no comments

Kajian Kritikal dan Kesusasteraan

Apakah kajian kritikal?

Kajian kritikal merupakan idea atau hujah utama dalam buku atau artikel. Jangan merasakan anda perlu menyebut segala-galanya: seseorang pengkaji yang baik adalah di mana dia dapat mengekstrak idea yang paling penting daripada pelbagai sumber.

Kajian kritikal juga adalah penilaian anda sendiri mengenai buku atau artikel. Jangan hanya menerima kenyataan pengarang tanpa persoalan. Tanya sendiri soalan seperti: Seberapa berkesan hujah penulis? Adakah ia jelas dan solid? Adakah ia berat sebelah dalam apa-apa cara?

Perlu diingat bahawa, kajian kritikal bukan sekadar ringkasan!

 

Membaca buku atau artikel untuk kajian kritikal:

  1. Pertama, baca tugasan dengan teliti. Penyelia anda mungkin bertanya, contohnya, bahawa anda membaca buku atau artikel dalam konteks konsep yang anda pelajari dalam kelas, atau anda menumpukan pada aspek khusus buku dalam kajian kritikal anda. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk membantu membimbing bacaan anda.

 

  1. Sebelum anda mula membaca, lihat tajuk, serta tajuk bab atau sub tajuk artikel, untuk mendapatkan gambaran tentang apa yang akan difokuskan oleh penulis. Anda mungkin mula membina idea tentang apa yang anda harapkan daripada buku atau artikel tersebut, dan kemudian, seperti yang anda baca, tentukan sama ada buku atau artikel tersebut memenuhi harapan anda, atau sama ada ia meninggalkan soalan-soalan penting yang tidak dapat dijawab.

 

  1. Baca secara aktif. Anda mungkin mahu skema buku atau artikel terlebih dahulu, kemudian kembali dan membuat nota (ingat untuk menyalin nombor halaman buku atau artikel tersebut!). Anda akan mempunyai dua tujuan utama dalam bacaan anda. Tujuan pertama anda adalah memahami hujah pengarang (apa yang penulis cuba tunjukkan, dan langkah-langkah yang diambilnya untuk membuktikan hujah ini). Tujuan kedua anda adalah untuk menilai keberkesanan hujah penulis. Perhatikan apa-apa yang mengelirukan atau tidak jelas. Tulis sebarang soalan yang anda miliki dengan memberi perhatian khusus kepada soalan-soalan yang kelihatan penting, tetapi penulis buku atau artikel tersebut tidak dapat menanganinya.

Sumber: www.umkc.edu

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL