no comments

Lima Tips untuk Merancang Tinjauan Berkesan

Kemungkinan, anda baru-baru ini telah mengambil kaji selidik. Orang ramai kini sedang dikaji lebih daripada sebelumnya. Adakah anda kecewa dengan mana-mana item kaji selidik? Adakah anda merasa terhad atau dibanjiri oleh pilihan tindak balas? Profesor penyelidikan bersekutu Rae Jean Proeschold-Bell, dan pengasas pengasas Makmal Evidence di Institut Kesihatan Global Duke, baru-baru ini memberi ceramah mengenai amalan terbaik untuk menulis item tinjauan berdasarkan penyelidikan oleh profesor Stanford University Jon Krosnick dan pakar tinjauan lain. Berikut adalah lima pengambilan utama dari ceramahnya.

1. MENGETAHUI PERTANYAAN DENGAN PROSES PENYELESAIAN DALAM MENTERI
Menjawab item tinjauan, Proeschold-Bell berkata, sebenarnya proses lima langkah. Responden membaca soalan tersebut, mengetahui apa yang cuba dinilai, cari ingatan mereka untuk mendapatkan maklumat yang relevan, mengintegrasikan pemikiran mereka ke dalam penghakiman tunggal dan menterjemahkan penghakiman itu kepada pilihan tindak balas yang terbaik pada kaji selidik. Memelihara langkah-langkah ini semasa menulis soalan bukan sahaja menjadikan kerja responden lebih mudah, tetapi juga meningkatkan kemungkinan respons yang tepat.

Responden kaji selidik biasanya jatuh ke dalam salah satu dari dua kategori: pengoptimuman dan memuaskan. Pengoptimasi adalah responden yang bermotivasi dan dapat menyelesaikan tinjauan dan yang meletakkan kerja untuk semua lima langkah proses menjawab. Pemberi kerja melengkapkan tinjauan dengan lebih hati-hati-biasanya menyediakan data berkualiti rendah dengan sama ada bertindak balas terlalu neutral atau dengan tidak membaca soalan dengan teliti. Orang biasanya “memuaskan” kerana kesukaran tugas, keupayaan responden dan motivasi responden, jadi ini adalah faktor utama untuk dipertimbangkan dalam reka bentuk item tinjauan.

“Anda perlu mengandaikan bahawa semua orang akan menjadi seorang yang memuaskan,” kata Proeschold-Bell, “jadi anda perlu membuat semua langkah semudah mungkin.”

Untuk membantu meringankan beban responden, Proeschold-Bell mengesyorkan merancang tinjauan dengan kata-kata mudah, konkrit, serta perkataan dan sintaks yang konsisten. Pilihan tindak balas perlu menyeluruh dan saling eksklusif. Negatif dua kali, soalan utama dan item “berbilang dua” yang menyentuh lebih daripada satu isu harus dielakkan.

2. JUGA MENGGUNAKAN TANGGUNGJAWAB UNTUK MENGETAHUI ATAU TIDAK BERTANGGUNGJAWAB
Setuju / tidak setuju skala sering meletakkan beban kognitif yang tinggi terhadap responden. Berikut adalah contoh item yang menonjolkan beban dan cara ini untuk meminimumkannya:

Apabila saya melihat dunia, saya tidak nampak banyak untuk bersyukur.

Sangat tidak setuju
Tidak setuju secara sederhana
Sedikit tidak bersetuju
Neutral
Sedikit bersetuju
Sederhana bersetuju
Sangat bersetuju

Pertimbangkan masalah yang dihadapi responden apabila menjawab item ini. Opsyen jawapan “tidak setuju” tiga, apabila digabungkan dengan perkataan “tidak” dalam soalan, memperkenalkan dua negatif yang boleh mengelirukan responden. Juga, tidak jelas sama ada item itu cuba mendapatkan betapa bersyukur responden merasakan atau berapa kerap responden berasa bersyukur. Sekarang, mari kita lihat pada versi yang lebih baik dari item yang sama:

Apabila anda melihat dunia, betapa bersyukur anda?

Sangat bersyukur
Sangat bersyukur
Suka bersyukur
Sedikit bersyukur
Tidak sama sekali bersyukur

Item yang ditulis semula menghilangkan kedua-dua negatif dan kekeliruan tentang betapa bersyukur responden merasakan betapa kerapnya dia merasa bersyukur.

3. MENGHANTAR KESALAHAN SCALE RATING
Apabila mereka bentuk skala penarafan, adalah penting bahawa setiap titik adalah unik dan bermakna sama kepada kedua-dua penyelidik dan responden. Proeschold-Bell menggalakkan penulis tinjauan untuk mempertimbangkan dengan teliti sama ada orang membuat perbezaan yang jelas mengenai pembinaan sebelum membuat skala penarafan dengan banyak pilihan. Penarafan skala dengan lima hingga tujuh pilihan tindak balas adalah kemungkinan besar untuk dipercayai dan sah dan menghasilkan data berkualiti.

Dan bagaimana pula dengan pilihan “neutral” itu? Sekiranya anda menjangkakan mempunyai kepuasan di kalangan responden anda, Proeschold-Bell berkata, adalah lebih baik untuk tidak memasukkan pilihan neutral. Sebaliknya, pilihan neutral boleh menjadi baik untuk pengoptimuman. (Dan teringat nasihat Proeschold-Bell yang terdahulu: Anda harus menganggap bahawa semua orang akan menjadi memuaskan.)

4. PERINTAH SELURUH DARIPADA SETIAP ASPEK SURVEI ANDA
Perintah tinjauan dan pilihan untuk setiap soalan boleh memberi kesan mengejutkan ke atas hasilnya. Untuk tinjauan diri yang dijalankan (sama ada cetakan atau dalam talian), responden paling mungkin memilih pilihan yang disenaraikan terlebih dahulu, sedangkan untuk kaji selidik yang diberikan secara lisan, responden cenderung memilih pilihan yang terdahulu.

Barangan ke arah akhir tinjauan diri yang dikendalikan sendiri cenderung tertakluk kepada lebih “memuaskan”. “Oleh kerana itu, saya selalu meletakkan maklumat demografi pada akhirnya,” kata Proeschold-Bell.

Proeschold-Bell juga menegaskan bahawa pengoptimuman meningkatkan ketepatan ketika mereka maju melalui tinjauan. Oleh kerana orang belajar tentang apa yang juru ukur cuba mengetahuinya kerana menjawab soalan, maklum balas yang paling hampir pada akhirnya cenderung paling tepat. Soalan-soalan kumpulan mengikut topik boleh membantu dalam pembelajaran ini dan meningkatkan ketepatan tindak balas.

5. MENGURUSKAN SURVEI ANDA SEBELUM MENGURUSKAN IT
Proeschold-Bell menekankan pentingnya pra-ujian kaji selidik. Beliau mencadangkan mengkaji semula tinjauan dengan seseorang yang serupa dengan responden yang dimaksudkan untuk menentukan sama ada sebarang soalan mungkin mengelirukan atau tidak jelas. Satu lagi sumber yang berguna ialah alat Memahami Soalan Alat, aplikasi dalam talian yang memberi maklum balas mengenai tahap bacaan dan ketepatan kata-kata yang digunakan dalam soalan tinjauan.

Alat pra-ujian yang paling berguna, menurut Proeschold-Bell, adalah wawancara kognitif, di mana peneliti memberikan contoh responden suatu permintaan terbuka dan meminta mereka untuk berfikir dengan kuat. Ini adalah cara yang baik untuk melihat di mana responden bergelut dalam setiap lima langkah tindak balas. Sebagai contoh, mereka mungkin mempunyai masa yang sukar untuk memetakan jawapan mereka ke pilihan tindak balas sedia ada. Penyelidik juga boleh meminta soalan susulan mengenai kata-kata tertentu yang digunakan, menentukan kata-kata seperti “tekanan” atau “gembira” yang mungkin bermakna kepada responden. Kadang-kadang kata-kata yang bermaksud satu perkara kepada penyelidik bermakna sesuatu yang lain kepada responden. Penyelidik juga boleh melihat berapa item yang diperlukan dan menjalankan debaran responden untuk mengumpul maklum balas tambahan.

Garisan bawah? Menyediakan soalan kaji selidik yang berkesan adalah sukar, tetapi begitu juga menjawabnya. Untuk hasil yang terbaik, lakukan segala usaha untuk meringankan beban responden anda.

Mahu lebih? Perhatikan perbincangan Proeschold-Bell.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL