no comments

Kenapa penting untuk menjadi sistematik?

Kajian literatur secara tradisinya memperkenalkan topik, meringkaskan isu-isu utama dan memberikan beberapa contoh ilustrasi. Sekiranya mereka dianggap sebagai sumber bukti penyelidikan yang boleh dipercayai, mereka harus merekodkan bagaimana kajian utama dicari dan dipilih dan bagaimana mereka dianalisis untuk menghasilkan kesimpulan mereka. Pembaca perlu dapat menilai sama ada semua literatur yang berkaitan mungkin telah dijumpai, dan bagaimana kualiti kajian dinilai.

Lihat enam sebab di bawah untuk mengetahui:

‘Apa yang istimewa tentang kajian’ sistematik ‘?’
1) Kajian sistematik adalah telus tentang bagaimana kesimpulan mereka dihasilkan
Mengapa? Kerana ia mengelakkan salah nyataan asas pengetahuan
Bagaimana? Setiap penyelidikan dinilai dan kualiti dan kaitannya jelas
Sekiranya kita perlu yakin tentang penemuan ulasan penyelidikan, kita perlu dapat melihat bahawa penulis kajian telah mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan gangguan atau ketidaktepatan dalam kerja mereka. Sebagai contoh, semua kajian didapati dianggap sebagai sama dipercayai walaupun perbezaan dalam kualiti mereka; atau adakah ada yang telah dilepas sama sekali? Pendekatan yang sistematik dan eksplisit untuk menghindari cara-cara yang boleh menafikan ulasan asas pengetahuan adalah prinsip asas sintesis penyelidikan yang sistematik.

2) ‘protokol’ menetapkan bagaimana semakan sistematik dijalankan sebelum kerja bermula
Mengapa? Ia mengurangkan berat sebelah
Bagaimana? Kerana prosedur tidak boleh terlalu dipengaruhi oleh hasil
Seperti mana-mana untuk penyelidikan yang baik, kaedah untuk semakan sistematik dibuat secara jelas dalam ‘protokol’ sebelum ia bermula. Ini membantu mengurangkan berat sebelah dalam proses semakan, contohnya dengan memastikan prosedur pengulas tidak terlalu dipengaruhi oleh hasil kajian yang mereka temukan. Sekiranya perubahan diperlukan untuk protokol apabila semakan kajian ini perlu diperhatikan dalam laporan akhir kajian dan rasional untuk membuat perubahan jelas.

Dalam tinjauan sistematik di mana sifat soalan semakan memerlukan kaedah kajian semula yang lebih berulang, kaedah semakan tidak akan ditentukan dengan lengkap tetapi akan terperinci dalam laporan akhir.

3) Pencarian lengkap dilakukan untuk mencari seberapa banyak penyelidikan yang relevan
Mengapa? Ia mengurangkan berat sebelah
Bagaimana? Kesimpulan tidak terlalu dipengaruhi oleh penyelidikan yang paling mudah diakses
Kajian sistematik termasuk usaha untuk mencari sebanyak mungkin penyelidikan yang menangani soalan penyelidikan kajian. Ini adalah penting jika kesimpulan kajian tidak terlalu dipengaruhi oleh kajian yang merupakan yang paling mudah dicari (biasanya diterbitkan penyelidikan, menunjukkan manfaat intervensi). Satu lagi contoh pendekatan metodologi peninjauan sistematik ialah penggunaan satu set pernyataan yang jelas, yang dipanggil kriteria inklusi, untuk menilai setiap kajian yang didapati untuk melihat sama ada ia sebenarnya menangani soalan kajian semakan.

Terdapat beberapa kajian yang sistematik yang tidak bertujuan untuk menjadi lengkap kerana sifat soalan semakan dan kaedah kajian mereka adalah sedemikian rupa sehingga mereka hanya cuba mengenal pasti contoh bukti yang terpilih. Mereka adalah kajian yang sistematik selagi ada ketelusan, ketat dan koherensi dalam pendekatan yang digunakan.

4) Kaedah kajian sistematik dibuat secara eksplisit
Mengapa? Jadi pengguna semakan mengetahui jika mereka boleh mempercayai penemuan ulasan
Bagaimana? Kerana pembaca boleh menilai sejauh mana ia telah dilakukan
Kajian sistematik juga jelas dalam melaporkan kaedahnya supaya ini dapat dinilai. Sebagai contoh, kaedah yang digunakan untuk mencari kajian (carian pangkalan data, carian bibliografi pakar, mencari jurnal yang mungkin, cuba mengesan penyelidikan yang tidak diterbitkan) akan dilaporkan secara terperinci. Ini membolehkan para pembaca membuat keputusan untuk diri mereka sendiri sama ada pengulas telah melihat dengan teliti untuk dapat mengatakan bahawa mereka telah mengenal pasti sebanyak mungkin kajian yang dapat membantu menjawab soalan penyelidikan kajian. Kini amalan piawai bagi laporan-laporan yang sistematik untuk mempunyai kaedah dan bahagian keputusan yang jelas.

5) Pengguna berpotensi kajian sistematik terlibat
Mengapa? Untuk memastikan penyelidikan itu relevan
Bagaimana? Kumpulan penasihat ditubuhkan dengan wakil semua kumpulan pengguna
Untuk memenuhi keperluan semua pengguna penyelidikan yang berpotensi, sintesis perlu melibatkan pelbagai pengguna dalam pembangunan soalan dan prosedur kajian. Kumpulan penasihat boleh membantu dengan mendefinisikan kawasan topik yang luas untuk dilihat dan mengenal pasti bidang-bidang tertentu dalam topik yang paling berguna untuk meneliti dengan mendalam.

6) Penemuan penyelidikan bunyi disintesis
Mengapa? Untuk menghasilkan mesej yang jelas dan mudah diakses mengenai bukti yang boleh dipercayai yang terdapat pada topik tertentu
Bagaimana? Menilai kajian individu dan menggabungkan hasilnya bermakna kesimpulan dapat diambil tentang arahan bukti secara menyeluruh
Ciri penting kajian semula sistematik ialah ia merangkumi sintesis hasilnya, yang dalam kes ini adalah hasil daripada penyelidikan terdahulu.

Sebagai sebahagian sangat penting dalam proses sintesis, pengulas sistematik menilai kualiti kajian yang mereka temukan. Mereka kemudiannya boleh menggunakan penilaian ini untuk menetapkan berat yang berbeza untuk meneliti penemuan. Kajian kualiti yang lemah kadang-kadang diturunkan dalam kepentingan atau dikecualikan daripada ulasan. Kesan utama ini ialah penyelidikan boleh mempengaruhi kesimpulan kajian hanya apabila penyelidikan itu adalah baik.

Sintesis ini biasanya dibentangkan dalam bentuk naratif terstruktur, jadual ringkasan atau kombinasi statistik (meta-analysis). Sintesis ini kemudiannya digunakan untuk merumuskan kesimpulan dan cadangan. Matlamatnya adalah untuk menjelaskan hubungan antara terperinci kajian yang ditemui dan kesimpulan pengulas.

 

SUMBER:  EPPI-Center

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL