no comments

Manfaat Menjalankan Kajian Literatur

Walaupun terdapat banyak sebab untuk menjalankan kajian literatur, berikut adalah empat hasil utama untuk melakukan kajian semula :

  1. Penilaian keadaan penyelidikan semasa mengenai sesuatu topik. Ini mungkin nilai yang paling jelas dalam kajian literatur. Sekali penyelidik telah menentukan kawasan untuk bekerjasama untuk projek penyelidikan, mencari sumber maklumat yang relevan akan membantu menentukan apa yang sudah diketahui mengenai topik itu dan sejauh mana topik tersebut telah dikaji.
  2. Mengenalpasti pakar mengenai topik tertentu. Salah satu faedah tambahan yang diperoleh daripada membuat kajian literatur adalah dengan cepatnya ia dapat menunjukkan bahawa penyelidik telah menulis paling banyak mengenai topik tertentu dan oleh itu mungkin ahli-ahli mengenai topik tersebut. Seseorang yang telah menulis dua puluh artikel mengenai topik atau topik yang berkaitan adalah lebih berpengetahuan daripada seseorang yang telah menulis satu artikel. Penulis yang sama ini mungkin akan muncul sebagai rujukan dalam kebanyakan artikel lain yang ditulis pada topik yang sama. Dari jumlah artikel yang ditulis oleh penulis dan berapa kali penulis telah dikutip oleh pengarang lain, seorang penyelidik akan dapat menganggap bahawa pengarang tertentu adalah pakar dalam bidang itu dan, dengan itu, sumber utama untuk perundingan dalam penyelidikan yang sedang dijalankan.
  3. Mengenal pasti soalan utama mengenai topik yang memerlukan penyelidikan lanju Dalam banyak kes penyelidik boleh menemui sudut baru yang memerlukan penjelajahan lanjut dengan mengkaji apa yang telah ditulis pada topik. Sebagai contoh, penyelidikan mungkin mencadangkan bahawa mendengar muzik semasa belajar mungkin membawa kepada pengekalan idea yang lebih baik, tetapi penyelidikan mungkin tidak menilai sama ada gaya muzik tertentu lebih bermanfaat daripada yang lain. Seorang penyelidik yang berminat untuk mengejar topik ini akan membuat kajian yang baik dengan kajian yang baru, berdasarkan penyelidikan terdahulu, yang cuba mengenal pasti gaya muzik yang paling bermanfaat untuk pengekalan.
  4. Penetapan metodologi yang digunakan dalam kajian lepas mengenai topik yang sama atau serupa. Selalunya berguna untuk mengkaji semula jenis kajian yang dilancarkan sebelum penyelidik sebagai cara menentukan pendekatan apa yang paling bermanfaat dalam membangunkan topik. Dengan tanda yang sama, semakan kajian yang dijalankan sebelum ini mungkin meminjamkan kepada penyelidik untuk menentukan sudut baru untuk mendekati penyelidikan.

Setelah selesai semakan kesusasteraan, seorang penyelidik harus mempunyai asas pengetahuan yang kukuh di kawasan itu dan rasa yang baik untuk arahan yang perlu diambil oleh penyelidikan baru. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan tambahan semasa penyelidikan, penyelidik akan mengetahui pakar-pakar mana yang perlu berunding agar dapat membersihkan soalan tersebut dengan cepat.

 SUMBER : libguides.unf.edu

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL