no comments

Lima Prinsip Yang Berguna Untuk Reka Bentuk Soal Selidik

Saya sering mempunyai penyelidik atau bahkan pelanggan bertanya “adakah ada satu set prinsip atau garis panduan untuk mereka bentuk soal selidik”? Jawapan yang ringkas adalah ya, terdapat beberapa garis panduan dan prinsip yang lazim digunakan dalam kebanyakan reka bentuk soal selidik. Mari kita memberi tumpuan kepada lima garis panduan utama yang boleh membantu anda ketika merancang soal selidik dari awal – terutamanya jika ia adalah kali pertama anda.

1. Mempunyai visi dan pelan: Sangat penting untuk mempunyai pemahaman yang jelas tentang apa tujuan anda, dan apa sebenarnya yang anda cuba capai. Dengan penyelidikan kuantitatif, sukar untuk kembali dan menyesuaikan diri apabila anda berada di luar bidang jika anda terlepas tanda itu.

2. Mengandaikan soal selidik sebagai corong: apabila mereka bentuk aliran, bayangkan piramid terbalik; mula luas, kemudian sempit seperti yang diperlukan. Ini adalah cara yang logikal untuk responden berfikir, menjadikan mereka lebih mudah untuk menjawab soalan-soalan.

3. Elakkan kecenderungan pesanan: terdengar seperti tidak berfikir, tetapi penting untuk tidak memberikan jawapan kepada soalan sebelum bertanya (contohnya berkongsi nama jenama sebelum meminta kesedaran jenama tanpa bantuan). Memastikan soalan-soalan terdahulu tidak mempengaruhi tindak balas kepada soalan-soalan kemudian (contohnya, tidak mendedahkan maklumat baru dan menarik tentang jenama dan kemudian bertanya tentang berapa banyak responden suka jenama, atau mendapati ia inovatif).

4. Gunakan bahasa yang jelas dan nada yang betul: jika istilah anda atau bahasa yang digunakan tidak jelas kepada anda, ia tidak akan jelas kepada khalayak anda. Dan jika terdapat sebarang kekaburan, ia mungkin akan menjejaskan hasil anda. Jangan lupa untuk memastikan nada perkataan itu mencerminkan penonton sasaran; anda boleh menjawab soalan secara berbeza apabila bercakap kepada lelaki 18-24 yang menjadi permainan video berbanding peguam profesional.

5. Teringat panjang: kelihatan boleh menipu, jadi selalu soal selidik untuk memastikan anda berada dalam parameter yang ditetapkan. Sekiranya boleh, minta orang lain menyemak soal selidik anda untuk panjang.

 

SUMBER: visioncritical.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL