran dan maklumat baru yang mungkin keluar dalam perjalanan penyelidikan. Seorang moderator yang baik dilatih untuk melihat peluang untuk menyiasat, atau menggali lebih mendalam, ke dalam idea responden. Walaupun penyelidikan kualitatif mempunyai unsur subjektif, kerana ia berdasarkan pemerhatian manusia dan interaksi, juga penting bahawa moderator menjadi objektif, dan melakukan penyelidikan tanpa kecenderungan peribad

 

 

SUMBER : https://www.statisticssolutions.com/qualitative-research-approach/ 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL