no comments

Kaedah Penyelidikan Kualitatif dengan Contoh

Kaedah penyelidikan kualitatif direka dengan cara yang membantu mereka mendedahkan kelakuan dan persepsi penonton sasaran dengan merujuk topik tertentu. Terdapat pelbagai jenis kaedah penyelidikan kualitatif seperti wawancara mendalam, kumpulan fokus, penyelidikan etnografi, analisis kandungan, penyelidikan kajian kes yang biasanya digunakan.

Hasil dari kaedah kualitatif lebih deskriptif dan kesimpulan dapat dibuat dengan mudah dari data yang diperoleh.

Kaedah penyelidikan kualitatif berasal dari sains sosial dan tingkah laku. Hari ini dunia kita lebih rumit dan sukar untuk memahami apa yang orang fikir dan melihat. Kaedah penyelidikan kualitatif menjadikannya lebih mudah untuk difahami kerana ia lebih berkomunikasi dan deskriptif.

Berikut adalah kaedah penyelidikan kualitatif yang sering digunakan :

  1. Temu Rundingan Satu-Satu : Melakukan wawancara secara mendalam adalah salah satu kaedah penyelidikan kualitatif yang paling biasa. Ini adalah temu bual peribadi yang dijalankan dengan satu responden pada satu masa. Ini adalah semata-mata kaedah perbualan dan menjemput peluang untuk mendapatkan maklumat secara terperinci dari responden.

Salah satu kelebihan kaedah ini memberikan peluang yang baik untuk mengumpulkan data yang tepat tentang apa yang orang percaya dan motivasi mereka. Jika penyelidik berpengalaman dengan baik bertanya soalan yang betul boleh membantu dia mengumpul data yang bermakna. Sekiranya mereka memerlukan lebih banyak maklumat, penyelidik harus menanyakan soalan susulan yang akan membantu mereka mengumpulkan lebih banyak maklumat.

Wawancara ini boleh dilakukan secara tatap muka atau di telefon dan biasanya boleh berlangsung antara setengah jam hingga dua jam atau lebih. Apabila wawancara mendalam dilakukan secara tatap muka ia memberikan peluang yang lebih baik untuk membaca bahasa tubuh responden dan mencocokkan tanggapan.

  1. Kumpulan fokus: Kumpulan tumpuan juga merupakan salah satu kaedah penyelidikan kualitatif yang biasa digunakan dalam pengumpulan data. Kumpulan fokus biasanya termasuk bilangan responden yang terhad (6-10) dari dalam sasaran pasaran anda.

Tujuan utama kumpulan fokus adalah untuk mencari jawapan kepada mengapa dan bagaimana soalan. Satu kelebihan kumpulan tumpuan adalah, anda tidak semestinya perlu berinteraksi dengan kumpulan secara langsung. Kini, kumpulan tumpuan boleh dihantar kaji selidik dalam talian pada pelbagai peranti dan maklum balas boleh dikumpulkan di klik butang.

Kumpulan fokus adalah kaedah yang mahal berbanding dengan kaedah penyelidikan kualitatif yang lain. Biasanya mereka digunakan untuk menjelaskan proses kompleks. Kaedah ini sangat berguna apabila ia melibatkan penyelidikan pasaran mengenai produk baru dan menguji konsep baru.

  1. Penyelidikan etnografi: Penyelidikan etnografi adalah kaedah pemerhatian paling mendalam yang mengkaji orang dalam persekitaran semula jadi mereka.

Kaedah ini memerlukan para penyelidik untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran khalayak sasaran yang boleh di mana saja dari organisasi ke bandar atau lokasi terpencil. Di sini kekangan geografi boleh menjadi masalah semasa mengumpul data.

Reka bentuk penyelidikan ini bertujuan untuk memahami budaya, cabaran, motivasi, dan tetapan yang berlaku. Daripada bergantung pada wawancara dan perbincangan, anda mengalami tetapan semulajadi yang pertama.

Kaedah penyelidikan jenis ini boleh berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa tahun, kerana ia melibatkan pemerhatian yang mendalam dan mengumpulkan data tentang alasan tersebut. Ia adalah satu kaedah yang mencabar dan memakan masa dan semata-mata bergantung pada kepakaran penyelidik untuk dapat menganalisis, memerhati dan membuat kesimpulan data.

  1. Kajian kes kajian: Kaedah kajian kes telah berkembang sejak beberapa tahun yang lalu dan dibangunkan sebagai kaedah penyelidikan kualitatif yang berharga. Seperti namanya ia digunakan untuk menjelaskan organisasi atau entiti.

Kaedah penyelidikan ini digunakan dalam beberapa bidang seperti pendidikan, sains sosial dan sebagainya. Kaedah ini mungkin kelihatan sukar untuk dikendalikan, namun, ia adalah salah satu cara yang paling mudah untuk menjalankan penyelidikan kerana ia melibatkan penyelaman mendalam dan pemahaman mendalam tentang kaedah pengumpulan data dan menyimpulkan data.

  1. Rekod penyimpanan: Kaedah ini menggunakan dokumen yang boleh dipercayai dan sumber maklumat yang serupa sebagai sumber data. Data ini boleh digunakan dalam penyelidikan baru. Ini sama seperti pergi ke perpustakaan. Ada orang yang boleh membaca buku dan bahan rujukan lain untuk mengumpulkan data yang relevan yang mungkin digunakan dalam penyelidikan
  2. Proses pemerhatian: Pemerhatian Kualitatif adalah satu proses penyelidikan yang menggunakan metodologi subjektif untuk mengumpulkan maklumat atau data yang sistematik. Oleh kerana, tumpuan pada pemerhatian kualitatif adalah proses penyelidikan menggunakan metodologi subjektif untuk mengumpulkan maklumat atau data. Pemerhatian kualitatif terutama digunakan untuk menyamakan perbezaan kualiti.

Pemerhatian kualitatif berkaitan dengan 5 organ deria utama dan fungsi mereka – penglihatan, bau, sentuhan, rasa, dan pendengaran. Ini tidak melibatkan pengukuran atau angka tetapi sebaliknya ciri-ciri.

 

 

SUMBER : QuestionPro

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL