no comments

Kisah Kejayaan: Dr. Nahrul Hayawin Zainal

Kisah Kejayaan: Dr. Nahrul Hayawin Zainal

(Artikel disumbang oleh Dr Nahrul Hayawin Zainal, Doktor Falsafah (Ph.D.)

 

Dengan nama ALLAH, Yang Maha Pemurah, Yang Maha Pemurah.

Perjalanan PhD beliau bermula daripada perbualan antara Dr Nahrul Hayawin Zainal dan bekas Ketua Unit Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Dr. Astimar Abdul Aziz. “Kami telah bekerjasama sejak lapan tahun lalu apabila saya bekerja di MPOB” kata beliau.

 

Selepas Dr Nahrul Hayawin menerima MSc dari Universiti Sains Malaysia (USM), beliau ditawarkan jawatan sebagai Pegawai Penyelidik (RO) di MPOB / UKM, Bangi pada tahun 2010. Dr. Astimar menggalakkan beliau untuk melanjutkan pengajian dengan tawaran dimana; MPOB akan menaja segala-galanya semasa tempoh pengajiannya. Tetapi beliau perlu menjadi pelajar sambilan / sepenuh masa RO pada masa yang sama.

 

Dipendekkan cerita – Cabaran diterima, dan begitulah perjalanan Dr Nahrul Hayawin Zainal sebagai pelajar PhD di Universiti Putra Malaysia (UPM) bermula. Bekerja sebagai RO, tumpuan utama beliau adalah pada pengkomposan dan vermikompos . Pada masa yang sama, sebagai pelajar PhD, beliau terpaksa belajar tentang menukarkan biojisim kelapa sawit kepada produk yang bernilai (seperti; arang dan karbon aktif). “Ia bukan perjalanan yang mudah kerana saya perlu fokus kepada dua topik yang berbeza dan perlu melanjutkan pengajian tersebut dalam tempoh yang diberikan iaitu selama 3 tahun” katanya.

 

Di UPM, Dr Nahrul Hawayin Zainal dibawah seliaan ahli akademik yang terbaik dan sentiasa menyokong beliau iaitu Prof. Dr. Suriani Abd Aziz, disamping pasukan yang hebat terdiri daripada Prof. Dr. Mohd Ali Hassan, Dr. Juferi Idris dari UiTM Sarawak, Dr. Mohamad Faizal Ibrahim dan Dr. Astimar.

 

“Mengapa saya memilih ‘arang’ sebagai topik penyelidikan saya?” Tanpa kita sedar, kita bergantung kepada arang untuk hidup. Kita menggunakannya untuk barbeku, dalam pembersih vakum dan ia juga digunakan dalam sistem rawatan air. Sementara itu, karbon aktif digunakan secara meluas dalam sistem penulenan air dan sistem penapisan tangki ikan. Jelas sekali, arang memang memainkan peranan penting dalam kehidupan kita.

 

Perjalanan beliau menjadi lebih menarik apabila beliau telah menerima panggilan telefon untuk meminta kerjasama daripadanya. Mereka tahu bahawa arang adalah produk yang menjanjikan bagi industri mereka dan akan memberi manfaat kepada syarikat mereka dalam jangka masa panjang. Disamping permintaan untuk bekerjasama, Dr Nahrul Hawayin Zainal juga dapat sekaligus mewujudkan kesedaran dalam kalangan masyarakat tentang kempen “Go Green” ke arah bumi hijau dan kempen sifar sisa buangan.

 

Perjalanan tiga tahun PhD Dr Nahrul telah memberi beliau banyak peluang. Beliau telah menghadiri beberapa persidangan dan bengkel antarabangsa serta menjalankan penempatan penyelidikan beliau di Universiti Korea selama sebulan. Semua ini telah banyak menambah pengetahuan, kemahiran dan telah meluaskan rangkaian beliau. Bukan itu sahaja, beliau juga berjaya menerbitkan empat artikel penyelidikan yang memberi impak yang tinggi dalam jurnal antarabangsa terkenal, memenangi pingat emas dan perak dalam beberapa pertandingan dan persidangan serta telah memfailkan dua paten.

 

Orang fikir semuanya berjalan lancar tetapi hakikatnya beliau pernah tertekan secara mental kerana perlu mengimbangi kewajipan sebagai pekerja, isteri, ibu kepada tiga orang anak ,sebagai anak perempuan dan juga sebagai seorang kakak. Puji-Pujian kepada Allah SWT kerana telah memberikan Dr Nahrul Hawayin kekuatan dan keyakinan yang luar biasa. Beliau juga berterima kasih atas sokongan yang berterusan daripada suami, ibu bapa, keluarga, pasukan di UPM dan pekerja MPOB.

 

“Alhamdulillah, kerana saat saya menulis ini, saya sudah menjadi Doktor Falsafah” kata beliau. Orang kata, ‘membunuh dua burung dengan satu batu tidak pernah menjadi perjalanan yang mudah’. Walau bagaimanapun, Dr Nahrul percaya kepada dirinya sendiri. Beliau mengambil semua cabaran sepanjang tiga tahun yang sibuk sebagai pengalaman yang paling berharga dan tidak dapat dilupakan.Beliau percaya, pasti ada sinar di penghujung terowong . Beliau hanya fikir beliau harus bersabar dan teruskan momentum hingga akhir dan beliau berjaya melakukannya!

 

Sesungguhnya tidak ada kekuatan dan kepercayaan kecuali daripada Allah SWT, Yang Maha Kuasa.

 

Sumber : Sekolah Pengajian Siswazah

Daripada : Team MPWS

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL