no comments

Jenis-jenis Supervisor Yang Perlu Anda Tahu

Nota Editor: Artikel ini telah dikongsikan oleh Dr.Othman Talib di facebook beliau mengenai jenis-jenis supervisor yang perlu anda tahu. 

Kecenderungan supervisor mungkin tidak sama dengan anda yang belum pernah tahu macam anda belajar sytle leadership yang ada authoritarian, democratic, laissez-faire.

1. Anda perlu cakap dengan yakin:

Anda perlu tahan sedikit dan banyak kena ikut cakap supervisor. Bukan hanya sekadar ikut buat homework dan cuba fahami apa yang supervisor cuba sampaikan dan anda tidak boleh cakap “saya tak tahu” atau “saya tak faham” anda perlu siapkan juga. Manakal, second opinion, kena bincang secara baik sebab supervisor suka guna perktaan “Who is your SV?” Kelebihan –  supervisor akan pastikan anda faham apa yang dia anggap terbaik,.

2. Tiada seorang pun yang sempurna:

Supervisor yang jenis ni relaks dan tenang. Selalunya supervisor jenis ini anda boleh buat bincang open minded .Tetapi anda perlu ada backup dengan previous studies apabila tulis atau bincangkan sesuatu atau suka guna perkataan “Read more… read more.. explore ..”

3. Kita sentiasa betul:

Anggap anda macam kawan-kawan sahaja. Ianya tidak menjadi masalah kerana idea datang dari anda. Malah bersedia belajar dan bertukar fikiran dan suka guna perkataan “This is beyond me…”. Dan setiap perkataan yang di keluarkan perlu yakin.

4. Jika saya boleh kenapa anda tidak:

Selalunya baru dpt PhD, dan mengidam title Dr. Anda akan berasa sangat teruja dan rasa macam hendak tunjuk dan cerita betapa susahnya buat PhD. Selain itu, apabila memberi arahan pasti ada gaya tersendiri. Jadi lalukan yang terbaik untuk diri anda.

5. Hanya anda seorang:

Selalunya, supervisor yang berpengalaman atau yang paling lama dan  sangat berpengalaman . Mereka apabila bercakap dan bagi nasihat sangat berkesan sehinggakan terasa di dalam hati. Selain itu juga, mereka boleh boleh jangkakan apa yang bakal berlaku dan mereka suka menggunakan perkataan “Im an expert !“. Sebagai orang muda anda perlu belajar dengan orang yang lebih berpangalaman.

6: Bolayan (ada ke perkataan ni?)

Ini adalah kecederungan dalam semua supervisor dari jenis 1-5 atas yang sudah tidak kuasa dan hendak melayan anda jika anda asyik beri alasan, tiada progress, tenggelam lebih lama dari timbul dan kelam kabut , semuanya tidak tahu hendak memulakan dan tidak tahu maca mana hendak cari apa yang nak dilakukan sekiranya semuanya belum bermula.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL