no comments

Memulakan Proses Penyelidikan

Proses penyelidikan
Apabila anda perlu menulis tesis atau disertasi, sukar untuk mengetahui di mana harus bermula, tetapi ada beberapa langkah jelas yang dapat anda ikuti.

Proses penyelidikan sering bermula dengan idea yang sangat luas untuk topik yang ingin anda ketahui lebih lanjut. Anda melakukan penyelidikan awal untuk mengenal pasti masalah. Selepas menapis soalan penyelidikan anda, anda boleh meletakkan asas reka bentuk penyelidikan anda, yang membawa kepada cadangan yang menggariskan idea dan rancangan anda.

Artikel ini membawa anda melalui langkah pertama proses penyelidikan, membantu anda mempersempit idea anda dan membina asas yang kukuh untuk projek penyelidikan anda.

Isi kandungan
Langkah 1: Pilih topik anda
Mula-mula anda perlu membuat beberapa idea. Tesis atau topik disertasi anda boleh bermula dengan sangat luas. Fikirkan bidang umum atau medan yang anda minati – ia sering merupakan idea yang baik untuk memilih topik yang sudah anda ketahui sedikit.

Lakukan bacaan untuk memulakan penyempitan topik anda. Cari jurnal teratas di bidang anda dan skim beberapa isu terkini. Jika artikel menarik minat anda, periksa senarai rujukan untuk mencari sumber lain yang relevan.

Seperti yang anda baca, ambil nota dan cuba untuk mengenal pasti masalah, soalan, perbahasan, percanggahan dan jurang. Matlamat anda adalah untuk menyempitkan dari kawasan yang luas ke tempat khusus.

Pastikan untuk mempertimbangkan praktikal: keperluan program anda, jumlah masa yang anda perlu selesaikan penyelidikan, dan betapa sukarnya untuk mengakses sumber dan data mengenai topik tersebut. Sebelum bergerak ke peringkat seterusnya, adalah idea yang baik untuk membincangkan topik dengan penyelia tesis anda.

 

Langkah 2: Kenal pasti masalah
Oleh itu, anda telah menyelesaikan topik dan mendapati niche – tetapi apa sebenarnya penyelidikan anda menyiasat, dan mengapa ia penting? Untuk memberikan fokus dan tujuan projek anda, anda perlu menentukan masalah penyelidikan.

Masalahnya mungkin menjadi isu praktikal – misalnya, proses atau amalan yang tidak berfungsi dengan baik, bidang keprihatinan dalam prestasi organisasi, atau kesulitan yang dihadapi oleh kumpulan orang tertentu dalam masyarakat.

Sebagai alternatif, anda mungkin memilih untuk menyiasat masalah teori – contohnya, fenomena atau hubungan yang kurang diminati, percanggahan antara model atau teori yang berlainan, atau perdebatan yang tidak dapat diselesaikan di kalangan para ulama.

Untuk meletakkan masalah dalam konteks dan menetapkan matlamat anda, anda boleh menulis pernyataan masalah. Ini menerangkan siapa masalah yang dihadapi, mengapa kajian diperlukan, dan bagaimana projek penyelidikan anda akan menyumbang untuk menyelesaikannya.

Langkah 3: Merumuskan soalan penyelidikan
Seterusnya, berdasarkan pernyataan masalah, anda perlu menulis satu atau lebih soalan penyelidikan. Sasaran ini betul-betul apa yang anda ingin ketahui. Mereka mungkin menumpukan pada menerangkan, membandingkan, menilai, atau menerangkan masalah penyelidikan.

Persoalan penyelidikan yang kuat haruslah cukup spesifik agar anda dapat menjawab dengan teliti menggunakan metode penyelidikan kualitatif atau kuantitatif yang sesuai. Ia juga perlu cukup rumit untuk meneliti penyiasatan, analisis, dan hujah yang mendalam. Soalan yang boleh dijawab dengan “ya / tidak” atau dengan fakta yang mudah didapati tidak cukup rumit untuk tesis atau disertasi.

Dalam beberapa jenis penyelidikan, pada peringkat ini, anda mungkin juga perlu membangunkan kerangka konseptual dan hipotesis yang boleh diuji.

 

Langkah 4: Buat reka bentuk penyelidikan
Reka bentuk penyelidikan merupakan rangka praktikal untuk menjawab soalan penyelidikan anda. Ia melibatkan membuat keputusan tentang jenis data yang anda perlukan, kaedah yang anda akan gunakan untuk mengumpul dan menganalisisnya, dan lokasi dan skala masa penyelidikan anda.

Selalunya banyak laluan yang boleh anda ambil untuk menjawab soalan anda. Keputusan yang anda buat sebahagiannya akan berdasarkan kepada keutamaan anda. Sebagai contoh, adakah anda mahu menentukan sebab dan akibat, membuat kesimpulan umum, atau memahami butiran konteks tertentu?

Anda perlu memutuskan sama ada anda akan menggunakan data primer atau sekunder dan kaedah kualitatif atau kuantitatif. Anda juga perlu menentukan alat, prosedur, dan bahan khusus yang akan anda gunakan untuk mengumpul dan menganalisis data anda, serta kriteria anda untuk memilih peserta atau sumber.

 

Langkah 5: Tulis cadangan penyelidikan
Akhirnya, selepas melengkapkan langkah-langkah ini, anda sudah bersedia untuk menyiapkan cadangan penyelidikan. Cadangan menggariskan konteks, kaitan, tujuan, dan rancangan penyelidikan anda.

Di samping menggariskan latar belakang, pernyataan masalah, dan soalan penyelidikan, cadangan itu juga harus termasuk kajian literatur yang menunjukkan bagaimana projek anda akan sesuai dengan kerja yang ada pada topik tersebut. Bahagian reka bentuk penyelidikan menerangkan pendekatan anda dan menerangkan dengan tepat apa yang akan anda lakukan.

Anda mungkin perlu mendapatkan cadangan yang diluluskan oleh penyelia anda sebelum anda memulakan, dan ia akan membimbing proses menulis tesis atau disertasi anda.

Sumber : scribbr

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL