no comments

Mengenal Semua Kajian Thesis Anda Sendiri

Setelah menghabiskan banyak tahun dengan tesis anda, mungkin kelihatan aneh untuk mendengar bahawa bahagian utama persediaan anda adalah untuk mengenali semula. Pemeriksa anda akan mengharapkan anda mempunyai pemahaman yang baik tentang struktur dan kandungan tesis anda dan itu bermakna mengenalinya dengan cara yang berbeza.

 

Kembali dari Detil

Pemeriksa anda mungkin meminta anda memberi komen mengenai implikasi yang lebih luas dalam kerja anda, jadi anda perlu mengambil sedikit masa untuk berfikir secara lebih luas mengenai penyelidikan anda.

 

Anda mungkin ingin menggunakan soalan berikut untuk membantu anda mempersiapkan untuk membincangkan isu-isu ini dalam peperiksaan viva anda:

 

Apakah tesis anda? – i.e., Apakah sumbangan asal anda kepada pengetahuan?

Asumsi-asumsi falsafah atau teoritis yang menyeluruh yang anda kerjakan dalam? Mengapa? Betapa berjaya anda bekerja dalam andaian ini?

Jika anda diberi blok pendanaan baru sekarang, bagaimanakah anda ingin menindak kerja anda?

Pikirkan pemeriksa anda: Apakah yang mengaitkan karya mereka dengan penyelidikan anda sendiri? Pernahkah anda mendapat beberapa karya yang diterbitkan untuk merasai bagaimana mereka bekerja dan bagaimana mereka membincangkan penyelidikan?

Apa yang anda akan lakukan dengan berbeza jika anda bermula lagi?

Apa yang telah berlaku dalam bidang anda sejak anda menyelesaikan penyelidikan anda? Adakah kajian literatur lebih lanjut diperlukan? Bagaimanakah penyelidikan anda sesuai dengan konteks terkini?

 

Kembali ke Butiran

Matlamat anda adalah untuk mengetahui tesis anda dengan baik dan tenang dan yakin apabila anda memulakan peperiksaan viva anda. Anda harus ingat bahawa kebanyakan pelajar penyelidikan yang mencapai tahap ini berjaya memperoleh ijazah mereka.

 

Berikut adalah beberapa idea untuk membantu anda mendapatkan semula dan mengekalkan kebiasaan dengan terperinci tesis anda:

 

Baca semula tesis anda dengan berhati-hati; jangan panik jika anda melihat apa-apa kesilapan – membuat nota kepada mereka agar tidak akan mengejutkan anda jika mereka disebut dalam peperiksaan dan supaya anda boleh menangani mereka semasa anda membuat pembetulan untuk penyerahan akhir anda

Semasa anda membaca semula tesis anda, buat nota ringkasan pada mata utama dari setiap halaman

Cetak salinan Senarai Kandungan dengan banyak jarak supaya anda boleh menulis ringkasan ringkas kandungan di bawah setiap tajuk

Amalkan menceritakan kisah penyelidikan anda dalam masa dua minit

Amalan menceritakan kisah setiap bab – memberi diri anda dua minit dalam setiap kes

Kenal pasti bidang kelemahan dan buat nota pada masing-masing

Kenal pasti elemen keaslian dalam tesis anda

Kenal pasti sumbangan anda kepada pengetahuan dalam bidang anda

Kenal pasti implikasi teoretikal, empirikal, dan praktikal penemuan anda

 

Mengulangkaji Semula

Sebaik sahaja anda telah membiasakan diri dengan tesis anda, anda boleh teruskan untuk mengamalkan tindak balas anda kepada beberapa soalan ujian viva biasa.

 

Sumber  – University Of Leicaster

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL