no comments

Kaedah Pengumpulan Data Kualitatif

  1. Temu Rundingan Satu-ke-Satu: Salah satu alat pengumpulan data yang paling biasa digunakan untuk penyelidikan kualitatif, terutamanya kerana pendekatan peribadi. Pewawancara atau penyelidik mengumpul data secara langsung dari pihak yang ditemuduga secara satu sama satu. Temubual mungkin tidak formal dan tidak berstruktur – perbualan. Soalan-soalan yang ditanya adalah kebanyakan soalan terbuka, spontan, dengan pewawancara membiarkan aliran wawancara mendikte soalan-soalan seterusnya yang akan ditanya.

 

  1. Kumpulan fokus: Ini dilakukan dalam tetapan perbincangan kumpulan. Kumpulan ini terhad kepada 6-10 orang dan moderator ditugaskan untuk menyederhanakan perbincangan yang sedang berlangsung. Bergantung kepada data yang disusun, anggota kumpulan mungkin mempunyai sesuatu yang sama. Sebagai contoh, seorang penyelidik yang menjalankan kajian mengenai pelari trek akan memilih atlet yang menjadi pelari trek atau pelari trek dan mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai perkara itu.

 

  1. Penyimpanan rekod: Kaedah ini menggunakan dokumen yang boleh dipercayai dan sumber maklumat yang serupa sebagai sumber data. Data ini boleh digunakan dalam penyelidikan baru. Ini sama seperti pergi ke perpustakaan. Ada orang yang boleh membaca buku dan bahan rujukan lain untuk mengumpulkan data yang relevan yang mungkin digunakan dalam penyelidikan.

 

  1. Proses pemerhatian: Dalam kaedah pengumpulan data kualitatif ini, penyelidik merendam dirinya dalam suasana di mana respondennya, dan menyimpan perhatian kepada peserta dan mengambil nota. Ini dikenali sebagai proses pemerhatian. Selain mengambil nota, kaedah dokumentasi lain, seperti rakaman video dan audio, fotografi dan kaedah yang serupa boleh digunakan.

 

  1. Kajian membujur: Kaedah pengumpulan data ini dilakukan pada sumber data yang sama berulang kali dalam jangka waktu yang lama. Ini adalah kaedah penyelidikan pemerhatian yang berlangsung selama beberapa tahun dan dalam beberapa kes boleh berlangsung selama beberapa dekad. Matlamat kaedah pengumpulan data ini adalah untuk mencari korelasi melalui kajian empirikal subjek dengan sifat umum.

 

  1. Kajian kes: Dalam kaedah ini, data dikumpulkan oleh analisis mendalam mengenai kajian kes. Fleksibiliti kaedah ini ditunjukkan bagaimana kaedah ini boleh digunakan untuk menganalisis kedua-dua subjek mudah dan kompleks. Kekuatan kaedah ini adalah bagaimana dengan bijak menggunakan gabungan satu atau lebih kaedah pengumpulan data kualitatif untuk menarik kesimpulan.

 

SUMBER: Qualitative Research Methods

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL