no comments

Menafsirkan Keputusan daripada Regresi Pelbagai dan Model Persamaan Struktur

Koefisien yang dikaitkan dengan laluan dalam regresi berganda, serta kaedah yang lebih maju berdasarkan regresi, seperti model persamaan struktur, adalah pusat kepada tafsiran yang dibuat oleh penyelidik. Kompleks faktor-faktor yang mempengaruhi pekali-pekali ini menjadikan interpretasi-interpretasi yang rumit dan tidak berintegriti pada masa-masa. Selalunya, kesimpulan yang tidak sesuai dibuat untuk pelbagai sebab. Dalam makalah ini, kita membincangkan beberapa isu penting yang berkaitan dengan tafsiran regresi dan pekali jalan. Kami mula dengan pertimbangan regresi berganda. Di sini kita membincangkan pelbagai jenis koefisien yang boleh diperolehi dan tafsirannya, dengan tumpuan kami terhadap perbezaan antara pekali standard dan standard yang tidak standard. Pemodelan persamaan struktur digunakan untuk menunjukkan bagaimana model yang lebih sesuai dengan hubungan teoritis antara pembolehubah dapat meningkatkan interpretasi dan membawa kepada kesimpulan yang agak berbeza. Di sini, kita sekali lagi menekankan aspek yang sering diabaikan penggunaan pekali standard. Cara penggantian alternatif berdasarkan “julat yang berkaitan” pembolehubah dibincangkan sebagai cara penyeragaman yang dapat meningkatkan interpretasi.

Ahli biologi telah lama menggunakan pelbagai regresi dalam pelbagai bentuknya untuk memeriksa hubungan antara
pembolehubah penerangan dan tindak balas. Sepanjang dekad yang lalu, terdapat peningkatan yang mantap dalam penggunaan analisis jalur oleh biolog untuk melayani tujuan yang sama, tetapi dalam konteks struktur yang lebih menafsirkan. Baru-baru ini, terdapat telah membangunkan sejumlah besar kepentingan dalam keupayaan yang lebih menyeluruh pemodelan persamaan struktur (SEM) untuk sistem semula jadi pemahaman, sekali lagi dengan tujuan meningkatkan tafsiran kita keputusan. kaedah ini mempunyai persamaan yang mereka adalah berdasarkan kepada prinsip-prinsip asas regresi dan berkongsi banyak isu-isu yang sama apabila ia datang kepada tafsiran.

Penyelidik mungkin tidak menyedari bahawa terdapat sejarah panjang perbincangan di kalangan saintis sosial kuantitatif dan ahli statistik mengenai tafsiran hasil daripada kedua-dua regresi berganda dan aplikasi analisis laluan. Topik ini cukup halus dan penting bahawa tema pusat buku Pedhazur (1997) tentang regresi adalah perangkap untuk menafsirkan hasil. Di antara banyak perkara yang dia simpulkan adalah hasilnya sering disalahtafsirkan, terutamanya kerana ia berkaitan dengan makna pekali jalan. Banyak isu yang sama berlaku untuk SEM. Perbincangan ini melibatkan pertimbangan banyak topik, termasuk jenis koefisien yang boleh dikira, jenis tafsiran yang boleh disokong menggunakan jenis pekali yang berbeza, dan kepentingan teori untuk tafsiran. Di sini kami menggambarkan beberapa isu ini dan membincangkan masalah dengan menggunakan pekali standard, dan juga kemungkinan remedi.

Sumber : GraceandBollen2005ESAB

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL