no comments

Jenis Penyelidikan PhD

PhD Penyelidikan Penuh
Penyelidikan Penuh PhD bermakna anda melakukan kajian penuh terhadap kajian anda. Tiada kelas dan peperiksaan. Tiga atau empat tahun fokus PhD anda hanya pada penyelidikan tunggal. Anda perlu menguruskan masa anda secara sistematik. Anda perlu memantau garis masa anda untuk setiap proses penyelidikan.
.
Laluan Baru PhD
New Route PhD adalah campuran kelas untuk beberapa subjek dan penyelidikan. Biasanya, tempoh laluan baru PhD adalah 4 tahun. Anda perlu menghadiri kelas selama 2 tahun dan 2 tahun lagi adalah kerja penyelidikan anda. Sesetengah universiti juga mempunyai peperiksaan untuk laluan baru PhD. Walau bagaimanapun, universiti yang berbeza mungkin mempunyai amalan yang berlainan. Untuk maklumat lanjut, anda perlu menyemak dengan universiti anda.
.
PhD oleh Industri
PhD oleh Industry lebih suka melakukan penyelidikan tindakan. Anda akan bekerja rapat dengan industri untuk menyelesaikan masalah atau untuk membangunkan sesuatu seperti produk, membangunkan perisian atau web untuk sebuah syarikat, contohnya. PhD akan dianugerahkan kepada anda berdasarkan hasil penyelidikan anda, sama ada apabila masalah diselesaikan atau dari produk yang telah anda usahakan. Biasanya, penyelia kedua datang dari industri.
.
PhD oleh Penerbitan
PhD by Publication sebenarnya merupakan kompilasi beberapa penerbitan sepanjang proses PhD anda. Anda tidak perlu menulis tesis anda dari penerbitan kertas anda yang diterbitkan sepanjang kajian anda. Bilangan penerbitan adalah berbeza untuk setiap universiti. Anda boleh menyemak dengan universiti anda memerlukan 4 penerbitan yang memerlukan 5 penerbitan. Ia bergantung kepada amalan universiti.

.

Sumber: Dr Nor Aida Abdul Rahman

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL