no comments

JENiS-JENiS PhD.

Jenis Penyelidikan PhD Penjelasan
PhD Penyelidikan Penuh PhD penyelidikan penuh bermakna anda sedang melakukan kajian penuh terhadap kajian anda. Tiada kelas dan peperiksaan. Tiga atau empat tahun fokus PhD anda hanya satu penyelidikan. Anda perlu menguruskan masa anda secara sistematik. Anda perlu memantau garis masa anda untuk setiap proses penyelidikan.
Laluan baru PhD Laluan baru PhD adalah campuran kelas untuk beberapa subjek dan penyelidikan. Biasanya, tempoh laluan baru PhD adalah 4 tahun. Anda perlu menghadiri kelas selama 2 tahun dan 2 tahun lagi adalah kerja penyelidikan anda. Sesetengah universiti juga mempunyai peperiksaan untuk laluan baru PhD. Walau bagaimanapun, universiti yang berbeza mungkin mempunyai amalan yang berbeza. Untuk maklumat lanjut, anda perlu menyemak dengan universiti anda.
PhD oleh Industri PhD oleh industri lebih suka melakukan penyelidikan tindakan. Anda akan bekerja rapat dengan industri untuk menyelesaikan masalah atau untuk membangunkan sesuatu seperti produk, membangunkan perisian atau web untuk sebuah syarikat, contohnya. PhD akan dianugerahkan kepada anda berdasarkan hasil penyelidikan anda, sama ada apabila masalah diselesaikan atau dari produk yang telah anda usahakan. Biasanya, penyelia kedua datang dari industri.
PhD melalui Penerbitan PhD melalui penerbitan sebenarnya merupakan satu kompilasi beberapa penerbitan sepanjang proses PhD anda. Anda tidak perlu menulis tesis anda, tetapi tesis anda berasal dari penerbitan kertas anda yang diterbitkan sepanjang kajian anda. Bilangan penerbitan adalah berbeza untuk setiap universiti. Anda boleh menyemak dengan universiti anda. Sesetengah universiti memerlukan 4 penerbitan yang membolehkan anda mendapatkan PhD anda, dan terdapat juga universiti yang memerlukan 5 penerbitan. Ia bergantung kepada amalan universiti.

 

SUMBER :  A Handbook For Postgraduate Student PHD Mosaic, penulisan dari  Assoc. Dr. Nor Aida Abdul Rahman

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL