no comments

Kajian literatur “Stand-Alone”

Pengenalan
Kajian kesusasteraan boleh menjadi dokumen yang berdiri sendiri, atau mereka boleh menjadi sebahagian daripada cadangan penyelidikan atau projek. Kajian literatur yang berdiri sendiri bertujuan untuk merumuskan dan menilai pengetahuan semasa topik tertentu, sedangkan kajian literatur yang menjadi sebahagian daripada suatu proposal penyelidikan atau projek juga menggambarkan jurang dalam pengetahuan saat ini yang dimaksudkan oleh proyek untuk ditangani.
.
Modul ini dimaksudkan sebagai panduan pengantar untuk menulis tinjauan literatur yang berdiri sendiri. Modul semakan kesusasteraan lulusan juga boleh didapati di bahagian penyelidikan dan tulisan lepasan di laman Penyelidikan dan Pembelajaran dalam talian. Modul semakan kesusasteraan siswazah amat berguna jika anda menulis kajian literatur yang merupakan sebahagian daripada projek penyelidikan, termasuk projek Kepujian, Sarjana oleh Penyelidikan atau PhD.
.
Tujuan kajian literatur
Tujuan kajian literatur yang tersendiri adalah untuk memberikan ringkasan, sintesis dan penilaian kritikal terhadap kesusasteraan yang berkaitan dengan pertanyaan atau tujuan penyelidikan tertentu anda. Dalam kajian semula, anda perlu mengenal pasti corak, konsensus, ketidakkonsistenan, percanggahan, masalah atau jurang berdasarkan badan kesusasteraan. Pada akhirnya, kajian literatur akan menyumbangkan sesuatu yang baru kepada topik tersebut, sehingga ia tidak akan menjadi perbincangan yang telah diulang atau sebelumnya dibuat sebelumnya.
.
Memilih topik anda
Bergantung pada unit, terdapat beberapa cara yang anda mungkin diminta untuk memilih topik untuk semakan literatur anda. Sebagai contoh:
.
– Anda mungkin diminta untuk memilih dari senarai soalan penyelidikan khusus.
– Anda mungkin diminta membuat soalan penyelidikan dari senarai topik yang luas, atau dari topik yang menarik minat anda.
– Anda mungkin diminta untuk memasukkan hanya soalan penyelidikan, atau menyertakan soalan penyelidikan dan matlamat.
.
Apakah perbezaan antara soalan penyelidikan dan matlamat?
Soalan penyelidikan
Soalan penyelidikan adalah soalan yang boleh dipertanggungjawabkan, yang membantu untuk mengehadkan skop penyelidikan dan menulis dalam topik yang lebih luas. Soalan penyelidikan anda perlu dijawab dalam had perkataan anda. Video di bawah ini mengandungi petua untuk menulis soalan penyelidikan yang baik
.
Dalam beberapa tugasan, anda mungkin diminta untuk membuat kedua-dua soalan penyelidikan dan tujuan dari topik yang luas. Contohnya, topik anda mungkin kesan perubahan iklim terhadap pengeluaran tanaman. Terdapat banyak komponen perubahan iklim (contohnya peningkatan suhu, peningkatan paras laut, dan peningkatan paras CO2) dan pelbagai jenis tanaman (gandum, jagung, beras, dan lain-lain). Anda boleh memperbaiki topik ini dengan memberi tumpuan kepada aspek perubahan iklim dan jenis tanaman tertentu. Soalan penyelidikan yang boleh dijawab berdasarkan topik ini mungkin:
.
Persoalan penyelidikan: Bagaimanakah tahap CO2 atmosfera akan memberi impak kepada pertumbuhan dan kualiti gandum pertanian global?
.
Tujuannya
Matlamatnya adalah pernyataan terperinci tentang apakah kajian anda berniat untuk dicapai. Contohnya, tujuan berdasarkan soalan penyelidikan contoh kami adalah:
.
Matlamat: Kajian ini bertujuan untuk secara langsung menilai bagaimana tanaman gandum global akan bertindak balas terhadap kenaikan CO2 alam sekitar dan penyelidikan panduan untuk mengurangkan sebarang cabaran yang mungkin dihadapi gandum.
.
Tujuan tinjauan literatur anda sering dinyatakan pada akhir bahagian pengenalan.
.
Sebaik sahaja anda telah memilih soalan atau matlamat penyelidikan anda, anda boleh mengenal pasti kata kunci untuk membantu anda dalam mencari kesusasteraan yang relevan.
.
Struktur semakan kesusasteraan
Secara umum, kajian literatur disusun dengan cara yang serupa dengan esei standard, dengan pengenalan, badan dan kesimpulan. Di dalam badan, sub-tajuk sering digunakan.
.
Struktur bahagian kajian literatur dibincangkan di bawah. Petikan dari beberapa tugasan pelajar Monash digunakan untuk menunjukkan struktur setiap bahagian.

.

Sumber: Monash University

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL