no comments

Lima Kesilapan Biasa Patut Dihindari Semasa Merancang Soal Selidik Bertulis

Lima Kesilapan Biasa Patut Dihindari Semasa Merancang Soal Selidik Bertulis

 

Soal selidik adalah alat penyelidikan pasaran yang tidak ternilai untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pembaca, pelanggan, atau asas keahlian anda. Terima kasih kepada percubaan percuma, alat tinjauan berasaskan web, melakukan kajian kaji selidik adalah lebih mudah berbanding sebelum ini. Walaupun kemudahan penggunaan yang luar biasa ini, membuat tinjauan yang berkesan masih memerlukan perhatian yang teliti, dipertimbangkan. Kesalahan sering timbul apabila soal selidik digubal terlalu cepat. Sebelum menghantar tinjauan, pastikan anda menyemaknya terhadap kesilapan yang biasa ini untuk memastikan penyelidikan pasaran anda akan menghasilkan data yang boleh diambil tindakan.

 

  1. Termasuk Terlalu Banyak Soalan

Banyak soal selidik termasuk terlalu banyak soalan. Kajian yang lebih panjang menjadi, kemungkinan pembaca tidak dapat mencapai tujuannya. Sekiranya anda bertanya terlalu banyak soalan, pembaca mungkin bosan dan berhenti hanya separuh melalui melengkapkan soal selidik.

 

 

Cara terbaik untuk menghindari ini adalah dengan membaca dengan teliti melalui tinjauan anda dan mencari apa-apa soalan yang tidak benar-benar diperlukan. Untuk setiap soalan, tanya diri anda sama ada maklumat yang dikumpul itu akan membantu anda membuat keputusan mengenai syarikat anda. Sekiranya soalan tidak menghasilkan data yang boleh dijangkiti, maka ia tidak termasuk.

 

  1. Menggunakan Jenis Soalan Salah

Satu lagi kesilapan biasa dalam reka bentuk tinjauan adalah dengan menggunakan jenis soalan yang salah. Pastikan jenis soalan dan jawapan sentiasa sesuai untuk maklumat yang anda minta. Jika pembaca hanya boleh mempunyai satu jawapan yang mungkin untuk soalan anda, gunakan arahan “memilih satu”. Jenis soalan ini sering berfungsi dengan baik untuk data demografi, seperti tahap umur dan pendapatan. Jika, sebaliknya, pembaca boleh mempunyai beberapa jawapan yang mungkin untuk soalan, pastikan untuk menggunakan kotak semak “semak semua yang berkenaan”.

 

Satu lagi jenis soalan yang perlu dipertimbangkan adalah “isi tempat kosong.” Jenis soalan ini sering dielakkan kerana hasilnya tidak dapat diukur dengan mudah. Dengan itu, mereka berguna untuk memberikan ruang pembaca kaji selidik untuk menambah maklumat penting yang mereka tidak boleh menyampaikan melalui soal selidik.

 

  1. Menawarkan Pilihan Jawapan yang Bertindih

Sesetengah kesilapan reka bentuk juga boleh membatalkan keputusan soalan. Salah satu kesilapan biasa adalah menawarkan pilihan jawapan yang bertindih. Contohnya adalah untuk meminta umur pembaca, dan mempunyai satu jawapan antara “20 hingga 30” dan satu jawapan antara “30 hingga 40”. Seorang pembaca yang berusia 30 tahun tidak akan tahu pilihan mana yang dipilih untuk memilih . Nasib baik, anda boleh dengan mudah menangkap kesilapan-kesilapan ini melalui pembacaan amalan soal selidik anda.

 

  1. Menyediakan Pilihan Jawapan Terendah

Bahagian flip pilihan jawapan bertindih adalah memberikan pilihan jawapan yang tidak masuk akal. Kadang-kadang jawapan pilihan berganda anda tidak meliputi semua pilihan yang boleh dipilih seseorang. Terdapat dua cara utama untuk menyelesaikan masalah ini. Satu adalah untuk menambah pilihan jawapan tambahan supaya semua jawapan pembaca mungkin dilindungi. Betulkan lain adalah dengan menambah pilihan “lain” yang ditangkap. Pilihan ini sering termasuk kotak “isi kosong” di mana pembaca boleh menambah jawapan tersuai mereka.

 

  1. Menggunakan kata-kata yang mengelirukan

Akhirnya, pastikan soal selidik anda bebas dari kata-kata yang mengelirukan. Kadang-kadang apa yang difikirkan oleh pembaca yang anda tanyakan adalah berbeza dari yang anda maksudkan untuk bertanya. Cara terbaik untuk mengelakkan kata-kata yang mengelirukan adalah untuk mempunyai seseorang yang tidak terbiasa dengan tinjauan itu membaca dan terangkan kembali kepada anda apa yang mereka percayai setiap soalan bertanya. Dengan memiliki mata kedua, anda akan mendapat peluang untuk memperbaiki ayat-ayat dalam soal selidik anda.

 

Kesimpulannya

Soal selidik adalah lebih mudah daripada yang pernah dibuat, tetapi ia juga lebih mudah berbanding sebelum ini untuk membuat kesilapan semasa mereka bentuk. Terlalu sering, data penyelidikan pasaran dicemari oleh reka bentuk soalan yang kurang baik. Dengan berhati-hati menulis tinjauan anda untuk mengelakkan kesilapan-kesilapan yang biasa ini, anda boleh memastikan bahawa anda mendapat maklumat yang berkualiti tinggi, boleh diambil tindakan dari penyelidikan anda.

Sumber – SeoServices.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL