no comments

Kaedah Socratic: Kenapa Penting untuk Kajian Undang-Undang

Kaedah Socratic adalah ikonik dalam pendidikan undang-undang Amerika dan sama-sama dihormati oleh ahli akademik dan ditakuti oleh pelajar.

Dalam kelas yang menggunakan kaedah Socratic, seorang profesor biasanya akan meminta pelajar satu siri soalan tentang kes yang direka untuk merangsang pemikiran kritikal dan memaksa pelajar untuk bekerja melalui isu-isu berduri. Kadang-kadang, hasil dari pertanyaan itu adalah untuk menunjukkan bahawa peraturan tidak dapat diterapkan secara hitam-putih kepada semua situasi, atau untuk mengungkapkan cabaran kehakiman dalam membuat peraturan dan definisi yang sesuai. Melalui proses ini, pelajar memperoleh pemahaman yang lebih mendalam mengenai bahan dan nuansa yang terlibat. Kekurangan kesimpulan atau jawapan yang jelas dalam kelas yang menggunakan kaedah Socratic adalah tidak mengejutkan, sememangnya, diberikan asal-usul kaedah Socratic.

Di manakah kaedah Socratic berasal?

Terdapat beberapa perdebatan mengenai intelektual Yunani kuno yang harus dikreditkan dengan “penemuan” kaedah tersebut. Walau bagaimanapun, jelas bahawa kaedah itu dinamakan untuk Socrates, ahli falsafah Athenian klasik, yang hidup dari 469 B.C. kepada 399 B.C. Kebanyakan berkenalan dengan Socrates melalui karya pelajarnya, Plato, yang menulis siri “dialog” yang terkenal berdasarkan kebiasaan Socrates untuk mempersoalkan dan membahaskan orang lain mengenai perkara-perkara falsafah.

Dalam dialog Socrates yang tipikal, Socrates akan meminta seseorang untuk mentakrifkan konsep umum dan samar, seperti ketakwaan atau cinta. Setelah jawapan diberikan, Socrates akan menindaklanjuti dengan satu lagi soalan yang bertujuan untuk mendedahkan percanggahan dalam respon, pengecualian kepadanya, atau sesuatu yang lain yang bermasalah. Soal jawab dan menjawab kemudian terus sehingga seseorang mempunyai tanggapan bahawa tidak ada jawaban yang jelas.

Dialog yang sama berlaku dalam kelas sekolah undang-undang Amerika. Tetapi bukannya pertanyaan mengenai isu ketakwaan atau cinta, peserta menyiasat kes tertentu atau garis kes. Hipotesis boleh digunakan untuk mencabar pemahaman pelajar dan untuk menolak batas keputusan mahkamah.

Mengapa kaedah Socratic digunakan?

Kaedah Socratic masih digunakan kerana ia mengembangkan beberapa kemahiran dan alat pengajaran yang sangat baik.

Manfaat pertama dan paling jelas ialah ia mengajar pelajar berfikir dengan cepat. Persoalan yang ditimbulkan oleh profesor semasa kelas dirancang untuk menunjukkan pemahaman (atau kekurangannya) mengenai isu-isu yang dimainkan dalam kes tertentu. Bagi pelajar, pengalaman yang diletakkan di tempat itu banyak seperti pengalaman mewakili pelanggan di ruang mahkamah atau memimpin rundingan korporat. Pelajar tidak boleh benar-benar mempersiapkan soalan profesor dan mesti memberi respons kepada mereka ketika mereka datang. Bagi mereka yang tidak berpengalaman dalam perdebatan atau analisis argumentatif, kaedah Socratic mencabar pelajar supaya cepat-cepat dan mencabar mereka untuk mengutamakan pemikiran mereka dengan teliti.

Pelajar kemahiran kedua yang berkembang melalui penggunaan kaedah Socratic adalah pemikiran kritikal. Dalam kebanyakan kes klasik yang dikaji di sekolah undang-undang, misalnya dalam bidang Undang-undang Perlembagaan, perbezaan pendapat membentangkan kes yang secara analitikal kuat (jika tidak lebih kuat daripada) pendapat majoriti. Pelajar yang bekerja melalui pertanyaan Socratic akan mengetahui bahawa terdapat dua atau lebih pihak untuk hampir apa-apa isu, dan seorang peguam yang kompeten dapat mempersulit semua mereka. Untuk menjadi seorang peguam, pelajar mesti mahir dalam mencari kekuatan dan kelemahan pelbagai hujah dan jawatan. Persoalan cepat dari kebiasaan Socratic itu sangat tepat untuk mengasah kemahiran ini.

Sebagai catatan terakhir: ramai yang takut dengan kaedah Socratic, tetapi tidak perlu. Hari ini, kebanyakan sekolah menggunakannya dengan cara yang tidak menakutkan atau tidak bertujuan memalukan sesiapa pun. Tetapi pelajar selamanya akan gugup mengenainya kerana adegan dramatik ini dari pautan External Chase Paper (jika anda berani).

Yakinlah, sangat sedikit guru yang benar-benar seperti itu.

SUMBER: Washington University in St.Louis

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL