no comments

KAJIAN KRITIKAL

Adalah penting bahawa tinjauan kesusasteraan anda lebih daripada sekadar senarai rujukan dengan penerangan ringkas setiap satu. Panduan Kajian: “Apakah bacaan kritikal? dan apakah tulisan kritikal?” amat berkaitan dengan proses kajian kritikal. Merriam (1988: 6) menerangkan kajian literatur sebagai:
‘Tafsiran dan sintesis kerja yang diterbitkan’.

Kenyataan singkat ini mengandungi beberapa konsep utama, yang dinyatakan seperti penerangan di bawah:

1. Kerja yang diterbitkan
Penerangan
Kenyataan Merriam dibuat pada tahun 1988, sejak masa itu terdapat lanjutan konsep untuk ‘diterbitkan’ dalam konteks akademik. Istilah ini kini merangkumi pelbagai sumber berasaskan web, sebagai tambahan kepada buku-buku yang lebih tradisional dan jurnal bercetak.

Kritikan
Peningkatan kemudahan akses kepada pelbagai bahan yang diterbitkan juga telah meningkatkan keperluan untuk kritikan sumber yang teliti dan jelas. Hanya kerana sesuatu yang ‘diterbitkan’ tidak bermakna kualitinya terjamin. Anda perlu menunjukkan kepada pembaca bahawa anda sedang memeriksa sumber anda dengan pendekatan kritikan, dan bukan hanya mempercayai kesusasteraan secara automatik.

2. Interpretasi
Penerangan
Anda perlu terlibat secara aktif dalam mentafsir kesusasteraan yang sedang anda tinjau dan dalam menjelaskan tafsiran itu kepada pembaca, bukan sekadar menyenaraikan apa yang telah ditulis oleh orang lain.

Kritikan
Tafsiran anda terhadap setiap bukti adalah hanya satu tafsiran. Tafsiran anda mungkin nyata kepada anda, tetapi mungkin tidak kepada orang lain. Anda perlu mengkritik bahan tafsiran anda sendiri dan mengemukakan rasional anda, supaya pembaca dapat mengikuti pemikiran anda.

3. Sintesis
Penerangan
stilah ‘sintesis’ merujuk kepada membawa bersama bahan-bahan daripada sumber yang berbeza dan menghuraikannya secara keseluruhan. Dalam kes ini, ‘keseluruhan’ akan menjadi semakan terperinci anda tentang kerja yang berkaitan, dan hujah koheren anda untuk kajian yang anda lakukan.

Kritikan
Mewujudkan sintesis adalah, pada dasarnya, seperti membina tafsiran apabila melakukan tafsiran. Adalah penting untuk memastikan bahawa anda telah membina sintesis anda dengan baik dan dengan bukti sokongan yang mencukupi.

 

Sumber: www2.le.ac.uk

 

 

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL