no comments

Kepentingan & Pendekatan umum Data Kualitatif

 Data kualitatif adalah penting dalam menentukan kekerapan sifat atau sifat tertentu. Ia membolehkan ahli statistik atau penyelidik membentuk parameter di mana set data yang lebih besar dapat diperhatikan. Data kualitatif menyediakan cara yang membolehkan para pemerhati mengira dunia di sekelilingnya.

Bagi penyelidik pasaran, mengumpul data kualitatif membantu menjawab soalan seperti, siapa pelanggan mereka, apa masalah atau masalah yang mereka hadapi dan di mana mereka perlu menumpukan perhatian mereka supaya masalah atau masalah diselesaikan.

Data kualitatif adalah mengenai emosi atau persepsi orang, apa yang mereka rasa. Dalam data kuantitatif, persepsi dan emosi ini didokumentasikan. Ia membantu penyelidik pasaran memahami bahasa pengguna mereka bercakap. Ini, seterusnya, membantu para penyelidik mengenal pasti dan menangani masalah dengan berkesan dan cekap.

Dua Pendekatan Utama untuk Analisis Data Kualitatif :

  1. Pendekatan Deduktif

Pendekatan deduktif melibatkan menganalisis data kualitatif berdasarkan struktur yang ditentukan oleh penyelidik. Dalam kes ini, seorang penyelidik boleh menggunakan soalan sebagai panduan untuk menganalisis data. Pendekatan ini adalah cepat dan mudah dan boleh digunakan apabila seorang penyelidik mempunyai idea yang adil tentang kemungkinan tindak balas yang akan diterima daripada populasi sampel.

  1. Pendekatan Induktif

Pendekatan induktif, sebaliknya, tidak berdasarkan struktur yang telah ditetapkan atau menetapkan peraturan / kerangka dasar. Ini lebih banyak memakan masa dan pendekatan menyeluruh terhadap analisis data kualitatif. Pendekatan induktif sering digunakan apabila seorang penyelidik mempunyai sedikit atau tidak fenomena penyelidikan.


SUMBER :
www.questionpro.com/blog/qualitative-data

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL