no comments

Kajian Sistematik

Apa itu kajian sistematik?

 

Kajian sistematik dijalankan adalah untuk menyusun semua bukti empirikal yang sesuai dengan kriteria kelayakan yang telah ditetapkan sebelum menjawab persoalan kajian tertentu. Kajian sistematik menggunakan kaedah yang jelas dan sistematik yang dipilih dengan tujuan untuk meminimumkan kecenderungan (bias), supaya ianya dapat memberikan penemuan yang lebih dipercayai di mana pengkaji boleh mendapatkan dan membuat keputusan bagi kajian yang dijalankan. Ciri-ciri utama kajian sistematik adalah:

  1. Satu set objektif yang jelas dengan kriteria kelayakan yang telah ditetapkan untuk kajian;
  2. metodologi yang jelas dan boleh dihasilkan;
  3. pencarian sistematik yang cuba mengenal pasti semua kajian-kajian lepas yang dapat memenuhi kriteria kelayakan;
  4. penilaian ke atas kesahihan penemuan kajian yang berkaitan, contohnya melalui penilaian risiko berat sebelah; dan
  5. persembahan bersistematik dan bersintesis bagi ciri-ciri dan penemuan kajian yang termasuk.

 

Bagaimanakah Analisis Meta Berbeza daripada Kajian Sistematik?

DEFINISI 1: Banyak kajian sistematik mengandungi meta-analisis. Meta-analisis adalah penggunaan kaedah statistik untuk meringkaskan hasil kajian bebas. Dengan menggabungkan maklumat daripada semua kajian yang berkaitan, analisis meta dapat memberikan anggaran yang lebih tepat tentang kesan penjagaan kesihatan daripada yang diperoleh daripada kajian individu. Mereka juga memudahkan siasatan mengenai keterujaan bukti merentasi kajian, dan penerokaan perbezaan bagi seluruh kajian.

 

DEFINISI 2: Kajian sistematik adalah gambaran keseluruhan kajian primer (utama) yang menggunakan kaedah yang jelas dan dapat direproduksi (dihasilkan semula). Meta-analisis adalah sintesis matematik hasil dua atau lebih kajian utama yang menekankan hipotesis yang sama dengan cara yang sama. Walaupun meta-analisis dapat meningkatkan ketepatan hasil, adalah penting untuk memastikan bahawa kaedah yang digunakan untuk semakan adalah sah dan boleh dipercayai.

 

Sumber: Research Guide

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL