no comments

Mengelakkan Kesilapan Biasa dalam Kajian Kesusasteraan anda

Oleh kerana begitu ramai pelajar doktor yang bekerja di disertasi mereka telah menemui, menulis bab kajian literatur adalah proses membosankan yang melibatkan banyak langkah dan perangkap. Untuk membantu menjimatkan masa dan sakit hati, artikel ini akan menunjukkan kesilapan yang paling biasa ditemui semasa menyusun tinjauan literatur anda. Kesilapan tinjauan kesusasteraan biasa ini dipecah menjadi tiga kategori umum:
.
1. Isu Menulis & Stylistic
2. Isu dengan Struktur & Elemen Kajian Sastera
3. Isu Kredibiliti / Kesahan
.
Kesalahan Umum Kategori # 1: Isu Menulis & Stylistic
Menggunakan frasa emosi – Elakkan menggunakan frasa emosi dalam bahagian kajian literatur anda. Ingat, anda sedang menulis semakan sastera untuk tujuan menyampaikan arus pemikiran yang ada pada topik penyelidikan anda. Ini bermakna anda hanya menyampaikan apa yang telah wujud dalam dunia penyelidikan topik anda. Oleh itu, tidak boleh ada subjektiviti dan, oleh itu, tidak ada kata-kata emosi.
.
Memberi pendapat peribadi dalam kajian literatur – Walaupun isu ini tidak menjadi isu, saya sering melihatnya. Sekali lagi, atas sebab yang sama anda tidak menggunakan frasa emosi dalam kajian literatur, anda juga tidak memasukkan pendapat peribadi anda sendiri. Semakan kesusasteraan sepatutnya menjadi pemikiran tidak berdasar pemikiran dan penyelidikan yang sudah ada di sekeliling topik anda. Ia sepatutnya menjadi objektif, tidak subjektif.
.
Saya tidak akan memfokus kepada semua aspek plagiarisme yang wujud dalam disertasi atau tesis tetapi, untuk kajian literatur secara umum, terdapat beberapa isu yang perlu anda ambil perhatian penting:
– Tuntutan tidak wajar
– Tiada nombor halaman rujukan untuk petikan langsung
.
Menggunakan nama dan nama akhir penulis di dalam teks – Apabila membincangkan pengarang dan / atau penyelidik dalam kajian anda, jangan gunakan nama pertama dan nama akhir (sama ada di dalam atau di luar kurungan). Gunakan nama akhir sahaja, diikuti oleh tahun penerbitan kajian ini anda dikehendaki menggunakan gaya APA.
.
Memasukkan URL panjang dalam badan kajian – Sering kali, pelajar doktoral memasukkan URL lama untuk menyediakan pautan ke kajian atau artikel penyelidikan yang disebut di dalam kertas mereka. Jangan buat begini. Sebaliknya, cite sumber dengan nama akhir pengarang yang diikuti oleh tahun kerja. Kemudian, dalam bahagian rujukan dalam kertas anda, di bawah rujukan khusus pada petikan itu, anda akan memasukkan URL tersebut.
.

Kesalahan Umum Kategori # 2: Isu dengan Struktur Kajian Sastera
Memberi tiada bahagian latar belakang / definisi – Ini adalah satu kejadian yang terlalu kerap berlaku dan, malangnya, ramai pelajar lupa memasukkan bahagian semakan pra-kesusasteraan yang memberikan maklumat latar belakang yang relevan dan takrif definisi utama. Sekiranya anda tidak mendefinisikan konsep utama dan mengemukakan maklumat latar belakang yang diperlukan mengenai topik anda, anda akan mengasingkan penonton berpotensi besar untuk kerja anda, terutama jika anda berhasrat untuk menerbitkan disertasi anda pada masa akan datang.
Apabila mendefinisikan konsep-konsep tertentu, jangan berikan terlalu banyak definisi agar anda mengelirukan penonton anda. Tetap mudah dan sebutkan hanya definisi yang paling biasa untuk apa-apa terma dan konsep yang berkaitan.
.
Organisasi dan struktur yang buruk – Ini mungkin merupakan kesilapan yang paling biasa kerana penyusunan semula secara teliti kajian semantik memerlukan pelajar doktor untuk menulis semula dan menyusun semula banyak bahagian. Untuk menghalang struktur yang buruk daripada menembusi kajian literatur anda, gunakan sub-headings dan kemudian sediakan ulasan literatur anda di bawah setiap sub-tajuk ini. Melakukan perkara ini akan membantu anda mengekalkan fokus pada butiran sambil mengekalkan fokus pada gambaran besar dan rangkaian keseluruhan logik yang terdapat dalam tinjauan anda. Ini akan membantu anda mengelakkan struktur tidak logik dan organisasi yang tidak baik.
.
Kandungan tidak relevan – Adalah biasa bahawa pelajar kedoktoran terperangkap dalam butir-butir kajian literatur mereka terutama ketika membaca kajian lain. Akibatnya, ramai pelajar cenderung menyebutkan kajian atau mata yang tidak berkaitan dengan topik dan soalan penyelidikan di tangan. Oleh itu, pastikan kajian kesusasteraan anda menyebutkan kajian yang bersesuaian dan, pada masa yang sama, pastikan bahawa perkara yang berkaitan yang anda nyatakan mengenai kajian juga berkaitan dengan soalan sub-tajuk dan penyelidikan anda. Hanya kerana kajian penting untuk topik anda tidak bermakna semua butiran di dalamnya berkaitan dengan tugas anda.
.
Tidak akan melepasi seksyen metodologi artikel yang disemak – Biasanya, pelajar doktor yang bekerja di disertasi mereka hanya menumpukan pada aspek tertentu artikel yang mereka semak seperti bahagian abstrak, hasil, dan perbincangan. Walau bagaimanapun, pelajar-pelajar ini tidak menyedari bahawa membaca seksyen metodologi mana-mana artikel yang ditinjau, walaupun bacaan sepintas lalu, menyediakan maklumat yang sangat berharga untuk membantu mereka menghasilkan disertasi terkemuka. Jangan kehilangan peluang untuk mendapatkan pandangan berharga untuk mengasah kajian penyelidikan anda dengan belajar dari metodologi orang lain. Ingatlah, metodologi penyelidikan, cara anda menjalankan penyelidikan anda, mungkin merupakan aspek yang paling sukar dalam mana-mana disertasi PhD. Belajar dari orang lain. Jika anda mengabaikan nasihat ini, anda akan membuang masa kerana anda pasti perlu menambah butiran ini kemudian (selepas kerusi atau mentor anda memberitahu anda diperlukan)!
.

Kesalahan Umum Kategori # 3: Isu Kredibiliti / Kesahan
Menulis kajian literatur yang sempit – Terlalu banyak pelajar kedoktoran menulis ulasan kesusasteraan mereka dari segi kategori umum dan bukan menulis pada topik yang difokuskan (dan subtopik) yang cukup sempit. Ini menghasilkan kajian literatur yang terlalu umum dan tidak berkaitan langsung dengan soalan penyelidikan mereka. Oleh itu, anda harus mengelakkan topik atau kategori yang memerlukan keseluruhan buku untuk mencukupi dengan secukupnya. Di samping itu, seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, anda mesti memastikan bahawa kajian-kajian yang anda sertakan dalam semakan anda dibingkai dari segi hubungannya dengan soalan penyelidikan anda. Akhir sekali, gunakan subtitle dalam kajian literatur anda dengan baik dan pastikan subpulanya dan kandungan masing-masing relevan dengan soalan penyelidikan anda.
.
Mengandalkan sebut harga langsung – Satu lagi tabiat buruk yang biasa ditemui dalam pelajar kedoktoran yang menjalankan disertasi mereka melibatkan pemasukan kutipan langsung yang terlalu banyak. Walaupun ia adalah ok untuk memasukkan petikan langsung dalam kajian anda, anda tidak perlu bergantung kepada mereka terlalu banyak. Melakukannya akan menghalang anda daripada menggunakan kemahiran berfikir kritis anda dan memohon mereka untuk menganalisis, mensintesis, dan menilai dengan tepat kajian yang anda sertakan.
.
Menggunakan sumber yang tidak ilmiah – Sesuatu yang sering saya lihat adalah pelajar doktor yang terlalu bergantung pada artikel pendapat profesional daripada mencari lebih banyak sumber yang berwibawa atau ilmiah. Mereka cenderung untuk mengelakkan sumber berwibawa kerana sumber-sumber ini biasanya yang paling sukar dibaca. Jangan mengambil jalan pintas (atau apa yang kelihatan seperti pintasan). Luangkan masa yang berkualiti membaca sumber-sumber berwibawa, tidak kira berapa usaha yang diperlukan ini. Melakukannya akan membuat semakan kesusasteraan anda berkilau dan menarik untuk dibaca. Ia juga akan memberi anda gambaran yang sangat berharga untuk menjalankan kajian anda dengan sewajarnya, menjadikan jalan yang jauh lebih mudah.
.
Memetik hanya sumber ‘sokongan’ – Ia adalah sifat manusia yang tertarik hanya kepada hujah-hujah yang menyokong pandangan kita sendiri. Anda harus ingat bahawa jawatankuasa disertasi anda sepenuhnya menjangkakan pendapat menentang wujud dalam kajian literatur anda dan mereka mengharapkan anda membincangkannya. Memahami bahawa pendapat yang menentang pendapat hanya akan menguatkan hujah anda, tidak melemahkannya. Walaupun tidak perlu memberi tumpuan kepada mereka, sangat penting untuk anda menyebutkan beberapa kajian yang berbeza dan menjelaskan mengapa mereka berlepas dari pemikiran anda sendiri.
.

Berikutan garis panduan yang dinyatakan di atas untuk mengelakkan kesilapan biasa dalam kajian literatur akan pergi jauh untuk membantu anda membuat bab yang menggerunkan. Bagaimanapun, tidak kira berapa banyak yang anda cuba lakukan, anda masih boleh merasa kecewa.

Penasihat atau penasihat disertasi anda mungkin tidak bersedia, atau tidak, untuk memberikan bantuan yang anda perlukan. Jika anda merujuk kepada rakan sekerja anda, anda mungkin mendapati mereka tidak dapat menerangkan prosesnya dengan sewajarnya atau, jika mereka dapat menerangkannya kepada anda, proses mereka mungkin tidak berfungsi untuk anda, kerana tidak ada satu strategi untuk menulis kajian literatur.

Dalam kes ini, anda tidak perlu risau. Anda boleh mencari bantuan disertasi yang anda perlukan. Hanya hubungi perunding disertasi yang boleh memberi anda bantuan pakar yang anda perlukan, atau sekurang-kurangnya memandu anda cukup untuk melakukannya sendiri. Ingatlah, disertasi doktor anda bukan sahaja pendahulu untuk PhD anda, tetapi ia juga merupakan kunci yang boleh membuka banyak pintu untuk anda. Jangan buang masa dan tenaga anda kerana anda teragak-agak untuk mendapatkan bantuan.

.

Sumber: dissertationgenius

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL