no comments

Kajian Kesusasteraan Terbaik: 45 Tips dan Struktur Hebat

“Sila tulis semakan kesusasteraan mengenai topik yang disediakan.” Pernahkah anda mendengar ini sebelum ini? Adakah minda anda terasa ghairah apabila anda menganggap soalan apakah ulasan kajian literatur? Adakah anda tertanya-tanya bagaimana menulis kajian literatur dan di mana untuk mendapatkan bantuan tugasan?

Adalah perkara biasa bagi profesor untuk menetapkan topik untuk kertas semakan kesusasteraan. Tinjauan kesusasteraan biasanya mengiringi atau mendahului penulisan disertasi dan kadang-kadang profesor hanya mahu memberikan semakan hanya demi melakukan satu.

Jika anda telah diminta untuk menulis semakan kesusasteraan disertasi, penyelidikan, atau topik esei atau topik lain yang diberikan, anda boleh yakin bahawa ia tidak begitu sukar kerana ia mungkin kelihatan. Selagi anda mengambil pendekatan yang teratur untuk menulis tinjauan anda, anda akan dapat menghasilkan sesuatu yang boleh dibanggakan.

Pertama:

Sebelum anda belajar menulis ulasan yang dinyalakan, anda perlu tahu apa kajian semula kesusasteraan kerana mempunyai pemahaman yang kuat tentang apa yang anda menulis adalah penting.

Apakah ulasan literatur?

Terdapat sebab-sebab yang berbeza untuk menulis semakan kesusasteraan. Kajian sastera disertasi adalah pendapat dan kritikan anda terhadap maklumat yang telah diterbitkan sebelumnya mengenai topik tertentu. Dari segi penulisan disertasi, ini adalah ringkasan anda tentang sumber yang telah anda gunakan dalam penyelidikan anda.

Tetapi anda mungkin juga diminta untuk menulis kajian literatur langkah demi langkah yang tidak berkaitan dengan projek penyelidikan atau disertasi. Tujuan penulisan literatur akan bergantung pada apa yang telah diberikan, tetapi tanpa mengira tujuan, anda akan menjelaskan pentingnya kesusasteraan dalam bidang penyelidikan khusus atau mengenai perkara tertentu.

Ingatlah:

Kertas kajian yang menyala tidak hanya abstrak bahan yang dipelajari. Ia adalah lebih banyak sintesis-penyusunan semula sumber mengikut kedudukan anda. Ia boleh menjadi:

 • Kronologi
 • Metodologi
 • Tema
 • Dianjurkan dengan penerbitan, bahan, dan dalam banyak cara lain

Menulis peninjauan yang ringan diperlukan apabila ia menyentuh disertasi. Ia menunjukkan kredibiliti anda dalam bidang pengajian. Sebagai penulis, anda boleh membuat ulasan dalam beberapa cara. Tinjauan yang ringan dapat memberikan interpretasi baru atau menjadi persembahan dari sudut pandang lama dan baru. Ia boleh menawarkan penilaian maklumat dan memberi nasihat pembaca tentang apa sumber yang akan digunakan.

Sekarang bahawa anda mempunyai idea kukuh mengenai apa yang ditinjau oleh literatur, anda mungkin mengomel sedikit untuk menulis satu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda fahami dan lakukan sebelum anda dapat memulakannya.

Sebelum memulakan
Panduan semakan kesusasteraan hendaklah selalu memberitahu anda tentang apa yang perlu dilakukan sebelum anda memulakan menulis. Kajian literatur mesti memasukkan pernyataan tesis, yang merupakan persepsi anda tentang maklumat yang terdapat dalam kesusasteraan. Struktur ulasan dibahagikan kepada tiga bahagian utama-pengenalan, badan utama, dan kesimpulannya. Kajian literatur:
1. Menunjukkan penyiasatan menyeluruh anda dan kenalan dengan sumber yang berkaitan dengan topik anda
2. Bukan senarai ringkas, tetapi perbincangan kritikal
3. Harus bandingkan dan kontras pendapat
4. Mesti mengaitkan kajian anda ke kajian terdahulu
5. Mesti menunjukkan jurang dalam penyelidikan
6. Boleh memberi tumpuan kepada soalan penyelidikan atau tesis
7. Termasuk penyusunan soalan-soalan utama dan bidang-bidang yang terlibat
8. Mengenal pasti sumber
Sebelum menulis ulasan anda, anda harus bertanya kepada diri sendiri beberapa soalan khusus, seperti:
9. Apakah persoalan, masalah, atau tesis penyelidikan yang tepat untuk memberi tumpuan?
10. Jenis semakan apakah yang akan anda tulis (iaitu kronologi, kaedah, dll)?
11. Apakah disiplin yang menjadi tumpuan anda?
12. Apakah jenis literatur atau penerbitan yang akan anda gunakan dalam ulasan anda?
13. Adakah anda menjalankan bidang penyelidikan yang cukup luas untuk mendapatkan gambaran yang baik dari literatur yang ada tanpa memasukkan kesusasteraan yang tidak relevan?
14. Pernahkah anda menjalankan analisa kritikal yang mencukupi mengenai literatur, bukan ringkasan ringkas?
15. Adakah anda memasukkan wawasan dan kritikan terhadap kesusasteraan yang bertentangan dengan pendapat atau perspektif anda?
16. Adakah kajian anda relevan dan berguna untuk bidang anda dan pembaca akan mendapati maklumat itu?
Apabila mengkaji semula kesusasteraan, penting untuk melakukan perkara-perkara berikut:
17. Memilih topik tertentu yang cukup untuk membolehkan siasatan berkualiti.
18. Pikirkan tentang apa yang dianggap sastera, sama ada artikel akademik atau jurnal, buku, atau bentuk bahan bertulis lain.
19. Pengambilan nota kesusasteraan adalah suatu keharusan. Baca dan ambil nota terperinci dari setiap karya yang anda pilih.
20. Kesusasteraan kumpulan ke dalam kategori untuk memudahkan untuk dijejaki.
21. Tulis data terperinci mengenai sumber semasa anda menjalankan kajian anda.
22. Tanyakan kepada diri sendiri soalan tentang niat pengarang untuk setiap sumber yang anda baca, termasuk sama ada pengarang ditangani atau menghadapi masalah dan sama ada masalah itu jelas ditakrifkan. Juga tanya diri anda mengenai arahan penyelidik dan kerangka teoretis dan bagaimana kedua-duanya berkaitan.
Institut Kesihatan Kebangsaan A.S. dan University of Toronto masing-masing menawarkan penerangan yang baik dalam menulis semakan kesusasteraan.
Sekarang:
Sebaik sahaja anda telah membuat ulasan anda terhadap kesusasteraan, anda perlu tahu bagaimana untuk memformat kajian bertulis anda.

Mewujudkan format semakan kesusasteraan

Apa bentuk kajian literatur? Sangat penting untuk memulakan ulasan anda dengan garis panduan tinjauan literatur yang teliti. Cara anda memformat semakan sastera bergantung sepenuhnya pada jenis semakan pilihan anda. Cara terbaik untuk mengatur format semakan kesusasteraan ialah memilih satu atau beberapa idea dan tentukan sumber mana yang menerangkan idea-idea ini dengan lebih baik. Untuk melakukan pekerjaan yang baik, cermati penyelidikan anda.

Anda perlu mengumpulkan pelbagai pendapat penulis yang berbeza dan bandingkan dan membandingkan pendapat tersebut.

 1. Pengenalan. Ia harus pendek dan jelas. Beritahu pembaca tentang topik dan hujah utama.
 2. Badan Utama. Di sini, hujah-hujah perlu disokong oleh fakta-fakta dan pendapat. Beri keutamaan kepada fakta.
 3. Kesimpulan. Di sinilah anda harus menerangkan bahagian-bahagian ulasan anda dengan lebih baik untuk menyatakan hujah dan pendapat anda dan menyumbang kepada pemahaman dan kemajuan keseluruhan bidang penyelidikan anda.

Sekiranya anda memerlukan bimbingan tambahan, anda boleh menyemak maklumat berguna yang terdapat di Universiti Wisconsin, Madison dan Universiti Guelph. Anda juga boleh mencari templat kajian literatur yang hebat di Universiti Thompson Rivers.

Sekarang sudah tiba masanya:

Anda tidak boleh mengelakkannya lagi. Anda perlu mula menulis ulasan anda, jadi teruskan membaca untuk mengetahui cara melakukannya.

Menulis ulasan

Apabila anda menulis semakan kesusasteraan anda, anda perlu mempunyai pemahaman yang kukuh tentang setiap bahagian ulasan. Mari kita lihat setiap detail secara terperinci.

Pengenalan

Apabila menulis pengenalan, anda akan menyampaikan topik ulasan anda kepada khalayak anda. Simpan tip berikut dalam minda seperti yang anda tulis:

 1. Memberi takrif ringkas tentang topik anda, yang akan bergantung pada jenis semakan yang anda tulis, dan menyerlahkan sebarang pertanyaan atau masalah yang akan anda hadapi.
 2. Hadirkan pelbagai sastera yang ditinjau, menunjukkan perkara penting, seperti trend khusus, konflik dalam bidang penyelidikan, jurang dalam penyelidikan, atau pendekatan baru.
 3. Nyatakan sebarang kesusasteraan yang sengaja dikecualikan daripada ulasan anda dan mengapa.
 4. Memberi ringkasan penemuan anda, termasuk penalaran anda untuk memasukkan kesusasteraan yang anda pilih dalam ulasan anda.
 5. Memberi maklumat mengenai bagaimana sumber-sumber yang terdapat dalam bidang atau kawasan subjek anda.

Body

Body semakan adalah di mana anda boleh mendapatkannya dan terperinci tentang apa yang ditinjau oleh tinjauan anda. Ia akan memerlukan anda melakukan perkara berikut:

 1. Tulis mengikut jenis semakan (kronologi, metodologi, tema, dan sebagainya) yang telah anda pilih.
 2. Memberi analisis kritikal terhadap setiap sumber, termasuk maklumat mengenai hujah, metodologi, dan pernyataan kesimpulan dari setiap sumber.
 3. Memastikan semua ketidakkonsistenan, kesilapan, dan ketinggalan setiap sumber dimasukkan dalam analisis.
 4. Sediakan sambungan antara sumber untuk memastikan pembaca memahami bagaimana setiap hubungannya dengan yang lain dan bagaimana mereka mengikat ke dalam bidang pengajian atau penyelidikan keseluruhan anda.
 5. Jadilah objektif. Adakah penulis memberikan maklumat yang mencukupi mengenai topik yang telah diteliti? Adakah terdapat sebarang prasangka?
 6. Jadilah kritikal. Menyelidik isu reka bentuk dan metodologi yang dicadangkan oleh penulis.
 7. Berikan kredit kepada pengarang yang telah meyakinkan.
 8. Beri penilaian. Adakah hujah-hujah dan kesimpulan yang dibuat penulis cukup meyakinkan? Adakah karya pengarang memberi sumbangan besar kepada pemahaman keseluruhan mengenai perkara ini?

Kesimpulannya

Akhirnya, anda memerlukan kesimpulan yang akan mengikat ulasan anda ke dalam pakej kecil yang kemas. Dalam kesimpulan anda, anda harus memasukkan perkara berikut:

 1. Ringkasan penemuan utama kajian anda.
 2. Penerangan ringkas tentang perkara umum yang paling penting antara pelbagai sumber dan kawasan penyelidikan anda, jika berkaitan.
 3. Justifikasi cadangan penyelidikan anda, jika anda membuat satu.

Sebagai tambahan kepada ini, anda harus memberikan petikan dalam teks dan senarai rujukan dalam gaya yang sesuai pada akhir tinjauan anda. Lihat artikel-artikel ini untuk maklumat tentang bagaimana untuk memberikan citations dalam gaya APA, MLA, Chicago, dan Harvard.

Petua-petua tambahan untuk menulis semakan kesusasteraan:

 1. Jangan keterlaluan pengenalan. Menulis ayat pendek dan bermaklumat yang memberitahu pembaca anda tanpa mengabaikannya.
 2. Bahagikan sumber kepada kategori: mereka yang menyokong pandangan anda dan orang-orang yang tidak.
 3. Pastikan anda mengedit ulasan literatur anda, memastikan anda telah memberikan jawapan yang baik kepada soalan-soalan yang ditimbulkan dan bukti sokongan yang mencukupi.
 4. Cara anda menulis semakan adalah dengan cara yang sama anda membentangkan kerja utama anda.

Apabila menulis tinjauan kesusasteraan Purdue Owl mempunyai beberapa sumber yang hebat untuk pelajar-pelajar kerja sosial dan sampel tinjauan literatur yang menunjukkan semua pelajar bagaimana memasukkan ulasan kesusasteraan yang berkaitan di dalam kertas. Universiti Florida Barat juga mempunyai contoh kajian literatur yang baik.

Kajian literatur yang ditulis dengan baik akan bernilai setiap usaha yang diperlukan untuk menulisnya kerana ia akan memberikan gambaran yang cepat tetapi teliti tentang kesusasteraan yang anda gunakan disajikan dengan cara yang akan membuat profesor anda sangat gembira dengan kerja anda.

SUMBER: custom-writing

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL