no comments

Membangunkan Kemahiran Menulis Anda

Semakin lama anda teruskan dalam penulisan anda, anda akan mula memikirkan kualitinya dan sama ada terdapat apa-apa yang anda boleh lakukan untuk memperbaiki ini. Tiada tesis yang pernah sempurna, tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan untuk membangunkan kemahiran menulis anda.

 

Fikirkan Keperluan Pembaca Anda

Matlamat anda adalah untuk menjadikan teks anda sebagai jelas – untuk membentangkan idea anda secara jelas dan ringkas dan untuk mengelakkan kekaburan atau redundansi. Jika ia adalah sesuatu yang anda masih menghadapi masalah, cubalah mengadopsi peraturan yang sangat asas ini semasa anda menulis tesis anda:

 

 • elakkan ayat yang terlalu panjang
 • jangan gunakan perkataan yang sukar di mana yang mudah dilakukan
 • gunakan tanda baca dengan betul untuk membantu penulisan anda
 • gunakan perenggan untuk memecahkan teks anda ke dalam unit mandiri secara logik

Untuk membimbing pembaca anda melalui tesis anda harus memasukkan sistem “signposts” – perkara yang secara eksplisit atau secara tersirat memberitahu pembaca apa yang diharapkan. Tanda-tanda yang dapat anda gunakan dalam tesis anda adalah:

 

 • jadual kandungan terperinci
 • abstrak yang ditulis dengan baik
 • bahagian / bab pengantar untuk tesis secara keseluruhan
 • perenggan pengantar untuk setiap bahagian / bab masing-masing
 • sistem tajuk dan sub-tajuk yang konsisten

Ingatlah bahawa tesis anda menceritakan kisah – sumbangan aslinya kepada pengetahuan dalam disiplin anda. Ia harus jelas dari awal apa sumbangan asal anda kepada pengetahuan dan setiap bahagian / bab kemudiannya membantu untuk menceritakan kisah itu.

 

Tulis secara kritikal

Tesis anda mesti menunjukkan keupayaan anda untuk menulis secara kritikal – iaitu, untuk menulis dengan cara yang dicirikan oleh:

 

 • keengganan yang jelas dan yakin untuk menerima kesimpulan penulis lain tanpa menilai hujah dan keterangan yang mereka berikan
 • persembahan yang seimbang sebab mengapa kesimpulan penulis lain dapat diterima atau mungkin perlu diperlakukan dengan hati-hati
 • persembahan jelas bukti dan hujah anda sendiri, yang membawa kepada kesimpulan anda
 • pengiktirafan terhadap batasan dalam bukti, hujah, dan kesimpulan anda sendiri

 

Ingat juga bahawa apa-apa disiplin yang anda ada, akan ada konvensyen akademik tertentu – contohnya, mod tertentu ungkapan, terminologi khusus, akronim / singkatan yang diiktiraf, dan sebagainya. Adalah penting untuk anda mengenali diri anda dan yang terbaik cara untuk melakukan ini adalah melalui membaca tesis, artikel, dan teks lain.

Tanya penyelia anda jika anda tidak pasti mengenai konvensyen spesifik untuk menulis akademik dalam disiplin anda.

 

Mempunyai Struktur untuk Penggubalan dan Penyusunan Semula

Untuk memulakan, tesis anda akan menjadi kerja yang sedang berjalan. Adalah penting untuk diingat pada peringkat awal penulisan anda bahawa anda sedang menjalankan draf, bukan tesis yang telah selesai. Terus menulis walaupun anda tahu bahawa anda boleh berbuat lebih baik – biarkan penambahbaikan sehingga anda datang untuk menulis draf seterusnya. Ini akan memberikan anda masa untuk mencerminkan dan berfikir lebih berhati-hati tentang apa sahaja yang anda perlukan untuk berubah.

 

Daripada merancang semula seperti yang anda pergi, mengapa tidak melihat untuk membuat penggubalan proses dengan peringkat formal dan soalan yang berbeza untuk ditangani pada setiap peringkat:

 

 • Rangka Semula 1 – Mengedit Rigor Akademik
 • Rangka Semula ke-2 – Mengurangkan Redundansi
 • Rancangan Semula ke-3 – Penyuntingan untuk Konsistensi
 • Rangka Semula ke-4 – Penandaan dan Menghubungkan
 • Re-Draf ke-5 – Membaca semak dan mengedit kesalahan

 

Kami mengesyorkan agar anda menggunakan struktur ini untuk setiap bahagian / bab lengkap tesis anda serta versi lengkap anda – jadi adalah penting bahawa dalam rancangan kerja anda anda memberi masa yang mencukupi untuk setiap peringkat penggubalan.

 

Ingat Peraturan Asas untuk Bahasa Inggeris Baik

Adalah penting anda memberi perhatian kepada peraturan asas untuk bahasa Inggeris yang ditulis dengan baik – ejaan yang tepat dan penggunaan tatabahasa dan tanda baca yang betul.

 

Kesilapan ejaan sebaiknya dielakkan dengan membaca bukti yang teliti – dan anda tidak boleh bergantung semata-mata pada fungsi semakan ejaan pemproses perkataan anda. Bacaan bukti adalah sesuatu yang harus anda benarkan sebagai sebahagian daripada struktur anda untuk merangka semula kerja anda – jangan mengharapkan penyelia anda melakukan pembacaan bukti untuk anda.

 

Tatabahasa dan tanda baca boleh menjadi lebih sukar untuk mendapatkan hak, terutamanya jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda.

 

Dapatkan Maklum Balas tentang Penulisan Anda dan Gunakannya

Mendapatkan maklum balas daripada penyelia anda sebagai kemajuan penulisan anda harus menjadi sebahagian daripada pelan kerja anda dan strategi anda untuk menguruskan penulisan anda. Sekiranya anda dapat membantu untuk memberi maklum balas mengenai gaya penulisan anda dan apa yang anda boleh lakukan untuk membangunkan tulisan anda, biarkan penyelia anda tahu bahawa ini adalah sesuatu yang anda akan menghargai ulasan mereka.

 

Komen penyelia anda bertujuan untuk membina atau konstruktif – memberi anda bimbingan untuk membantu anda meningkatkan kerja anda dan menyelesaikan jurusan penyelidikan anda dengan jayanya; komen yang menonjolkan masalah atau pengawasan tidak dimaksudkan dan tidak boleh ditafsirkan sebagai kritikan peribadi.

 

Mereka boleh menyusun maklum balas mereka dengan cara yang membawa positif sebelum bercakap mengenai sebarang kelemahan. Anda perlu mengambil pendekatan yang seimbang – bersenang-senang dengan positif, tetapi mengambil serius apa-apa kelemahan dan dengar dan bertindak atas apa-apa komen yang mungkin ada penyelia anda untuk menangani perkara ini. Jika terdapat sebarang aspek nasihat dan maklum balas penyelia anda yang tidak jelas, anda harus meminta penjelasan seawal mungkin; ia juga boleh membantu menyimpan rekod tertulis – hampir seperti buku harian – maklumbalas yang diberikan oleh penyelia anda supaya anda boleh merujuknya nanti.

 

Jadilah realistik tentang apa yang dapat anda capai

Adalah semulajadi untuk menjadi cemas tentang kualiti kerja anda, tetapi jangan biarkan ini berhenti menulis atau biarkan diri anda terjebak dalam perangkap berulang kali merevisi seksyen yang sama. Menjadi realistik tentang apa yang diharapkan dari tulisan anda akan menghindari membuang masa melalui bimbang dan bukannya dengan tesis anda.

 

Ingat itu:

 

 • anda baru bermula sebagai seorang penulis akademik – anda tidak boleh mengharapkan, tidak juga pemeriksa anda mengharapkan, untuk melihat dalam tesis anda gaya penulisan seorang penulis akademik yang berpengalaman
 • anda perlu melihat apa yang penting mengenai gaya penulisan anda – jangan membuang masa merengsa ke atas perkataan atau perkataan pilihan anda, tulisan anda sedang melakukan tugasnya jika ia berkomunikasi dengan jelas apa yang anda katakan
 • anda boleh menggunakan maklum balas daripada penyelia dan orang lain untuk meyakinkan diri sendiri bahawa apa yang anda tulis adalah standard yang sesuai

SUMBER – Leicaster Graduate School

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL