no comments

KOMPONEN DAN TUJUAN PERISYTIHARAN EKSTRAKEN (DOE)

Komponen Reka Bentuk Eksperimen

Pertimbangkan gambarajah berikut proses pembuatan kek (Rajah 1). Terdapat tiga aspek proses yang dianalisis oleh eksperimen yang dirancang:

  • Faktor, atau input kepada proses. Faktor boleh dikelaskan sebagai pembolehubah yang boleh dikawal atau tidak dapat dikawal. Dalam kes ini, faktor yang dikawal adalah ramuan untuk kek dan oven yang dibakar. Pembolehubah yang dikawal akan dirujuk ke seluruh bahan sebagai faktor. Perhatikan bahawa senarai ramuan dipendekkan untuk contoh ini – mungkin banyak ramuan lain yang mempunyai kesan penting pada hasil akhir (minyak, air, perasa, dll). Begitu juga dengan faktor-faktor lain, seperti kaedah atau alat pencampuran, urutan pencampuran, atau bahkan orang-orang yang terlibat. Orang biasanya dianggap sebagai Faktor Kebisingan (lihat glosari) – faktor tak terkawal yang menyebabkan kebolehubahan di bawah keadaan operasi normal, tetapi kita boleh mengawalnya semasa eksperimen menggunakan menyekat dan rawak. Faktor-faktor yang berpotensi boleh dikategorikan menggunakan Carta Fishbone (Diagram Sebab & Kesan) yang boleh didapati dari Kotak Alat.
  • Tahap, atau tetapan setiap faktor dalam kajian ini. Contohnya termasuk penetapan suhu ketuhar dan jumlah gula, tepung, dan telur tertentu yang dipilih untuk penilaian.
  • Respons, atau output eksperimen. Dalam kes kek baking, rasa, konsistensi, dan penampilan kek adalah hasil yang boleh diukur berpotensi dipengaruhi oleh faktor-faktor dan tahap masing-masing. Pengeluar sering ingin mengelakkan mengoptimumkan proses untuk satu tindak balas dengan mengorbankan yang lain. Atas sebab ini, hasil penting diukur dan dianalisis untuk menentukan faktor-faktor dan tetapan mereka yang akan memberikan hasil keseluruhan yang terbaik untuk ciri kritikal-untuk-kualiti – kedua-dua pembolehubah yang boleh diukur dan sifat yang boleh dinilai.

Tujuan Percubaan

Eksperimen yang direka bentuk mempunyai banyak kegunaan dalam meningkatkan proses dan produk, termasuk:

  • Membandingkan Alternatif. Dalam contoh contoh baking-cake kami, kami mungkin ingin membandingkan hasil dari dua jenis tepung yang berbeza. Jika ternyata tepung dari vendor berbeza tidak penting, kita boleh memilih penjual kos terendah. Jika tepung terasa penting, maka kami akan memilih tepung terbaik. Eksperimen (s) sepatutnya membolehkan kita membuat keputusan yang bermaklumat yang menilai kualiti dan kos.
  • Mengenal pasti Input Penting (Faktor) Mempengaruhi Output (Response) – memisahkan beberapa penting dari banyak yang remeh. Kita mungkin bertanya: “Apakah faktor-faktor penting di luar tepung, telur, gula dan baking?”
  • Mencapai Output Proses Optimum (Response). “Apakah faktor-faktor yang perlu, dan apakah tahap faktor-faktor tersebut, untuk mencapai rasa yang tepat dan konsistensi kek coklat Ibu?
  • Mengurangkan Perubahan. “Bolehkah resipi berubah jadi lebih cenderung untuk sentiasa keluar sama?”
  • Meminimumkan, Memaksimumkan, atau Memasarkan Output (Response). “Bagaimanakah kek boleh dibuat lembap mungkin tanpa berpecah?”
  • Meningkatkan proses atau produk “Kekukuhan” – kecergasan untuk digunakan di bawah keadaan yang berbeza-beza. “Bolehkah faktor-faktor dan tahap mereka (resipi) diubah suai supaya kek akan keluar hampir sama tidak kira apa jenis ketuhar yang digunakan?”
  • Menyeimbangkan Tradeoffswhen terdapat Berbilang Kritikal kepada Ciri-ciri Kualiti (CTQC) yang memerlukan pengoptimuman. “Bagaimanakah anda menghasilkan kuas rasa terbaik dengan resipi yang paling mudah (paling sedikit bilangan bahan) dan masa baking paling singkat?”

Sumber: ACZET

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL